Miért nem jó, ha a kiskedvenced veled alszik?

Miért nem jó, ha a kiskedvenced veled alszik?

Puskás Rékka, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Miért nem jó, ha egy ágyban alszol a kedvenceddel?

Köszönj a parazitáknak

Nagy valószínűséggel kiskedvenced remek egészségnek örvend. Rendszeresen viszed orvoshoz, megrendeled a szükséges gyógyszereket neki, sétálni viszed. De tisztában vagy vele, milyen beteg lehet a kutyád az olyan parazitáktól, mint a horogféreg, vagy ürömféreg? Egy igazán lelkiismeretes gazdi odafigyel ezekre. És megteszed ugyanezt magadért is?

Ha a kiskedvenced már megfertőződött egy olyan parazitával, mint a gömbféreg, akkor a parazita petéi már ott vannak a bundájába ágyazódva. Amikor pedig a kutyusod hozzád simul, ezek az apró tojások leválnak és előbb az ágyneműbe, majd a bőrödbe fészkelik be magukat.

Meg is karmolhat

A macskakarmolás is komoly veszélyeket rejt magában. Ha egy bolhás cica megkarmol, annak bizony súlyos következményei lehetnek. Olyan betegséget kaphatsz el így, amely befolyásolja a máj, a lép és a vese működését – és nem a jó irányba.

De nem is kell hozzá, hogy megkarmoljon, a macskával való alvás, vagy a macskanyalás is elegendő ahhoz, hogy átadja a betegséget. Ha már mindenképpen együtt kell vele aludni, akkor alaposan vizsgáltasd meg, hogy ne hordozzon semmilyen fertőzést!

Agyhártyagyulladást is kaphatsz

Valószínűleg hallottál már erről a betegségről. Nos, a család kedvence is hordozhatja a fertőzést, és minél közelebb tartod magadhoz, annál nagyobb eséllyel kapod el az agyhártyagyulladást. 1985-ben az Egyesült Királyságban egy 60 éves nőt diagnosztizáltak agyhártyagyulladással, miután beismerte, hogy rendszeresen szájon csókolta a kutyáját. Egy másik esetben egy újszülött babánál diagnosztizálták a kórt, itt kiderült, hogy a család macskája szabadon játszhatott a baba cumijával. Ha együtt alszol a kedvenceddel, könnyen lehet, hogy te is elkapsz tőle egy ilyen fertőzést – az agyhártyagyulladás pedig nem játék, rengeteg áldozatot szed az emberek körében.

Allergia

És a súlyosabb betegségek mellett ott az allergia is. Amennyiben allergiás vagy, bármire, ami a környezetedben megtalálható, nem, hogy ágyban, még a hálószobában sem szabad hagynod, hogy a kedvenced ott aludjon. Az állatok ugyanis folyamatosan ki vannak téve allergén anyagoknak, mint a pollen, a virágpor, és még rengeteg más.

Meglepetés az ágyban

Az állatok nem emberek, Akkor sem, ha te a gyerekedként gondolsz rá (ami ugyancsak borzasztóan helytelen felfogás). Könnyen lehet, hogy hagy neked egy kis meglepetést az ágyban. Ebben az esetben nem elég kimosni az ágyneműt, ha nem akarsz súlyos fertőzést összeszedni, ki is kell dobni.

A gyerekekre is igen veszélyes

Már az is rizikós, hogy ha felnőttek alszanak egy ágyban a kedvencükkel, de a gyerekekre hatványozottan ártalmas ez a szokás. Ha a kutya a gyerekszobában alhat, az agresszív viselkedéshez vezet, vagyis nagyobb eséllyel fogja megharapni a gyermekedet. 1989-1994 között számos esetet regisztráltak, amikor a gyerekszobába szoktatott kutya megharapta a gyerkőcöt, és ebből számos esetben a gyermek egy alvó kisbaba volt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biomassza

egy adott ökoszisztémában, adott időpontban ott található élőlénytömeg, amely magába... Tovább

ligázok

a DNS-szintézist (dezoxiribonukleinsav) katalizáló enzimek. A génsebészetben a DNS-darabok... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok