Ezt kell tenned, ha meseszép mikulásvirágot szeretnél!

hirdetes

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Időben kell foglalkoznod a mikulásvirággal, hogy mesés legyen télen!

A mikulásvirág igényei

A mikulásvirágok nem szeretik a huzatot, a túl meleget, a hőingadozást, illetve a 20 fok feletti hőmérsékletet. Ha nagyon meleg van a lakásban, akkor gyorsan és hirtelen elhullajtja a leveleit, ezért fontos az is, hogy a fűtőtestektől távol találjunk neki helyet, legideálisabb a folyosó, az előtér, vagy valamelyik ablak, illetve egy olyan helyiség, ami kevésbé fűtött.

Legjobban 16-18 fokban érzi jól magát, emellett szereti a fényt, félárnyékos, sötét helyen elpusztul. Az öntözésére fokozottan figyeljünk oda, a túlöntözést nem kedveli, de mindig nedvesnek kell lennie a földjének. Vízigénye a hőmérséklet függvényében változik, minél melegebb helyiségben van, annál gyakrabban kell öntöznünk. Locsoláshoz használjunk lágy, mészmentes vizet, kéthetente adjuk a vízhez pár csepp tápoldatot, vagy ecetet. 

hirdetes

Mikulásvirág gondozása a tél végén

Sajnos virágait január végén, február elején elhullajtja, ne ijedjünk meg ilyenkor, ugyanis ez természetes folyamat. Ha az összes levele lehullott, akkor vágjuk vissza nagyjából a felére, csökkentsük az öntözést, tápoldatot pedig ne használjunk! Ha elmúltak a fagyok, akkor ültessük ki a szabadba, fák, vagy bokrok alá, és öntözzük újra folyamatosan, illetve megkezdhetjük a tápoldatozást is. Az első hajtásokat érdemes visszavágni, ezáltal jobban meg fog erősödni a növény.

hirdetes

Mikulásvirág gondozása ősszel

Szeptember környékén ültessük át cserépbe, és vigyük be a lakásba. Ezután öntözzük folyamatosan, és néha tápoldatozzunk. Fontos tudnivaló, hogy a mikulásvirág rövid nappalos növény, ezért 14-15 óra sötétre van szüksége az újravirágzáshoz. Takarjuk le erre az időszakra egy kartonpapírral, vagy helyezzük egy olyan helyiségbe, szekrénybe, ahol nem éri fény. Ha mindent jól csináltuk az év során, akkor novemberben meg fognak jelenni az első bimbók, és a fellevelek beszíneződnek. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-27

8 gyakori hiba, melyet kertészként Te is elkövethetsz emelt ágyásoknál

Ahogyan felépíted, illetve karban tartod kertedet, nagy mértékben fogja befolyásolni a végeredményt. Erre a 8 hibára érdemes odafigyelned a siker érdekében.

2021-03-24

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

Rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni.

2021-03-19

Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid - ezekre érdemes odafigyelned

A fiatal fákra érdemesebb jobban odafigyelnünk gondozásuk során, viszont nem kell megijedni, ez egyáltalán nem lesz nehéz. Tudj meg most mindent cikkünkből.

2021-03-13

Hogyan kertészkedj városban? Ezekre figyelj!

Itt a tavasz, mindenki kertjébe vágyik, viszont ez a városban élők számára nehézkesebb lehet. Lássuk tehát, mikre kell ügyelni városi kertészkedésnél.

2021-04-19

Mikor érdemes elültetnünk a nyáron virágzó növényeinket?

Mindenki szeretné, hogy nyárra kertje a legváltozatosabb színekben pompázzon. Erre viszont elő kell készülni, valamint érdemes tudni, mikor kell őket elültetni.

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában


lineáris programozás

az erőforrások felhasználási, szétosztási, hasznosítási, gazd. feladatának optimális... Tovább

Salgótarjáni Földhivatal

Földhivatal hivatalvezetõ: Sulyok Zoltán Cím: Salgótarján Május 1. út 79/A., Pf. 179.... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés