Lehetséges lenne egy-két növént ősszel is metszeni? Most kiderül!

hirdetes

Vannak olyan növények melyeket mégis érdemes szezon végén metszeni?

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A növények metszésének kérdése szinte mindig aktuális – akadnak ugyanis olyan növények, melyeket évente többször kell megmetszeni, ezek pedig különböző hónapokhoz köthetőek. Alábbi cikkünkben kifejtjük, melyek a leggyakrabban ismételt kérdések az őszi metszéssel kapcsolatban.

Metszés

Úgy érzed, hogy kertedben van egy-két egzotikusabb gyümölcs, mint példának okáért a kivi, fügebokor vagy éppen datolyaszilva mely a nyár folyamán túlságosan megnőtt és alakítani szeretnél formájukon? Lehetséges-e ezeknek a növényeknek a metszése a nyár végéhez közeledve?


Vissza lehet vágni ilyenkor az egzotikus gyümölcsöket?


Gyakori kérdésnek számít a kertészek körében, hogy lehetséges-e az egzotikusabb gyümölcsök ágainak ritkítása, visszametszése az őszhöz közeledve – erre pedig a válasz egy határozott nem!


Ennek oka, hogy abban az esetben, ha ekkor van ritkítva a füge, vagy éppen visszavágva a kivi, akkor a lombvesztés nagy eséllyel azt fogja majd eredményezni növényeinknél, hogy azok elkezdenek majd újrahajtani, ami a tél előtti időszakban egyáltalán nem jó. Ekkor az új hajtások egyáltalán nem fognak megerősödni, sokkal érzékenyebbek lesznek a fagyra – gátolja a növénynek a télre való felkészülését.

hirdetes


Ekkor a növénynek megfelelő mennyiségű tápanyagot kell elraktároznia a következő évre nézve, az ágak elvesztése viszont ezt a folyamatot is gyengíteni fogja.


Az olyan növényeinknél, melyek kevésbé télállóak fokozottan oda kell figyelni a metszésre – fontos ugyanis, hogy minél jobban beérjenek azok ágai, befásodjanak a télre, szöveteik megfelelően tömörek legyenek. Amennyiben későn történik meg a metszés, az ezeknek a folyamatoknak pont az ellenkezőjét fogja majd eredményezni. Ekkor már az öntözésüket is fokozatosan el kell hagyni, így is segítve azt, hogy a növény megfelelően ráhangolódjon nyugalmi állapotára. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell majd locsolni – csupán az időjárási viszonyok és a talajállapot függvényében mérsékelni kell azt.

hirdetes

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

laposszárú perje (Poa compressa L.)

a —>pázsitfüvek családhoz tartozó, laza bokrú, tarackos gyökerű, alacsony növésű,... Tovább

20/2006. (III. 17.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet