Moha felhasználása a kertben - gyönyörűen alkothatsz mohával kertedben!

hirdetes

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Használd fel a mohát a kertben

Készítsd elő a termőfelületet

A mohatermesztés egyik legnagyobb kihívása a termőfelület előkészítése. Mivel a mohának nincsenek gyökerei, nem versenghet más növényekkel a talaj tápanyagaiért, azonban nehezen is telepszik meg olyan helyeken, ahol más növények vannak jelen. A feladat tehát teljesen lecsupaszítani az adott területet, hogy tiszta lappal indulhass. Habár gyökereik nincsenek, a mohák számára fontos, hogy milyen pH értékű talajra kerülnek rá.

A legtöbb moha savas talajon szeret „lakni”, valahol 5,5 pH érték körül. Ha szükséges, használj adalékanyagokat, hogy elérd azt a pH értéket, amire választott mohádnak szüksége van. A mohák leginkább sűrű talajban szeretnek nőni (a mohák természetes előfordulása sűrű talajra utal a kertben). Ez fontos, mert ha szeretnéd csökkenteni a pH értéket, akkor azt ne szilárd kénnel tedd (ez lazítja a talajt), hanem vízben feloldottal.

hirdetes

Miután a növények gyökereit eltávolítottad, lefektetheted a mohaszalagot, majd egy öntözés után akár már lépkedhetsz is rajta – ezt egyébként érdemes is megcsinálni, hogy jobban rögzüljön a helyén. A lefektetést követően a moharéteg megakadályozza majd, hogy a növények magvai eljussanak a talajig, és kicsírázzanak, azonban ha magok maradtak a moha alatt, akkor azok kicsírázhatnak, és felszakíthatják a mohatakarót, ami így elmozdul majd a talajtól.

hirdetes

Elképzelhető tehát, hogy a moha lefektetését követően rendszeresen gyomlálnod kell majd, lehetőleg mielőtt a gaz túlságosan megnőne. Ha mohazagyot használsz szalag helyett, akkor a zagyot ugyan úgy a lecsupaszított felületen kell felhasználnod. A mohának átlagosan 5-6 hétre (vagy akár többre, a körülmények szerint) van szüksége, hogy rögzüljön a helyén. Készülj fel rá, hogy ez alatt rendszeresen öntöznöd és gyomlálnod kell, hogy megerősödhessen.

Tartsd tisztán a mohákat

Miután moháid megerősödtek, az öntözésen és rendszeres gyomláláson kívül oda kell figyelned tisztán tartásukra is. A moha könnyedén összeszedi a szemetet, amit egy puhaszálú, kisméretű seprűvel távolíthatsz el róla a legkíméletesebben. A leveleket levélfújóval, vagy kézzel, de lehetőleg ne gereblyével tüntesd el róluk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-13

Ez az 5 legjobb növény a csirkéknek – ültesd el ezeket te is tavasszal!

A tavasz tökéletes időszaka arra, hogy finom ételeket ültessünk csirkéknek. Mutatunk is egy listát azokról a növényekről, amikért valósággal rajonganak a csirkék.

2024-02-06

Ez a 4 legjobb illatú egynyári virág – lassan itt az ideje elkezdened az ültetést

Mutatjuk a legjobb illatú egynyári virágokat, amiket érdemes lesz neked is elültetned idén, ha szeretnél jó illatot kertedben, otthonodban - szakértői cikk.

2024-02-13

Március elején ébresszük fel rózsáinkat téli álmukból

Kettőt pislogunk és itt a március, ideje a rózsáinkkal is foglalkozni és megmetszeni őket alaposan az alábbi tanácsok segítségével!

2024-02-12

A tavasz legszebb virága- bemutatjuk a gyöngyvirágcserjét

A gyöngyvirágcserje, egy könnyen termeszthető, strapabíró lombhullató cserje, mely gyönyörű rózsaszín, fehér virágokkal teszi kellemesebbé a tavaszi kerteket.

2024-02-13

Egy kertész szerint így kell a talajt előkészíteni márciusban

Tavaszi talajelőkészítés, úgy, ahogy egy kertész javasolja: kövesd ezeket a tippeket te is, és tapasztald meg milyen egy igazán jó talaj!

2024-02-15

Ezeket a virágokat ültesd tavaszi balkonládádba

A balkonládák tavasszal sem maradhatnak üresen! Milyen virágokat érdemes ültetni a tavaszi balkonládákba? Már mutatjuk is a mi kedvenceinket, amiket idén sem...

2024-02-21

Tulipánláz a Dunakanyarban: 70.000 tulipán közül válogathatsz

A Dunakanyar ismét vár minket áprilistól 70.000 tulipánnal, jácinttal és nárcisszal, menj el te is családoddal vagy pároddal és élvezzétek a természetet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

papucs

1. Fedeztetéskor a kanca hátulsó patáira erősített bőr védőeszköz, ami a mént a kanca... Tovább

csicsóka (Helianthus tuberosus L.)

a fészkesek családjába tartozó, magas növésű, dudvás szárú, gumós évelő növény. Magot... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert