Hétvégén mézeskalács fesztivál várja a látogatókat ezen a településen!

hirdetes

Hétvégén mézeskalács fesztivál várja a látogatókat ezen a településen!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ezen a hétvégén, december 8-9-én Gyula városa méz és gasztronómia szerelmeseit várja egy egyedi rendezvényre, ahol az édes ízek mellett az Év Kiváló Magyar Méze verseny is középpontba kerül.

mézeskalács fesztivál

XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál ezen a hétvégén!


A hétvégén, december 8-9-én a méz szerelmeseinek és a gasztronómia iránt érdeklődőknek egyaránt különleges élményben lehet részük Gyulán. A XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál nem csupán a hagyományok és ízek ünnepe, hanem egy olyan rendezvény, ahol az Év Kiváló Magyar Méze verseny díjainak átadása is helyet kap.


Méz: Az Édes Kincs, Amelyért Megéri Rajongani

A fesztivál születésekor egy kis magánházban indult, egyértelműen a méz népszerűsítése volt a fő cél. Azóta hatalmas lépéseket tettek ezen a téren, és ma már a rendezvény nem csupán egy környezeti értékeket kiemelő esemény, hanem egy igazi gasztronómiai csoda is. Évek során a vásárlók körében jelentős változás következett be: míg régen az akác- és vegyes méz volt a keresett, mára a repceméz is reneszánszát éli. Az éves átlagos mézfogyasztás Magyarországon egy főre vetítve 50-70 dekagrammról körülbelül egy kilogrammra nőtt.

hirdetes


Mézvarázs a Gyulai Fesztiválon

Az esemény látványos programjai között található a pénteki mézlovagrendek fáklyás felvonulása, amelyet a tótkomlósi fúvószenekar kísér. Szombaton a méhészeti vásár a művelődési házban különleges mézkóstolóval várja az érdeklődőket, ahol szinte az összes hazai fajtamézet meg lehet kóstolni. Ezen a napon hirdetik ki az Év Kiváló Magyar Méze verseny eredményeit is, ahol idén közel 400 minta mérettette meg magát.


Számos Szakmai Érdekesség a Méhészeti Világból

A rendezvény két arcát ismerhetjük meg: a közönségét, akiket különféle kóstolók és vásárok várják, valamint a szakma képviselőit, akik részt vehetnek számos szakmai programon és előadáson. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke tart előadást a magyar méhészeti ágazat aktualitásairól, de szó lesz a mézpiaci helyzetről, a méhészkedés pszichére gyakorolt hatásairól, valamint az ázsiai lódarázs európai terjedésének hatásairól is.

hirdetes

A fesztivál így nemcsak a finom édességek rajongóinak ígér feledhetetlen élményeket, hanem azoknak is, akik szeretnének betekintést nyerni a méhészet rejtelmeibe és a méz gyártás folyamatába. A méz és mézeskalács fesztiválja egy valódi gasztronómiai kaland, amely méltóképpen ünnepli az édes kincset, amelyért megéri rajongani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-01-05

Egy igazi vitaminbomba: ezek a kivi pozitív hatásai a szervezetre

A kivi, a trópusi gyümölcs egy olyan superfoodnak számít, amely számos pozitív hatással bír a szervezetre. Mutatjuk mennyi vitamin van benne, és mi mindenre jó.

2024-01-12

Sokak örülni fognak: Újra megjelenik A kutya című újság

Ennek a hírnek minden bizonnyal sokan örülni fognak! Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával januártól újra megjelenik nyomtatásban A kutya című újság.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Hardy-Weinberg-szabály

az ún. ideális v. zárt populációkra vonatkozó törvényszerűség, amely kimondja, hogy az... Tovább

Hernád (Mv 323)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A kalászkapelyván gyenge, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek