Miért hullik a karácsonyfa tűlevele? Mit tegyünk ellene?

Miért dobja le a tűleveleit a karácsonyfám? - 5 mód, amellyel a karácsonyfa egészséges maradhat

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Lehet, hogy még csak most állítottad fel a karácsonyfát, de ha már tűleveleket ejt, akkor ott gond lehet. És ha nem ellenőrizzük, azt tapasztalhatjuk, hogy karácsonyra barnás és csupasz lesz, nem pedig zöld és buja.

karácsonyfa hullik

Miért dobja le korán a tűleveleit a karácsonyfa?

Az okok, amelyek miatt a karácsonyfánk tűleveleket ejt, nem lephetnek meg: ha inkább kivágott fát vettünk, mint cserepes gyökerűt, akkor lényegében egy haldokló növény van a kezünkben.

A trükk az, hogy amennyire csak lehet, lassítsuk a menetet a karácsonyfa lejárata felé, ami viszont lelassítja a tűhullást is.

A megfelelő fakihelyezéstől a szilárd öntözési ütemezésig számos módszer létezik, amellyel a karácsonyfát a lehető legtovább életben tarthatod. Ezek a legmegbízhatóbbak a kertszakértőinktől!

HOGYAN ÁLLÍTSUK MEG A KARÁCSONYFA TŰLEVELEINEK HULLÁSÁT?

A fa típusa és tartási módja határozza meg, hogy milyen gyorsan dobja el a tűleveleit. A gyökérgombócú fenyőknél sokkal ritkábban dobnak tűt, és karácsony után újra kiültethetjük őket a szabadba, míg a lucfenyők (még a cserepesek is) sokkal nagyobb eséllyel hullanak le.

Mindazonáltal, legyen szó cserepes vagy vágott, fenyő vagy lucfenyőről, ha tűlevelet ejt, azt üzeni, hogy nem boldog. És van néhány intézkedés, amelyet megtehetünk ennek kijavításához. Ez az, amit csinálnunk kell abban az esetben, ha hullik a karácsonyfa tűlevele:

1.    Távolítsuk el a hőforrástól

A karácsonyfád sehol se legyen hőforrás közelében. Ide tartozik a tűz, a radiátor vagy akár a déli fekvésű ablak. És bár a beltéri karácsonyi világítások a dekoráció szerves részét képezhetik, gyorsabban kiszáríthatják a fát, ha túlzásba viszik őket. A kevesebb lámpa vagy a kisebb LED-lámpák kevesebb hőt bocsátanak ki, és lassítják a kiszáradási folyamatot.

Ideális esetben a fa szeretne egy kis páratartalmat, ezért ha a helyiség levegője száraz, fontold meg egy párásító bevezetését.

2.    Vágjuk le a törzs aljából mielőtt felállítanánk

Ha friss virágot kapsz, levágod a szára alját, és vízbe teszed, igaz? A karácsonyfa ugyanolyan kezelést igényel; elvégre ez csak egy sokkal nagyobb változata azoknak a virágoknak.

Miért vágjuk le először a karácsonyfa alsó hüvelykjét? Eltávolítjuk az ott képződött gyantát, és segítjük ezzel a vízfelvételt. Ha nem ezt tetted meg először, akkor valószínűleg a fa nem tudja elvenni a számára szükséges vizet.

3.    Rendszeres öntözés

A karácsonyfa rendszeres öntözése nemcsak lelassítja a tűveszteséget, hanem segít abban is, hogy a karácsonyfa teltebb legyen.

De milyen gyakran kell öntözni a karácsonyfát? A kivágott fák esetében azt tanácsolom, hogy fektess be egy karácsonyfaállványba, amelyben van egy víztározó. Így a vágott virágokhoz hasonlóan állandó friss vízellátása lesz. A jó fatárolók vízszintjelzővel rendelkeznek, így tudni fogod, mikor kell újra feltölteni.

Egy karácsonyfa minden nap egy liter vizet iszik törzsátmérő hüvelykenként. Cserepes fáknál tartsuk nedvesen, de ne átázottan a talajt. Biztosan nem akarod túlöntözni, mert a rothadások folyamatosan a vízben ülnek. Ha így teszel, a tűk sárgává és barnává válhatnak.

4.    A cserepes fát ültesd át

Ha egy cserepes fát választottatok, amelyet nemrég vásároltatok egy faiskolából, akkor lehet, hogy rosszul van elhelyezve a cserépben, és csak az a talaj, amivel kijött a földből tartja fenn.

Mielőtt cserepes fát vásárolunk, szeretnénk ellenőrizni, hogy a gyökerek nem sérültek-e meg, amitől a tűk lehullanak. Aztán amikor hazavisszük, általában belemártjuk a gyökereket egy vödör vízbe, mielőtt átültetnénk egy nagyobb edénybe, homok és komposzt jó keverékével.

Mindkét feladat elvégzése nem csak abban segít, hogy hosszabb ideig túléljen beltéren tűk leejtése nélkül, hanem azt is jelenti, hogy erősebb, és kevésbé valószínűbb, hogy felborul vagy dől.

5.    Alkalmazkodjunk a fához

Egy kivágott vagy cserepes karácsonyfa korlátozottan bírja a beltéri körülményeket – körülbelül 12 napig. A fenyőket és a lucfenyőket hegyvidéki helyekre, nem fűtött lakóterekre szánják, így van néhány lehetőség: az első az, hogy karácsony előtti pár hétig tartsa be a sajátját. Egy másik, hogy visszahelyezzük a szabadba, és egy kicsit tovább vigyázunk rá, mielőtt visszavisszük; a harmadik a fűtés lecsökkentése.

HOGYAN ÁLLÍTSUK MEG A TŰLEVELEK HULLÁSÁT?

Annak biztosítása, hogy a karácsonyfa ne legyen hőforrás közelében, és jól öntözött legyen, mindkettő kulcsfontosságú annak megakadályozása érdekében, hogy a karácsonyfáról tűlevelek hulljanak. Azonban, amikor megvásároljuk a fát, ellenőrizzük, hogy nem hullik-e ki a tű. Ideális esetben elég erősen rögzíteni kell őket a fához, hogy ha kicsit meghúzod, a fán maradjanak, és ne váljanak le a kezedben.

Újratud ébredni egy lelógó karácsonyfa?

Egy lógó karácsonyfa friss vízzel való meglocsolása a legjobb módja annak felélesztésére, bár ha ez nem megy, megitathatod cukros vízzel, amely segít a fa felélesztésében, és csökkenti a tűveszteséget.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

begy

a ->madarak nyelőcsövének a táplálék rövid ideig tartó raktározására szolgáló,... Tovább

fertőző vakbél- és májgyulladás (hisztomonadózis, histomonadosis)

főként növendék pulykáknak (ritkán tyúk, gyöngytyúk) véglény (a Histomonas meleagridis)... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek