Egy igazi természeti csoda Sárospatak környékén: A Megyer-hegyi Tengerszem

Ismerd meg a Megyer-hegyi Tengerszemet!

AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Megyer-hegyi Tengerszem, vagy más néven Sárospataki Tengerszem, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Sárospatak fölött található. Anno egy malomkőbánya működött a helyén, mára már az Aggteleki Nemzeti Park védett természeti csodája.

Igazi természeti csoda a Megyer-hegyi Tengerszem

A Megyer-hegyi Tengerszem története

 

Maga a Megyer-hegy, mint egy 300 méter magas, vulkáni eredetű kőzet, ami tökéletes alapanyag volt a malomkő gyártásához. Gabonaőrlésre, érczúzásra használták az itt bányászott malomköveket, amiknek külföldön is nagy sikere volt.

Egészen a 15. századtól 1907-is működő bánya volt. Végül azért állították le, mert a kezdeti siker ellenére a 19. század végén termeléscsökkenés következett be, ami végül a malomkőbánya bezárását eredményezte. A bányában felgyülemlett víz elvezetésére vízlevezető vágatokat használtak, ám az elhagyott malomkő bánya területén felgyülemlett a víz, és abból alakult ki, a ma Tengerszemként ismert tó.

 

Érdekességek a Megyer-hegyi Tengerszemről

A tó legmélyebb pontja mindössze 6,5 méter mély, viszont ami különlegessé teszi, azok a 60-70 méter magas sziklafalak, amik körül veszik. Egészen elképesztő látványt nyújt. Különleges botanikai és természeti értékekkel rendelkezik.

Különleges látvány még a bányaőr barlangja, egy egykori kovácsműhely, ami a sziklába van vájva, valamint a kibányászott malomkövek szállítása során keletkezett kanyon sem mindennapi látvány.

A tengerszem és a tanösvény egész évben látogatható. Az újonnan épített Ciróka pihenőpark és a Bányaközpont viszont csak 10:00-18:00-ig látogatható márciustól októberig minden nap, novembertól és februárig pedig 10:00-16:00-ig csütörtöktől vasárnapig várja az idelátogatókat.

Még egy érdekesség, hogy ha próbáltad már a via Ferratát vagy szeretnéd kipróbálni, akkor jó, ha tudod, hogy az ott lévő via Ferrata útvonal egyik különlegessége, hogy egy drótkötélpálya vezet át a víztükör felett. Szerintem érdemes kipróbálni azt is, mert biztos, hogy egy életre szóló élmény!

 

A Megyer-hegyi Tengerszem megközelítése

A gyönyörű tóhoz egy úgy nevezett Malomkő tanösvényen tudunk eljutni. A tanösvény során táblákon olvashatunk többek közt a malomkőbánya helyén kialakult tengerszemről, a malomkőbánya történetéről és az ottani természetről is. A tanösvény a Ciróka Pihenőparktól indul és nagyjából egy 20-25 perces séta után jutunk el a tengerszemhez. A túra során helyenként korlátok vannak kihelyezve, amit semmiképp se lépjünk át a biztonságunk érdekében! Az út bár nem nehéz, de azért néhol meredek úton kell mennünk ezért érdemes ilyen terepet jól bíró túrabakancsban jönnünk. Amint a tengerszemhez érünk, megcsodálhatjuk ezt a különös természeti jelenséget, érdemes körbejárni a tavat, ha már ott vagyunk.

Autóval való a megközelítés:

Budapestről kb 3 óra az út. A 37-es főútról nyíló köves úton lehet megközelíteni, utána pedig a Nagy Bot kő gejzírkúpnál van lehetőség parkolni, innen viszont gyalog kell folytatni az utat a tanösvényen.

Cím: Megyer-hegyi Tengerszem Sárospatak, 3950

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet, akkor nézd meg ezt a csodaszép videót róla!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

72/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

A borok elõállításáról szóló 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet módosításáról. A... Tovább

zöldbab-betakarító gép

a forgalomban levő gépek kétféle rendszerűek. Az egyik típusúnál a szedőujjak... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek