Miért nem jó, ha a kiskedvenced veled alszik?

hirdetes

Miért nem jó, ha a kiskedvenced veled alszik?

Puskás Rékka, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Házikedvencet tartani nagyszerű dolog, és az egészségre nézve is nagyon pozitív. Mikor hazaérve meglátod a kutyád, ahogy csóválja örömében a farkát, nem csak boldogsággal tölt el, de egészségesebb életmódra is ösztönöz. Mindegy, milyen az idő, tudod, hogy le kell vinned naponta kétszer sétálni, és a barátaiddal sem maradhatsz zárásig egy bárban, hiszen tudod, hogy haza kell érned és kiengednek kedvencedet a kertbe.
Igaz, hogy ezek mind csodálatos dolgok, de meg kell húzni egy határt valahol. Nem számít, mennyire imádod négylábú barátodat, az ágy megosztása vele nagyon rossz ötlet. Az ágy az emberek alvóhelye, az állatoknak semmi keresnivalója nincsen ott. Ezt a cikket olvasva erről te is megbizonyosodhatsz!

Miért nem jó, ha egy ágyban alszol a kedvenceddel?

Az emberek több, mint a fele tart otthon házikedvencet, és a gazdik jelentős része engedi azt is, hogy a háziállata az ágyban aludjon. Azonban jó, ha tudod, hogy az állatokról az emberekre átterjedni tudó 250 betegségből 100 a háziállatoktól származik. Ez azt jelenti, hogy kedvenced könnyen lehet, hogy valamilyen csúnya betegséget, vagy parazitát hordoz, amiről te nem is feltétlenül tudsz. Arról nem is beszélve, hogy az ágy az embereknek lett kitalálva, és a házikedvenceknek is ugyanúgy megvan a maga ideális alvóhelye.

De miért alszanak sokan a kedvencükkel?

Miután kialakult a szokás, hogy a szőrös kis barátok is az ágyban alszanak, már mindenkinek nehéz változtatni ezen. A kutyák társaságot nyújtanak, különösen az egyedülálló, vagy rossz kapcsolatban élők számára. Extra meleget nyújtanak egy hideg éjszakán, biztonságérzetet váltanak ki, különösen azokban, akik éjszaka tartanak a betolakodóktól. Ez pedig egy igen szoros kötelék kialakításához vezet. Jó érzés – legalábbis sok háziállat-tartó számára – éjjel a kedvencet átölelve aludni, a tanulmányok szerint pedig a nők 25%, míg a férfiak 16% ragaszkodik hozzá, hogy a kutyájával aludjon.

hirdetes

Még bubópestist is elkaphatsz tőle

hirdetes

Igen, jól olvastad, bubópestist. Ez a ragály nem csak az európai történelemben létezik: kutyák és macskák továbbra is hordoznak bolhákat, melyek ezt a betegséget terjesztik, a velük való együtt alvás pedig téged is komolyan veszélyeztethet. Amikor ugyanis beengeded az ágyba a kiskedvenced, a rajta lévő bolhák a bundájából a lepedőre és az ágyneműbe jutnak.

1977-1998. között 23 ilyen esetet dokumentáltak, ahol a macskák bundájából származó bolhák az emberekre bubópestist ragasztottak. Ezen dokumentált esetek közül 5 halállal végződött. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen vidd kedvencedet állatorvoshoz, hogy megelőzd az ilyen eseteket!

Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

éves gyulladás

olyan gyulladás, amelynek jellemzője a nagy mennyiségű bűzös izzadmányképződés, a... Tovább

Fõvárosi Földhivatal

Földhivatal Budapesti Földhivatal Cím: Budapest Sas utca 19. 1051 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok