Aranyhaj kastélya a valóságban - Utazás Mont Saint-Michelre

Így juthatsz el Te is Aranyhaj kastélyába! – Ismerd meg a mesében szereplő kastélyt a valóságban

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sokunk kedvencévé vált a 2010-es nagy sikerű animációs film, amely Rapunzel történetén alapszik. Az Aranyhaj és a nagy gubanc című filmben látott kastély azonban nem csak a mesében létezik! Ebben a francia kastélyban szorulna szobafogságba Aranyhaj, ha a történet a valóságban játszódna!

aranyhaj kastélya

Aranyhaj eredeti kastélya

Melyik kislány (és valljuk be nagylány) ne szeretné ezeket az aranyos hercegnős történeteket, és szinte alig van köztünk olyan, akik nem ezeken a meséken nőttek volna fel. Rapunzel történetét egy moder változatban tekinthettük meg az Aranyhaj és a nagy gubanc című animációs filmben 2010-ben, ami hatalmas sikert aratott és azóta is a kedvenceink közé tartozik. 

aranyhaj

Már több Walt Disney meséről kiderül, hogy az alkotók valós helyszínekből merítettek inspirációt az animációs filmek elkészítéséhez, és nem történt ez másképp az Aranyhaj meséjével sem.  Ha kíváncsi vagy Te is, hogy valójában honnan engedhetné le Aranyhaj a haját az ablakból, akkor görgess lejjebb, mert most megmutatjuk Aranyhaj elképesztő kastélyát a valóságban!

Aranyhaj kastélya a valóságban

Az 50. Disney filmben, azaz az Aranyhaj és a nagy gubanc című mesében látható kastélyhoz a valós normandiai Mont Saint-Michel kastélya adta az inspirációt. Az építményről tudni kell, hogy valójában kolostorként üzemel, amit az egyáltalán nem nevezhető könnyen megközelíthetőségének ellenére, már hosszú ideje közkedvelt úti célja a zarándokoknak.

De mitől is olyan nehezen megközelíthető? A kolostor a Mont Saint-Michel-öbölben található, ahol a legmagasabb árapályok találhatóak Európában. Ez még nem is lenne nagy baj félévente egyszer, de ezek az áramlatok naponta kétszer alakítják át a sziget látképét. 

A turistáknak és a zarándokoknak akkor van a legnagyobb szerencséje, ha apályban érkeznek ide, hiszen ilyen az épület és a körülötte található egész falu gyalog is megközelíthető, azonban ha dagály van, a beáramló hatalmas mennyiségű víztömeg miatt az épület teljesen elválasztódik a szárazföldtől és egy valódi „kastélysziget”-té változik.

Mont-Saint-Michel kolostor, Normandia

A Mont-Saint-Michel-öbölben található apátság egy gránitszikla sziget tetején magasodik Franciaországban, a normand partoknál. Az apátság alatt egy városkát is találhatunk nyüzsgő emberekkel, szűk kisutcácskákkal, apró házakkal és több étteremmel és kávézóval, viszont a különlegesnek mondható földrajzi elhelyezkedése az, ami miatt mindenki bakancslistájára felkerülhetne ez a hely. Az idő itt valahogyan sokkal lassabban telik, hiszen a község teljesen el van zárba mindentől, nincs közvetlen szomszéd város a közelben.

Aranyhaj kastélya egy építészeti csoda

Aranyhaj kastélya azonban nem csak az elhelyezkedésében annyira különleges, de építészetileg is ámulatba ejtő. A bencés kolostort a gótika jegyeiben építették és története igencsak sok mindent meglátott már, ami még érdekesebbé teszi számunkra az építményt. 

Mivel a legjobb helyen található a normand partoknál ezért leginkább erőd funkcióját látta el az angolok számára, de kietlensége miatt még tökéletes börtön helyszínként is üzemelt. 1874-ben azonban történelmi műemlékké nyilvánították, és 1979-ben pedig felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. Ezzel az elsők között szerepelt, akik felkerültek a listára.

A kastély eredetileg is kolostornak épült, azonban a bencéseknek 1966-ig kellett várniuk, hogy visszakapják az apátságot és újra beköltözhessenek a falai közé. Azóta is békésen élnek a bencések a kolostorban, míg az épület alatt húzódó városka szűk utcáit zarándokok és turisták lepik el.

Hogyan juthatsz el Aranyhaj kastélyába

A szigetet egy gát köti össze a szárazfölddel már 1879 óta, ami a kastélyhoz jutás egyik fő útvonalának számít. A faluban kedvünkre sétálhatunk, de akár szállást is foglalhatunk, az apátságba azonban csak különböző vezetett túrákra lehet jelentkezni, de magunk is körbejárhatjuk az épületet egy nyomtatott térkép segítségével. 

Nyaranta éjjeli sétát is rendeznek, ahol nem csak a kivilágított faluban és az éjszakai fényekben gyönyörködhetünk, de a kolostor is egy teljesen más arcát mutatja. 

A nyitvatartásról és a túrákról a Mont-Saint-Michel honlapját érdemes figyelni!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

A halál

a szervezet életének végleges megszűnése. Egyetlen élőlény sem kerülheti el, akkor is... Tovább

dara

1. (tak.) küLönböző mechanikai hatásokkal (zúzás, nyírás, szeletelés, ütköztetés stb.)... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek