Méhviasz: a méhek értékes kincse

hirdetes

A méhek értékes kincse, ami nem a méz: Ismerd meg a méhviaszt

SzSz, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A méz mellett a méhek másik értékes kincse, a méhviasz, aminek számos jótékony felhasználási módszere létezik. A következőkben erről tudhatsz meg többet!

Méhviasz: a méhek értékes kincse

Mi az a méhviasz? 

A méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják, amit saját váladékaikból állítanak elő. Ez az anyag egy viaszos anyag, ami nagyon rugalmas, és teljesen vízlepergető hatású. Éppen emiatt a tulajdonsága miatt rengeteg felhasználási módszere létezik. 

Hogyan állítják elő a méhviaszt? 

A méhviaszt csakis a méhek képesek előállítani, így ez egy 100%-ban természetes anyag. A méhviaszt a méhek apró pelyhek formájában választják le saját potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből. A méhviasz ekkor még teljesen átlátszó színű. Ezután a méhek rágással képlékennyé teszik a méhviaszt, így fehér színűvé válik. A méhviasz végső sárgás, barnás színét a pollenben található olajok és a propolisz miatt kapja. 

hirdetes

A háziméhek a méhviaszt a lép építőanyagaként alkalmazzák, így ebben tárolják a mézet, a pollent, illetve utódaikat is itt nevelik fel. A méhviasz előállítása miatt a méhek nyolcszor annyi méhet használnak el. Sőt, egyes becslések szerint 1 kilogramm méhviasz előállításához 530 000 kilométert is képesek repülni. 

Érdekesség, hogy 1 gramm méhviasz előállításához körülbelül 1100 darab méhviasz-pehelyre van szükség, hiszen egy méhviasz-pehely 3mm széle és 0,1 mm vastag. 

hirdetes

A méhviasz felhasználása

A méhviasz felhasználása előtt általában megtisztítják, amit forró vízzel tesznek meg. Természetesen a méhviasz felhasználási körülményeihez mérten dolgozzák még fel, hogy minél tisztább állagot kapjanak. A méhviaszt széles körben alkalmazzák, hiszen számos jótékony hatással és előnnyel rendelkezik. Többek között gyertyakészítésre, kozmetikumok gyártására és gyógyszerek előállítására is használják, de fényesítő anyagként és modellező viaszként egyaránt. 

Lássuk azonban, hogy mi mindenre jó!

A következő oldalon kiderül!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

gázosítószerek

olyan növényvédő szerek, amelyek biol. hatásukat döntően gáz alakban fejtik ki. Ált. erős... Tovább

idősoros elszámolás

a vállalatok gazd. eseményeinek idősoros nyilvántartását az ún. napló tartalmazza. A gazd.... Tovább

Tovább a lexikonra