A retek bemutatása - minden amit tudni érdemes

Minden, amit a retekről tudni kell

TK

A retek a káposztafélék családjába tartozik, így törvényes rokona a káposztának, holott ez sokkal kisebb, és a föld alatt nő, gyökérzöldség. 


A retek bemutatása

Lassan már szezonális lesz, ugyanis a retek tavasszal éli fénykorát. Imádja azt az évszakot, amikor is könnyen termeszthetjük a számára ideális földben. Ilyenkor gyorsabban nő, őszintén szólva, nagyon gyorsan, akár 18 nap alatt is képes teljesen kifejlődni. Hogy a zöldségeknél maradjunk, nő, mint a gomba eső után. Ekkor biztosítva van a termesztőföldeken számára a tökéletes recept; megfelelő mennyiségű csapadék, illetve fény, melyekhez egyidejűleg képes hozzájutni.


A Közel – Keletről, vagy Kis – Ázsiából származik. 4000 évvel ezelőtt jelent meg, lehetetlen pontosan behatárolni, hogy hol a távolságok végett. Egyesek szerint a retek az istenek zöldsége, és Apollón nevéhez kötik. 


A retek szezonja


Akiknek kényes ízlése van, van, hogy fűszeresnek, erősnek tartják. De a retek, melynek íze erős, csak több öntözést kíván. 


Általában vaj kíséretében kóstolják meg, illetve egy pici sóval, ugyanis ez egy ropogtatni való zöldség, sokszor nyersen fogyasztjuk. 


Ugyanakkor, bár egyedi megoldás, lehet belőle tortát is készíteni. Aki kevésbé szeretné ezt a merész elkészítését, salátába belevágva kapja meg a kívánt ízharmóniáját.


Amennyire szeretjük a zöldséget, pont annyira szeretjük a leveleit is! Mikor a retek friss, levelei még nem fonnyadtak – nem kérdés, nem fogjuk eldobni őket. Ehelyett belerakhatjuk omlettünkbe, vagy tavaszi leveseinkbe – ezzel megteremtve egy meglepő, de ínycsiklandozó ízvilágot.
Rengeteg jótékony hatása van. A retek, ahogyan levelei is, változatos méregtelenítő hatással rendelkeznek szervezetünkre. Ahogy a tavaszba lépünk, ez is eggyel több ok, hogy termesztése mellett döntsünk.


A retek egy kicsi, aranyos zöldségünk, melybe, ha belekóstolunk, már jelezheti számunkra, hogy közel a tavasz!


Tartósítása, illetve elkészítése


A retket vásárlása után nem sokkal el kell fogyasztani. Vágjuk le leveleit, mossuk meg a zöldséget, így egy lezárt tárolóban, vízben, amennyiben nem akarjuk rögtön megenni, 5 napig eláll. Rágcsáld el sóval vagy vajjal. Kiegészítheted vele salátáidat, hal-, vagy húsételeid.


Mikor termesszem?


A retket tavasszal illetve ősszel ajánlott termeszteni. 


Tulajdonságai


A retek bármilyen formában fogyasztható, csakúgy, mint levelei. Ne dobd ki őket! Egy levesebe vagy egy szószba, salátaöntetbe is tökéletesek lesznek.


Tudtad?


A retek megjelenik a „Capitulare de Villis”-ben. Már Nagy Károly is előírta termesztését – csakúgy, mint más zöldségnövényekét - a birodalma urainak. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-03-01

Kertészkedés márciusban – Mit ültessek?

A március bár már tavasznak számít, az időjárás még hűvösebb lehet. Ezért érdemes ilyenkor még odafigyelni mit ültetünk – lehet az zöldség, vagy fűszernövény.

2021-01-23

Konyhakert télen - Zöldségek, melyek télen is termeszthetőek

A konyhakert télen is lehet termékmény, bár ilyenkor a hideg miatt kevesebb ember szeretne kertészkedni. Ugyanakkor, ezek lehetnek konyhakerted lehetőségei.

2021-01-21

A sárgarépa jótékony hatásai egészségünk szempontjából

A sárgarépa sokoldalú, évelő növény. Karotin-, és vitamintartalma is magas, mellyel hozzájárul egészségünk javításához. Ezen kívül számos jótékony hatása van.

2021-01-20

Lista zöldségekről, melyeket nyulaink nyugodtan fogyaszthatnak

A zöldségek nem jelennek meg nyulaink legalapvetőbb táplálékai között, mégis érdemes adnunk nekik. Íme, a lista, mit fogyaszthatnak növényevő barátaink.

2021-01-23

Feledésbe merülő zöldségünk - bemutatkozik a csicsóka

Lassan kezd visszajönni a köztudatba a csicsóka, melynek mind vitamin, mind ásványi só tartalma magas. Most megtuthatod, hogyan termeszd és gondozd e növényt.

2021-02-10

Egyik legelterjedtebb fűszernövényünk - bemutatkozik a petrezselyem

A petrezselyem, vagy pontosabban a fodros metélőpetrezselyem egy kétéves lágyszárú fűszernövény, mely kétségkívül elterjedt. Ismerd meg cikkünkben Te is.

2021-02-12

Ismerd meg a bangitákat

Te is ismerd meg a sokszínű bangiták családját: fajtól függően illatos virágokkal, pompás bogyókkal, és figyelemre méltó lombozattal ajándékozhatnak meg.

2021-02-12

Ismerd meg a jázmint

Illatos és szűzies szépségével a jázmin az ezeregy éjszaka elvarázsolt világát idézi. Cikkünkből megtudhatod a legfontosabbakat ültetéséhez és gondozásához.

További cikkek ebben a témában


10/2006. (XI. 3.) MeHVM-SZMM-FVM-GKM-KvVM-PM együttes rendelet

az Európai Unió strukturális alapjaiból, valamint Kohéziós Alapjából származó... Tovább

hibridvigor

a keresztezéssel előállított hibrideknek a szülőkhöz viszonyított fejlődésbéli fölénye. Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség