A retek bemutatása - minden amit tudni érdemes a retek ültetéséről

Minden, amit a retekről tudni kell

TK, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A retek a káposztafélék családjába tartozik, így törvényes rokona a káposztának, holott ez sokkal kisebb, és a föld alatt nő, gyökérzöldség. 

A retek bemutatása

Lassan már szezonális lesz, ugyanis a retek tavasszal éli fénykorát. Imádja azt az évszakot, amikor is könnyen termeszthetjük a számára ideális földben. Ilyenkor gyorsabban nő, őszintén szólva, nagyon gyorsan, akár 18 nap alatt is képes teljesen kifejlődni. Hogy a zöldségeknél maradjunk, nő, mint a gomba eső után. Ekkor biztosítva van a termesztőföldeken számára a tökéletes recept; megfelelő mennyiségű csapadék, illetve fény, melyekhez egyidejűleg képes hozzájutni.


A Közel – Keletről, vagy Kis – Ázsiából származik. 4000 évvel ezelőtt jelent meg, lehetetlen pontosan behatárolni, hogy hol a távolságok végett. Egyesek szerint a retek az istenek zöldsége, és Apollón nevéhez kötik. 


A retek szezonja


Akiknek kényes ízlése van, van, hogy fűszeresnek, erősnek tartják. De a retek, melynek íze erős, csak több öntözést kíván. 


Általában vaj kíséretében kóstolják meg, illetve egy pici sóval, ugyanis ez egy ropogtatni való zöldség, sokszor nyersen fogyasztjuk. 


Ugyanakkor, bár egyedi megoldás, lehet belőle tortát is készíteni. Aki kevésbé szeretné ezt a merész elkészítését, salátába belevágva kapja meg a kívánt ízharmóniáját.


Amennyire szeretjük a zöldséget, pont annyira szeretjük a leveleit is! Mikor a retek friss, levelei még nem fonnyadtak – nem kérdés, nem fogjuk eldobni őket. Ehelyett belerakhatjuk omlettünkbe, vagy tavaszi leveseinkbe – ezzel megteremtve egy meglepő, de ínycsiklandozó ízvilágot.
Rengeteg jótékony hatása van. A retek, ahogyan levelei is, változatos méregtelenítő hatással rendelkeznek szervezetünkre. Ahogy a tavaszba lépünk, ez is eggyel több ok, hogy termesztése mellett döntsünk.


A retek egy kicsi, aranyos zöldségünk, melybe, ha belekóstolunk, már jelezheti számunkra, hogy közel a tavasz!


Tartósítása, illetve elkészítése


A retket vásárlása után nem sokkal el kell fogyasztani. Vágjuk le leveleit, mossuk meg a zöldséget, így egy lezárt tárolóban, vízben, amennyiben nem akarjuk rögtön megenni, 5 napig eláll. Rágcsáld el sóval vagy vajjal. Kiegészítheted vele salátáidat, hal-, vagy húsételeid.


Mikor termesszem?


A retket tavasszal illetve ősszel ajánlott termeszteni. 


Tulajdonságai


A retek bármilyen formában fogyasztható, csakúgy, mint levelei. Ne dobd ki őket! Egy levesebe vagy egy szószba, salátaöntetbe is tökéletesek lesznek.


Tudtad?


A retek megjelenik a „Capitulare de Villis”-ben. Már Nagy Károly is előírta termesztését – csakúgy, mint más zöldségnövényekét - a birodalma urainak. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhok fürösztése

a juhok külső élősködőinek (rühatkák, tetvek stb.) elpusztítására, ill. azok... Tovább

Felújítás utáni takarítás

A lakás vagy iroda felújítása rengeteg szennyeződéssel jár, így mielőtt birtokba vennénk a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség