Moha felhasználása a kertben - gyönyörűen alkothatsz mohával kertedben!

hirdetes

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Használd fel a mohát a kertben

Permetezz párát

A mohának rendszeres öntözésre van szüksége, hogy elszaporodhasson, és mivel nincsenek gyökerei, amivel felvehetné ezt a talajból, így nem is kell mélyen öntöznöd. E helyett enyhén permetezd meg a felületét vízpárával, akár lefektetett, akár zaggyal felvitt moháról van szó. Ehhez vásárolhatsz kifejezetten ilyen permetező öntözőrendszereket, de ha találsz egy olyan fejet a kerti slagra, ami vízpárát fúj, az is megfelel majd.

Fontos, hogy a mohát ne öntözd forró időben – ilyenkor csak este adj neki vizet, vagy kora reggel, nehogy bepenészedjenek. Amíg meg nem erősödik, napi több alkalommal is öntözheted, kifejlett korában pedig elég csak szükség szerint, időnként elvégezni ezt. Elég csak rövid ideig permetezni őket. Értelemszerűen esős időszakban nincs szükség öntözésekre.

hirdetes

A mohatermesztés során elvétett leggyakoribb hibák

A mohát sokan gyep helyett telepítik portájukra, azonban akik haszonállatokat is tartanak birtokukon, azoknak jobban oda kell figyelniük mohájuk épségére. Mivel a mohának nincsenek gyökerei, az áskálódó állatok nagyon könnyen kárt tehetnek bennük, és már a tyúkok kaparása is felszakíthatja őket a talajról. A kacsák előszeretettel „nyúlkálnak” be alájuk csőrükkel, miközben kukacokat keresnek, míg a macskák általában kényelmes alomnak tekintik. Az áskálódó kutyákról valószínűleg nem kell részletesen beszámolnunk. Mindezzel csak arra szeretnénk figyelmeztetni, hogy a mohát olyan helyen érdemes nagyobb területen telepíteni a talajra, ahol az állatok nem férhetnek hozzá.

hirdetes

Vigyázz a megnevezésekkel

Ügyelj rá, hogy nem egy növény neve tartalmazza a „moha” szót anélkül, hogy bármi közük lenne az igazi mohákhoz. Ott van például a fákról lelógó „spanyol moha”, ami valójában nem más, mint a zuzmószerű szakállbromélia. Ha valami virágzik, akkor az nem moha – ha egy növény mohaszerűnek tűnik, de virágai vannak, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem igazi mohával van dolgod.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-13

Ez az 5 legjobb növény a csirkéknek – ültesd el ezeket te is tavasszal!

A tavasz tökéletes időszaka arra, hogy finom ételeket ültessünk csirkéknek. Mutatunk is egy listát azokról a növényekről, amikért valósággal rajonganak a csirkék.

2024-02-06

Ez a 4 legjobb illatú egynyári virág – lassan itt az ideje elkezdened az ültetést

Mutatjuk a legjobb illatú egynyári virágokat, amiket érdemes lesz neked is elültetned idén, ha szeretnél jó illatot kertedben, otthonodban - szakértői cikk.

2024-02-13

Március elején ébresszük fel rózsáinkat téli álmukból

Kettőt pislogunk és itt a március, ideje a rózsáinkkal is foglalkozni és megmetszeni őket alaposan az alábbi tanácsok segítségével!

2024-02-12

A tavasz legszebb virága- bemutatjuk a gyöngyvirágcserjét

A gyöngyvirágcserje, egy könnyen termeszthető, strapabíró lombhullató cserje, mely gyönyörű rózsaszín, fehér virágokkal teszi kellemesebbé a tavaszi kerteket.

2024-02-13

Egy kertész szerint így kell a talajt előkészíteni márciusban

Tavaszi talajelőkészítés, úgy, ahogy egy kertész javasolja: kövesd ezeket a tippeket te is, és tapasztald meg milyen egy igazán jó talaj!

2024-02-15

Ezeket a virágokat ültesd tavaszi balkonládádba

A balkonládák tavasszal sem maradhatnak üresen! Milyen virágokat érdemes ültetni a tavaszi balkonládákba? Már mutatjuk is a mi kedvenceinket, amiket idén sem...

2024-02-21

Tulipánláz a Dunakanyarban: 70.000 tulipán közül válogathatsz

A Dunakanyar ismét vár minket áprilistól 70.000 tulipánnal, jácinttal és nárcisszal, menj el te is családoddal vagy pároddal és élvezzétek a természetet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kromoszóma-rendellenességek (kromoszómaaberrációk)

az adott fajra jellemző kromoszómaszerelvény megváltozásai. Többféle megnyilvánulási... Tovább

kenderfélék (Cannabinaceae)

a kétszikűek egyik családja, lágy szárú, kétlaki növények. Fontos ipari növény a kender,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert