Lehetséges lenne egy-két növént ősszel is metszeni? Most kiderül!

Vannak olyan növények melyeket mégis érdemes szezon végén metszeni?

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A növények metszésének kérdése szinte mindig aktuális – akadnak ugyanis olyan növények, melyeket évente többször kell megmetszeni, ezek pedig különböző hónapokhoz köthetőek. Alábbi cikkünkben kifejtjük, melyek a leggyakrabban ismételt kérdések az őszi metszéssel kapcsolatban.

Metszés

Úgy érzed, hogy kertedben van egy-két egzotikusabb gyümölcs, mint példának okáért a kivi, fügebokor vagy éppen datolyaszilva mely a nyár folyamán túlságosan megnőtt és alakítani szeretnél formájukon? Lehetséges-e ezeknek a növényeknek a metszése a nyár végéhez közeledve?


Vissza lehet vágni ilyenkor az egzotikus gyümölcsöket?


Gyakori kérdésnek számít a kertészek körében, hogy lehetséges-e az egzotikusabb gyümölcsök ágainak ritkítása, visszametszése az őszhöz közeledve – erre pedig a válasz egy határozott nem!


Ennek oka, hogy abban az esetben, ha ekkor van ritkítva a füge, vagy éppen visszavágva a kivi, akkor a lombvesztés nagy eséllyel azt fogja majd eredményezni növényeinknél, hogy azok elkezdenek majd újrahajtani, ami a tél előtti időszakban egyáltalán nem jó. Ekkor az új hajtások egyáltalán nem fognak megerősödni, sokkal érzékenyebbek lesznek a fagyra – gátolja a növénynek a télre való felkészülését.


Ekkor a növénynek megfelelő mennyiségű tápanyagot kell elraktároznia a következő évre nézve, az ágak elvesztése viszont ezt a folyamatot is gyengíteni fogja.


Az olyan növényeinknél, melyek kevésbé télállóak fokozottan oda kell figyelni a metszésre – fontos ugyanis, hogy minél jobban beérjenek azok ágai, befásodjanak a télre, szöveteik megfelelően tömörek legyenek. Amennyiben későn történik meg a metszés, az ezeknek a folyamatoknak pont az ellenkezőjét fogja majd eredményezni. Ekkor már az öntözésüket is fokozatosan el kell hagyni, így is segítve azt, hogy a növény megfelelően ráhangolódjon nyugalmi állapotára. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell majd locsolni – csupán az időjárási viszonyok és a talajállapot függvényében mérsékelni kell azt.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

84/2008. (VII. 3.) FVM rendelet

A Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

Csongrádi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Csongrád Fõ u. 26. 6640 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet