Lehetséges lenne egy-két növént ősszel is metszeni? Most kiderül!

hirdetes

Vannak olyan növények melyeket mégis érdemes szezon végén metszeni?

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A növények metszésének kérdése szinte mindig aktuális – akadnak ugyanis olyan növények, melyeket évente többször kell megmetszeni, ezek pedig különböző hónapokhoz köthetőek. Alábbi cikkünkben kifejtjük, melyek a leggyakrabban ismételt kérdések az őszi metszéssel kapcsolatban.

Metszés

Úgy érzed, hogy kertedben van egy-két egzotikusabb gyümölcs, mint példának okáért a kivi, fügebokor vagy éppen datolyaszilva mely a nyár folyamán túlságosan megnőtt és alakítani szeretnél formájukon? Lehetséges-e ezeknek a növényeknek a metszése a nyár végéhez közeledve?


Vissza lehet vágni ilyenkor az egzotikus gyümölcsöket?


Gyakori kérdésnek számít a kertészek körében, hogy lehetséges-e az egzotikusabb gyümölcsök ágainak ritkítása, visszametszése az őszhöz közeledve – erre pedig a válasz egy határozott nem!


Ennek oka, hogy abban az esetben, ha ekkor van ritkítva a füge, vagy éppen visszavágva a kivi, akkor a lombvesztés nagy eséllyel azt fogja majd eredményezni növényeinknél, hogy azok elkezdenek majd újrahajtani, ami a tél előtti időszakban egyáltalán nem jó. Ekkor az új hajtások egyáltalán nem fognak megerősödni, sokkal érzékenyebbek lesznek a fagyra – gátolja a növénynek a télre való felkészülését.

hirdetes


Ekkor a növénynek megfelelő mennyiségű tápanyagot kell elraktároznia a következő évre nézve, az ágak elvesztése viszont ezt a folyamatot is gyengíteni fogja.


Az olyan növényeinknél, melyek kevésbé télállóak fokozottan oda kell figyelni a metszésre – fontos ugyanis, hogy minél jobban beérjenek azok ágai, befásodjanak a télre, szöveteik megfelelően tömörek legyenek. Amennyiben későn történik meg a metszés, az ezeknek a folyamatoknak pont az ellenkezőjét fogja majd eredményezni. Ekkor már az öntözésüket is fokozatosan el kell hagyni, így is segítve azt, hogy a növény megfelelően ráhangolódjon nyugalmi állapotára. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell majd locsolni – csupán az időjárási viszonyok és a talajállapot függvényében mérsékelni kell azt.

hirdetes

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ebszékfű (Matricaria maritima ssp. inodora L.)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, egy-, ritkábban kétéves v.... Tovább

107/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet