Méhészkedés – Tanácsok kezdő méhészeknek

hirdetes

Bevezetés a méhészkedésbe - Útmutató kezdő méhészeknek

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kezdő méhészeknek adunk tanácsokat

A méhkaptárok típusai – A legtöbben a klasszikus „dobozos” méhkaptárokat ismerik (és azokat is többnyire csak látásból), azonban természetesen ezekből is többféle típusú létezik.

Langstroth kaptár

Ez az egyik legleterjedtebb kaptártípus – azzal a bizonyos „polcos szekrény” kialakítással, amire a legtöbb ember gondol, mikor meghallja a méhkaptár szót. Ennek a kaptártípusnak hosszú története van, ami nem véletlen, ugyanis könnyedén bővíthető, ráadásul nagyon helytakarékos is. A legtöbb embernek ajánlott, mert habár nehéz és nagyméretű lehet, könnyű hozzá pótalkatrészeket találni.

Top bar (TBH) kaptár

A top bar típusú kaptár szintén nagyon népszerű. A Langstroth kaptárokkal ellentétben inkább hosszúkás, mint magas. A tapasztaltabb méhészek jobban kedvelik ezt a faját, mert általában könnyebben mozgatható, mint a többi típus. A top bar kaptárokban élő méhek a kaptárok felső részében található fagerendákból készítik el a lépet, így ezekben a kaptárokban nincs szükség külön keretekre – ez jelentős megspórolt súlyt jelent. Hátulütője, hogy a lépek nagyon érzékenyek és könnyedén széttörhetnek, nem úgy, mint a Langstroth és a Warre kaptárokban.

hirdetes

Warre kaptár

A Warre kaptárok lényegében a Langstroth kaptárok kicsinyített, „fejjel lefelé” változatai. Mit jelent ez? Nos, míg a Langstroth kaptárokban felülre pakoljuk a kereteket, addig a Warre kaptárokban lent kezdjük el hozzáadni őket. Ez azért van, mert a méhek is így viselkednek a természetben, és a Warre kaptárok így valamivel otthonosabbak számukra – hasonlóképpen egy fához.

hirdetes

A Warre kaptárok nem igényelnek olyan sűrű ellenőrzéseket, mert ha a körülmények adottak, a méhek képesek gondoskodni magukról ebben a „természetes” környezetben. Hátrányuk, hogy nagyok, és nehéz mozgatni őket. Most pedig merüljünk el még jobban a méhészkedésben, lapozzatok a következő oldalra! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-01-23

Teljes útmutató Madeira egyik legszebb túra útvonalához: A LEVADA DAS 25 FONTES, azaz a PR6 túravonal Madeirán

A Rabacalt körülvevő sűrű dzsungel szívében található Levada das 25 Fontes túraútvonal teljes útmutatója, ha Ti is éppen Madeirára terveztek utazást!

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-30

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A különféle tökök rengeteg ínycsiklandozó ételalternatívát kínálnak. De, hogy melyik tökfajtát mikor érdemes szüretelni? Mostani cikkünkből ez is kiderül!

2023-02-22

Ne késs el a napraforgó ültetésével! Ez a tavaszi hónap a legtökéletesebb időpont

Szeretnéd, hogy a nyári napsütésben néhány napraforgó legyen a kerted igazi éke? Akkor még tavasszal cselekedned kell- ez a napraforgó ültetés legjobb ideje!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

füst

a levegőben levő, látható levegőszennyeződést okozó durva diszperz állapotú szilárd v.... Tovább

vérérzékenység (hemofília,haemophilia)

A véralvadás mechanizmusában részt vevő különféle faktorok öröklezes hiánya miatt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Mezőgazdaság