Befőttesüvegekből építünk méhkaptárt

hirdetes

Így készítsünk befőttesüvegből méhkaptárt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Méhkaptár építése

A 18. századtól kezdve kezdődött el a kísérletezés a könnyebben szétszedhető és kezelhető méhlakásokkal. A köpűben már jobban kezelhető volt. Ha túl közel van a keret a falhoz, akkor a méhek odaragasztják; ha túl messze, akkor zugépítménnyel töltik ki a fölös helyet. A méhjárat feltalálása nyomán lehetőség nyílt kaptárak építésére. Ezt a 19. században többen is feltalálták. Jakab József az 1840-es években már ennek az ismeretnek birtokában épített kaptárt. A találmányt a világ Lorenzo Lorraine Langstroth(1810–1895, USA, Philadelphia) nevéhez köti. Kereteket már korábban is ismertek.

Aszerint, hogy a méhész hol nyithatja fel a kaptárt, a kaptár lehet hátsó vagy felső kezelésű. Alakja szerint lehet álló vagy fekvő. A röpnyílás helyzete és a lépek iránya szerint lehet hideg vagy meleg építményű. A vándorkaptár kifejezetten vándorméhészkedésre van előkészítve, például benne a lépek rögzítve vannak. A lapozókaptár lépjei éllel néznek az ajtó felé, és úgy lapozhatók, mint a könyvlapok. A rakodókaptár fiókokból áll, könnyen bővíthető és szűkíthető újabb fiók felrakásával vagy egy fiók elvételével. Rendszerint a legalsó fiókba korlátozzák az anyát.

hirdetes

A felső kezelésű kaptárak tetejét védeni kell. Ha nem konténerben áll, akkor magára a tetőre kell borítás, ami lehet bőr, fémlemez, vagy kátránypapír. A fém nem segít a hőszigetelésben, viszont tartós, és vándorláskor nem sérülhet. A bőr kevésbé bírja a vándorlást. A kátránypapír olcsó, viszont hamar tönkremegy.

hirdetes

A hideg építményű kaptárban a lépek éllel néznek a röpnyílás felé. Előnye a jobb szellőzés, és a méhek közlekedését is megkönnyíti. Meleg építményű kaptárban a lépek lappal néznek a röpnyílás felé. Segíti a hőgazdálkodást, és benne a lépek szimmetrikusan épülnek ki, azaz a mézkoszorú mindkét oldalon ugyanolyan mélyre ér le. A kaptárak röpnyílása nyílhat alul vagy felül is. Az alsó a takarításnak és a fejlődésnek, a felső a szellőzésnek és a védekezésnek kedvez. Szükség esetén a röpnyílást szűkíteni kell.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-27

5 egyszerű lépés, ami segít abban, hogy a tulipánok tovább maradjanak szépek és egyenesek a vázában

A tavasz legszebb arcai a tulipánok, viszont ha vázában tartjuk őket, hamar lekókadnak: kivéve, ha követed ezeket a trükköket! A tulipánok így csodásak maradnak!

2023-03-24

Túl árnyékos a kerted? - ezek a kültéri növények imádják az árnyékot

Ha túl árnyékos a kerted, akkor se búsulj, mert ezek a növények imádják az árnyékot, ezért érdemes a listából legalább egyet elültetned az árnyékos kertedbe!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-03-27

Mi a legjobb idő a fák ültetéséhez?

Fát ültetni nem nehéz dolog, de figyelni kell néhány alapvető szabályra. Kövesd fa ültetési tippjeinket, hogy megtudd, mikor érdemes elültetni a fádat a kertben!

2023-02-28

Ezért ne etesd a kacsákat kenyérrel

Sokan szoktuk etetni a kacsákat kenyérrel, azonban nagyon is káros az egészségük számára ez a fajta étel: mutatjuk, miért ne etesd te sem a kacsákat kenyérrel!

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-02

Így lehet megszabadulni a 4 legrosszabb kerti kártevőtől

Itt a tavasz, bár az időjárás még kicsit sem tavaszias, de lassan megjelennek a kerti kártevők is: ezek a legjobb tippjeink a 4 legártalmasabb kártevő ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Soproni Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Sopron Új utca 26. 9400 Magyarország Tovább

dévérkeszeg (lapátkeszeg, szeleskeszeg, dorozsmás keszeg, vereskeszeg, Abnamis brama)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó hal. Mindenevő, táplálékát a víz fenekén... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek