Befőttesüvegekből építünk méhkaptárt

hirdetes

Így készítsünk befőttesüvegből méhkaptárt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Méhkaptár építése

Érdekességek a méhkaptárról

A röpnyílás elé deszka nyúlik ki, hogy segítse felszállni a méheket. Hívják szállódeszkának, röpdeszkának vagy küszöbnek. A kaptár szállításakor hajlamos letörni, ezért szállítás előtt le kell venni, majd érkezés után feltenni. Készítenek kaptárakat felhajtható röpdeszkával. A kaptár aljánál tiszítórés lehet. Ezt egy léc zárja. Ezen át kotorászva segíthet a méhész a takarításban.

A kaptár méretének igazodnia kell a család méretéhez, és a hordáshoz. Nagyobb kaptárban a család nagyobbra nőhet, és a méznek is több hely jut, viszont lassabban és drágábban épülnek benne a lépek. Örösi azonban mégis inkább a nagyobb kaptárt ajánlja, mert abban tovább van helyük építeni a méheknek. A méhlakás rendszerint fészekre és méztérre oszlik, amit az anyarács behelyezése is támogat. Így könnyebb elvenni a fölös mézet, mert a méztérbe nem kerülhet fiasítás.

hirdetes

A kaptárak hőszigetelését javíthatják úgy, hogy kettős fallal készítik őket, vagy deszkaköpenyt készítenek hozzá. A köpeny a védelem mellett a mézkamrának is helyet adhat.
A többes kaptárak egybeépített kaptárak több család számára. Viszonylag ritka, mert az egyes kaptár könnyebben kezelhető, szállítható. Kettes, vagy ikekerkaptárak, hármas kaptárak még előfordulnak.

A szabadban álló kaptárt lábra kell állítani, védekezésként a hangyák ellen. Ennek érdekében a lábaknak vizes edénykében kell állniuk, és a vizet rendszeresen újra kell tölteni.
A szabadon álló kaptárat festeni is kell. A festék ne tartalmazzon rovar- vagy gombaölőt, ne legyen piros, és a méhek tájékozódásának segítésére legyen minden kaptár más színű, vagy legyen a röpnyílása fölött egy másik jel.

hirdetes

A színekkel és formákkal a méhek látásához kell igazodni, így a színek legyenek jól megkülönböztethetők. Az alakzatokkal óvatosnak kell lenni, mert a méhek összetévesztik a kört, a háromszöget, a négyzetet és a ferde vonalat. Ezektől megkülönböztetik az X-et, az Y-t, a csúcsára állított négyzet vonalat, meg a négy függőleges csíkot, de ennek a csoportnak a tagjait sem tudják megkülönböztetni. Mivel az anya lát a legrosszabbul, ezért ha nászrepülés várható, akkor az adott kaptárat nagy méretű fekete fóliával vagy fehér lappal kell megjelölni.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-31

Tudtad, hogy két évig termesztenek egy ananászt az Azori-szigeteken? – Ezért sokkal különlegesebb, mint a Dél-Amerikai ananászok

Az ananász egy trópusi gyümölcs, amelyet az emberek a világ minden táján élveznek. Bár általában Costa Rica-hoz kötik, de az Azori-szigeteki sokkal jobb!

2023-03-31

A csodálatos Wanfeng-tó, Kína lenyűgöző természeti csodája

A kínai Guizhou tartományban található Wanfeng-tó egy lenyűgöző természeti csoda, amely a világ minden tájáról érkező turisták kedvelt célpontjává vált.

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-31

5 budapesti fesztivál áprilisban, amiket nem érdemes kihagyni! Művészet, bor, zene és kultúra minden mennyiségben!

Budapest gyönyörű, amely számos szórakozási, oktatási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nincs ez másképp áprilisban sem, ezek a fesztiválok várnak!

2023-03-31

Egész évben forró vízben fürödhetünk a dzsungel közepén az Azori-szigeteken – Tudj meg többet az Azori-szigeteki gejzírekről

Az Azori-szigetek egy vulkanikus eredetű szigetcsoport, számos geológiai csodának, köztük gejzíreknek és vulkánoknak adnak otthont, így egész évben fürödhetünk

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

Hogyan tojnak tojást a tyúkok? – itt a válasz, ha eddig nem tudtad

Hogy tojnak tojást a tyúkok pontosan? Nem szégyen, ha nem tudod konkrétan a folyamatot, most elmagyarázzuk neked az tyúkok tojásrakásától kezdve az egészet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hasnyálmirigy

a gerinces állatok kettős elválasztású, lebenyes szerkezetű, összetett csöves-bogyós... Tovább

makroerg vegyületek (nagy energiájú vegyületek)

az élő szervezetek nagy energiájú (makroerg) P-O v. P-N kötéseket tartalmazó vegyületei. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek