5 metszési hiba, amit a tavaszi metszés során vétünk

5 metszési hiba, amit a tavaszi metszés során vétünk

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A metszés elengedhetetlen része a kert karbantartásának tavasszal, és helyesen végezve elősegítheti az egészséges növekedést, megőrizheti a növény alakját, és még a virág- vagy gyümölcstermést is növelheti. A metszéshibák azonban károsak lehetnek a növények egészségére és megjelenésére. Ebben a cikkben a szakértő kertészeink által származó információk alapján megvitatunk néhány gyakori metszési hibát, és azt, hogyan kerüljük el őket.

növények metszése

Tavaszi metszés – Hibák, amiket jobb elkerülni

Szakértő kertészeink összegyűjtöttek néhány alapvető hibát, amit a házi kertészek a tavaszi metszés során általában elhibáznak. Tippjeink segítségével ezeket a hibákat könnyedén elkerülheted, segítve ezzel a gyümölcsfáid és növényeid egészségesebb és gyorsabb növekedését!

Metszés rossz időben:


A nem megfelelő időben történő metszés nagy hiba lehet, mert megzavarhatja a növény természetes növekedési ciklusát. Például a tavaszi virágzó cserjék őszi metszése a következő évi virágbimbók levágását eredményezheti. Győződjünk meg róla, hogy tudjuk, mikor kell metszeni a növényeket, és tegyük ezt a megfelelő időben, hogy elkerüljük a növényeink és gyümölcsfáink károsodást.

Nem megfelelő szerszámhasználat:


A nem megfelelő eszközök vagy azok helytelen használata szintén károsíthatja a növényeket a metszés során. A tompa vagy piszkos metszőolló elszakíthatja a növényi szövetet, így fogékonyabbá válik a betegségekre. A metszés megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy szerszámaink élesek és tiszták. Ezenkívül ügyeljünk arra, hogy a munkához megfelelő szerszámot használjunk, például nagyobb ágak esetén ágvágót, kisebb ágak esetén metszőollót használjunk.

Túlmetszés:


A túlzott metszés ugyanolyan káros lehet, mint az alacsony metszés. A túl sok növény visszavágása stresszt okozhat, és sebezhetővé teszi a kártevőkkel és a betegségekkel szemben. Általános szabály, hogy soha ne távolítsuk el egyszerre a növény egyharmadánál többet. Ha többet kell metszenünk, tegyük ezt több éven keresztül, és ne mindent egy időben vágjunk le.

Metszés a törzshöz túl közel:


A törzshöz túl közeli vágás károsíthatja a fa kérgét, és nyitva maradhat a fertőzésnek. A legjobb, ha az ág gallérjából egy kis részt érintetlenül hagyunk a metszés során, hogy elősegítsük a növény megfelelő gyógyulását.

Csak a megjelenés érdekében történő metszés:


Bár fontos megőrizni a növények alakját és esztétikusságát, a pusztán megjelenés miatti metszés hiba lehet. A metszést is el kell végezni a növények egészségének és termelékenységének elősegítése érdekében. Koncentráljunk az elhalt vagy beteg ágak eltávolítására, a zsúfolt növekedés ritkítására és a növény szükség szerinti formálására!

Összefoglalva, a metszés hibák költségesek lehetnek, és károsak lehetnek a növényekre és gyümölcsfáinkra. Ha elkerüljük ezeket a gyakori hibákat, hozzájárulhatunk növényeink egészségének megőrzéséhez és a legjobb megjelenéshez. Ne felejtsük el a megfelelő időben metszeni, a megfelelő eszközöket használni, kerüljük a túlzott metszést, hagyjunk érintetlenül egy kis mennyiségű ággallért, és összpontosítsunk a növények egészségének és termelékenységének előmozdítására.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

árbevétel

az értékesített termékek és szolgáltatások ellenértéke, amely a vállalat bankszámlájára... Tovább

hegyi rét

a tengerszint felett 600 m-nél magasabb fekvésű rét. Termése többnyire kevesebb, de jobb... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés