Lehetséges lenne egy-két növént ősszel is metszeni? Most kiderül!

hirdetes

Vannak olyan növények melyeket mégis érdemes szezon végén metszeni?

TK, SFV

A növények metszésének kérdése szinte mindig aktuális – akadnak ugyanis olyan növények, melyeket évente többször kell megmetszeni, ezek pedig különböző hónapokhoz köthetőek. Alábbi cikkünkben kifejtjük, melyek a leggyakrabban ismételt kérdések az őszi metszéssel kapcsolatban.

Metszés

Úgy érzed, hogy kertedben van egy-két egzotikusabb gyümölcs, mint példának okáért a kivi, fügebokor vagy éppen datolyaszilva mely a nyár folyamán túlságosan megnőtt és alakítani szeretnél formájukon? Lehetséges-e ezeknek a növényeknek a metszése a nyár végéhez közeledve?


Vissza lehet vágni ilyenkor az egzotikus gyümölcsöket?


Gyakori kérdésnek számít a kertészek körében, hogy lehetséges-e az egzotikusabb gyümölcsök ágainak ritkítása, visszametszése az őszhöz közeledve – erre pedig a válasz egy határozott nem!


Ennek oka, hogy abban az esetben, ha ekkor van ritkítva a füge, vagy éppen visszavágva a kivi, akkor a lombvesztés nagy eséllyel azt fogja majd eredményezni növényeinknél, hogy azok elkezdenek majd újrahajtani, ami a tél előtti időszakban egyáltalán nem jó. Ekkor az új hajtások egyáltalán nem fognak megerősödni, sokkal érzékenyebbek lesznek a fagyra – gátolja a növénynek a télre való felkészülését.

hirdetes


Ekkor a növénynek megfelelő mennyiségű tápanyagot kell elraktároznia a következő évre nézve, az ágak elvesztése viszont ezt a folyamatot is gyengíteni fogja.


Az olyan növényeinknél, melyek kevésbé télállóak fokozottan oda kell figyelni a metszésre – fontos ugyanis, hogy minél jobban beérjenek azok ágai, befásodjanak a télre, szöveteik megfelelően tömörek legyenek. Amennyiben későn történik meg a metszés, az ezeknek a folyamatoknak pont az ellenkezőjét fogja majd eredményezni. Ekkor már az öntözésüket is fokozatosan el kell hagyni, így is segítve azt, hogy a növény megfelelően ráhangolódjon nyugalmi állapotára. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell majd locsolni – csupán az időjárási viszonyok és a talajállapot függvényében mérsékelni kell azt.

hirdetes

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-30

Komposztálás kávézaccal

Minden nap legalább kétszer főzöl kávét, vagy van a közeledben egy jófej kávézós, aki neked adja a használt zaccot? Superértékes tápanyag lehet a kertedben!

2022-06-30

Társnövények a bazsalikom mellé

Gondoltad volna, hogy a bazsalikom nem csak a tányéron, de a kertben is kitűnöen passzol a paradicsommal? Lássuk, milyen más növényekkel érdemes még társítani!

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-06-29

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

Miért hasznos rendszeresen visszametszeni a paradicsomot? A paradicsomok visszametszése igazán fontos, a növény fejlődésének érdekében, tudd meg miért!

2022-06-30

Gyümölcsfák átültetése - nem is olyan egyszerű, mint gondolnád!

Kevés kertész ültet el fát azzal a gondolattal, hogy néhány évvel később átülteti. Míg egy fiatal fa ültetése nem nehéz, egy érett fa átültetése nem kis dolog.

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

További cikkek ebben a témában


sávos árasztó öntözés

árasztó öntözés olyan változata, amelynél a vízszintes talajon egymástól meghatározott... Tovább

73/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet