5 metszési hiba, amit a tavaszi metszés során vétünk

hirdetes

5 metszési hiba, amit a tavaszi metszés során vétünk

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A metszés elengedhetetlen része a kert karbantartásának tavasszal, és helyesen végezve elősegítheti az egészséges növekedést, megőrizheti a növény alakját, és még a virág- vagy gyümölcstermést is növelheti. A metszéshibák azonban károsak lehetnek a növények egészségére és megjelenésére. Ebben a cikkben a szakértő kertészeink által származó információk alapján megvitatunk néhány gyakori metszési hibát, és azt, hogyan kerüljük el őket.

növények metszése

Tavaszi metszés – Hibák, amiket jobb elkerülni

Szakértő kertészeink összegyűjtöttek néhány alapvető hibát, amit a házi kertészek a tavaszi metszés során általában elhibáznak. Tippjeink segítségével ezeket a hibákat könnyedén elkerülheted, segítve ezzel a gyümölcsfáid és növényeid egészségesebb és gyorsabb növekedését!

Metszés rossz időben:


A nem megfelelő időben történő metszés nagy hiba lehet, mert megzavarhatja a növény természetes növekedési ciklusát. Például a tavaszi virágzó cserjék őszi metszése a következő évi virágbimbók levágását eredményezheti. Győződjünk meg róla, hogy tudjuk, mikor kell metszeni a növényeket, és tegyük ezt a megfelelő időben, hogy elkerüljük a növényeink és gyümölcsfáink károsodást.

Nem megfelelő szerszámhasználat:


A nem megfelelő eszközök vagy azok helytelen használata szintén károsíthatja a növényeket a metszés során. A tompa vagy piszkos metszőolló elszakíthatja a növényi szövetet, így fogékonyabbá válik a betegségekre. A metszés megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy szerszámaink élesek és tiszták. Ezenkívül ügyeljünk arra, hogy a munkához megfelelő szerszámot használjunk, például nagyobb ágak esetén ágvágót, kisebb ágak esetén metszőollót használjunk.

hirdetes

Túlmetszés:


A túlzott metszés ugyanolyan káros lehet, mint az alacsony metszés. A túl sok növény visszavágása stresszt okozhat, és sebezhetővé teszi a kártevőkkel és a betegségekkel szemben. Általános szabály, hogy soha ne távolítsuk el egyszerre a növény egyharmadánál többet. Ha többet kell metszenünk, tegyük ezt több éven keresztül, és ne mindent egy időben vágjunk le.

Metszés a törzshöz túl közel:


A törzshöz túl közeli vágás károsíthatja a fa kérgét, és nyitva maradhat a fertőzésnek. A legjobb, ha az ág gallérjából egy kis részt érintetlenül hagyunk a metszés során, hogy elősegítsük a növény megfelelő gyógyulását.

Csak a megjelenés érdekében történő metszés:

hirdetes


Bár fontos megőrizni a növények alakját és esztétikusságát, a pusztán megjelenés miatti metszés hiba lehet. A metszést is el kell végezni a növények egészségének és termelékenységének elősegítése érdekében. Koncentráljunk az elhalt vagy beteg ágak eltávolítására, a zsúfolt növekedés ritkítására és a növény szükség szerinti formálására!

Összefoglalva, a metszés hibák költségesek lehetnek, és károsak lehetnek a növényekre és gyümölcsfáinkra. Ha elkerüljük ezeket a gyakori hibákat, hozzájárulhatunk növényeink egészségének megőrzéséhez és a legjobb megjelenéshez. Ne felejtsük el a megfelelő időben metszeni, a megfelelő eszközöket használni, kerüljük a túlzott metszést, hagyjunk érintetlenül egy kis mennyiségű ággallért, és összpontosítsunk a növények egészségének és termelékenységének előmozdítására.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

farkastorok

fejlődési rendellenesség, amikor a száj- és az orrüreg a szájpadláson levő hasadékon... Tovább

fertőzési lánc

a kórokozó átvitele egyik gazdaszervezetről a másikra. Az állattartásban a fertőzési lánc... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés