Befőttesüvegekből építünk méhkaptárt

Így készítsünk befőttesüvegből méhkaptárt!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Méhkaptár építése

A 18. századtól kezdve kezdődött el a kísérletezés a könnyebben szétszedhető és kezelhető méhlakásokkal. A köpűben már jobban kezelhető volt. Ha túl közel van a keret a falhoz, akkor a méhek odaragasztják; ha túl messze, akkor zugépítménnyel töltik ki a fölös helyet. A méhjárat feltalálása nyomán lehetőség nyílt kaptárak építésére. Ezt a 19. században többen is feltalálták. Jakab József az 1840-es években már ennek az ismeretnek birtokában épített kaptárt. A találmányt a világ Lorenzo Lorraine Langstroth(1810–1895, USA, Philadelphia) nevéhez köti. Kereteket már korábban is ismertek.

Aszerint, hogy a méhész hol nyithatja fel a kaptárt, a kaptár lehet hátsó vagy felső kezelésű. Alakja szerint lehet álló vagy fekvő. A röpnyílás helyzete és a lépek iránya szerint lehet hideg vagy meleg építményű. A vándorkaptár kifejezetten vándorméhészkedésre van előkészítve, például benne a lépek rögzítve vannak. A lapozókaptár lépjei éllel néznek az ajtó felé, és úgy lapozhatók, mint a könyvlapok. A rakodókaptár fiókokból áll, könnyen bővíthető és szűkíthető újabb fiók felrakásával vagy egy fiók elvételével. Rendszerint a legalsó fiókba korlátozzák az anyát.

A felső kezelésű kaptárak tetejét védeni kell. Ha nem konténerben áll, akkor magára a tetőre kell borítás, ami lehet bőr, fémlemez, vagy kátránypapír. A fém nem segít a hőszigetelésben, viszont tartós, és vándorláskor nem sérülhet. A bőr kevésbé bírja a vándorlást. A kátránypapír olcsó, viszont hamar tönkremegy.

A hideg építményű kaptárban a lépek éllel néznek a röpnyílás felé. Előnye a jobb szellőzés, és a méhek közlekedését is megkönnyíti. Meleg építményű kaptárban a lépek lappal néznek a röpnyílás felé. Segíti a hőgazdálkodást, és benne a lépek szimmetrikusan épülnek ki, azaz a mézkoszorú mindkét oldalon ugyanolyan mélyre ér le. A kaptárak röpnyílása nyílhat alul vagy felül is. Az alsó a takarításnak és a fejlődésnek, a felső a szellőzésnek és a védekezésnek kedvez. Szükség esetén a röpnyílást szűkíteni kell.

Forrás: Wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-19

Segítsd a madarakat átvészelni a telet!

Te is szereted a kismadarakat? A csicsergésüket? AKkor segítsd őket néhány aprósággal, hogy átvészeljék a hideg téli hónapokat! Olvass tovább és tudj meg többet!

2021-01-19

Milyen kaspót válasszunk szobanövényeinknek?

Lakásunk növényei többek között esztétikai célt is szolgálnak, ezért fontos odafigyelni rájuk. Ebbe beleatartozik a számukra tökéletes kaspó kiválasztása is.

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2021-01-19

Csillagjázmin - virágzó fal nyáron, zöld felület télen

A csillagjázmin rendkívül strapabíró növény. Nyáron virágzó, télen zöld felületet kölcsönöz a ketedet csúgító üres falnak. Nevelése egyszerű, hidegtűrő.

2021-01-15

Büszkeségeink - A magyar tyúk bemutatása

A magyar tyúkokra valóban mindenki nagyon büszke lehet, ugyanis világhíresek. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a magyar tyúkok történetéről!

2021-01-18

Miért érdemes sziámi harcos halat tartani?

Sokan vagyunk, akiknek az első háziállata egy halacska volt. Mutatok néhány indokot, hogy miért tökéletes választás egy sziámi harcos hal - akár első kedvencnek!

2021-01-18

7 ok, amiért a szárazföldi teknős ideális háziállat

Manapság már egyre többen tartanak otthon szárazföldi teknőst. Most mutatok hét okot, hogy miért is ideális háziállat ez a kedves, növényevő páncélos hüllő!

További cikkek ebben a témában


gaur (Bos [Bibos] gaurus)

a —>szarvasmarha-félék családjába tartozó, félénk, szürke v. fekete színű, a szelíd... Tovább

idősoros elszámolás

a vállalatok gazd. eseményeinek idősoros nyilvántartását az ún. napló tartalmazza. A gazd.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek