Mit ültessünk júliusban? Milyen virágot érdemes ültetni júliusban? Milyen zöldséget érdemes ültetni júliusban?

hirdetes

Mit ültessünk júliusban?

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Rohamosan közelednek a növekedési időszak legmelegebb napjai, és ilyenkor sokan döntenek úgy, hogy átmenetileg érdemes felhagyni egy kicsit a kertészkedéssel. Öreg hiba!  

Mit ültessünk júliusban?

Júliusban valójában számos ehető és dísznövényt ültethetsz, egy második szüretelés érdekében, vagy szimplán azért, hogy szebb színekbe öltöztesd ágyásaidat és növénytartóidat. Sok ehető termésű növényt még mag formájában is el lehet ültetni ilyenkor, ha lesz elég ideje teremni az első fagy előtt. Általában 60 napot számolj vissza az első várható fagy dátumától.

A virágokat ezzel szemben már előnevelt állapotban is beszerezheted, hogy azonnal csinosabb megjelenést kölcsönözhessenek kertednek vagy udvarodnak.
Szóval mi mindent érdemes ültetni júliusban? Íme néhány remek példa!

Sütőtök

Akár étkezési, akár dekorációs célokra szeretnél sütőtököt termeszteni, még akár júliusban is elültetheted a magokat kertedben. Ha nincs túl sok helyed, akkor válassz a kompakt változatok közül, habár ezek indái még így is nagyobb területet igényelhetnek majd.
Helyezz néhány tökmagot minden kis lyukba a talajban, és öntözd őket rendszeresen alaposan, főleg, amikor elkezdenek virágzani és teremni.

Nagyvirágú porcsin

A nagyvirágú porcsin egy rendkívül strapabíró kis pozsgás növény, ami jól tűri a meleget és a szárazságot is. Általában egész nyáron virágzik, vagy amíg az első fagy el nem kaszálja. Remekül mutat fellógatott kosarakban és ágyásokban is.

hirdetes

Paradicsom

Még a paradicsomoknak sincs túl késő, főleg, hogy kifejezetten igénylik a nyári meleget. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a különböző változatoknak több-kevesebb időre lesz szükségük, hogy szüretelhető termést hozzanak. Válassz tehát olyat, ami 50-60 nap alatt beérik.

Rézvirág

Ezek a szívós egynyári szépségek segítenek új életet lehelni egy hőségben tikkadó kertbe. Piros, narancs, fehér, lazac és rózsaszín árnyalatokban pompáznak, és általában nem igényelnek túl sok odafigyelést, mert jól tűrik a meleget és a szárazságot is.

Leveles zöldségek    

Ha szeretnél ősszel spenótot szüretelni, akkor itt az ideje elültetni őket kertedben. A magokat ugyan úgy ültesd el, mint tavasszal, és ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon körülöttük. A nyári ültetéshez ajánlott olyan változatokat választani, amik jól bírják a hűséget – ilyen például a malabári spenót.

hirdetes

Egyiptomi csillagcsokor

Ezek az egynyári virágok remekül mutatnak a nyári kertekben vidám rózsaszín, lila és fehér színeikkel. A lepkék, méhek és más beporzók is előszeretettel látogatják őket, és kiválóan alkalmasak mind ágyások, mind virágládák felpezsdítésére.

Bársonyvirág

A vidékies nevükön csak büdöskeként emlegetett bársonyvirágok egészen addig tündökölnek, amíg az első fagy le nem csap rájuk. Arany, citromsárga, narancs és még fehér színben is fellelhetők, és bármilyen kertben megállják a helyüket.

Bab

Nem, júliusban még nincs túl késő egy második adag babot ültetni. A babok szeretik a meleg időjárást, és ilyenkor meglehetősen gyorsan kicsíráznak majd. A támasztékot igénylő futóbabok folyamatosan teremnek majd, ha rendszeresen szüreteled őket.

Sétányrózsa

A sétányrózsák merészen viselik a rózsaszín, a lila, a narancs, a sárga és a fehér színeket, vagyis ezek tarka keverékeit. Tökéletes választások egy nyári kertbe, hiszen sem a meleget, sem a szárazságot nem veszik zokon, ráadásul a beporzók is kedvelik őket. Az enyhébb éghajlatokon még a telet is képesek átvészelni.

Uborka

Az uborkák gyorsan nőnek, ezért, ha júliusban ültetsz belőlük, akkor még az első fagy előtt szüretelheted majd őket kertedben. Ha nincs túl sok szabad helyed, akkor válassz a kompaktabb, bokros változatok közül, amiket növénytartókba is gond nélkül elültethetsz.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Trombitafolyondár termesztése és gondozása

A trombitafolyondár (Campsis radicans) egy őshonos észak-amerikai növény, vörös, narancssárga virágai a nyári hónapokat teszik varázslatossá a házi kertben.

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aktiválási energia

az az energiamennyiség, amely a molekulán belüli kém. kötéseket fellazítva, azokat... Tovább

Balatonboglári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Balatonboglár Szabadság u. 15. 8630 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert