Egy igazi természeti csoda Sárospatak környékén: A Megyer-hegyi Tengerszem

hirdetes

Ismerd meg a Megyer-hegyi Tengerszemet!

AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Megyer-hegyi Tengerszem, vagy más néven Sárospataki Tengerszem, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Sárospatak fölött található. Anno egy malomkőbánya működött a helyén, mára már az Aggteleki Nemzeti Park védett természeti csodája.

Igazi természeti csoda a Megyer-hegyi Tengerszem

A Megyer-hegyi Tengerszem története

 

Maga a Megyer-hegy, mint egy 300 méter magas, vulkáni eredetű kőzet, ami tökéletes alapanyag volt a malomkő gyártásához. Gabonaőrlésre, érczúzásra használták az itt bányászott malomköveket, amiknek külföldön is nagy sikere volt.

Egészen a 15. századtól 1907-is működő bánya volt. Végül azért állították le, mert a kezdeti siker ellenére a 19. század végén termeléscsökkenés következett be, ami végül a malomkőbánya bezárását eredményezte. A bányában felgyülemlett víz elvezetésére vízlevezető vágatokat használtak, ám az elhagyott malomkő bánya területén felgyülemlett a víz, és abból alakult ki, a ma Tengerszemként ismert tó.

 

Érdekességek a Megyer-hegyi Tengerszemről

A tó legmélyebb pontja mindössze 6,5 méter mély, viszont ami különlegessé teszi, azok a 60-70 méter magas sziklafalak, amik körül veszik. Egészen elképesztő látványt nyújt. Különleges botanikai és természeti értékekkel rendelkezik.

Különleges látvány még a bányaőr barlangja, egy egykori kovácsműhely, ami a sziklába van vájva, valamint a kibányászott malomkövek szállítása során keletkezett kanyon sem mindennapi látvány.

hirdetes

A tengerszem és a tanösvény egész évben látogatható. Az újonnan épített Ciróka pihenőpark és a Bányaközpont viszont csak 10:00-18:00-ig látogatható márciustól októberig minden nap, novembertól és februárig pedig 10:00-16:00-ig csütörtöktől vasárnapig várja az idelátogatókat.

Még egy érdekesség, hogy ha próbáltad már a via Ferratát vagy szeretnéd kipróbálni, akkor jó, ha tudod, hogy az ott lévő via Ferrata útvonal egyik különlegessége, hogy egy drótkötélpálya vezet át a víztükör felett. Szerintem érdemes kipróbálni azt is, mert biztos, hogy egy életre szóló élmény!

 

A Megyer-hegyi Tengerszem megközelítése

A gyönyörű tóhoz egy úgy nevezett Malomkő tanösvényen tudunk eljutni. A tanösvény során táblákon olvashatunk többek közt a malomkőbánya helyén kialakult tengerszemről, a malomkőbánya történetéről és az ottani természetről is. A tanösvény a Ciróka Pihenőparktól indul és nagyjából egy 20-25 perces séta után jutunk el a tengerszemhez. A túra során helyenként korlátok vannak kihelyezve, amit semmiképp se lépjünk át a biztonságunk érdekében! Az út bár nem nehéz, de azért néhol meredek úton kell mennünk ezért érdemes ilyen terepet jól bíró túrabakancsban jönnünk. Amint a tengerszemhez érünk, megcsodálhatjuk ezt a különös természeti jelenséget, érdemes körbejárni a tavat, ha már ott vagyunk.

hirdetes

Autóval való a megközelítés:

Budapestről kb 3 óra az út. A 37-es főútról nyíló köves úton lehet megközelíteni, utána pedig a Nagy Bot kő gejzírkúpnál van lehetőség parkolni, innen viszont gyalog kell folytatni az utat a tanösvényen.

Cím: Megyer-hegyi Tengerszem Sárospatak, 3950

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet, akkor nézd meg ezt a csodaszép videót róla!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Békéscsaba Városi Állatvédõk Közhasznú Egyesülete

Állatvédõ szervezet Az egyesület mûködése során törekszik az Állatvédelmi törvény... Tovább

glejképződés

levegőtlen talajrétegekben redukciós folyamatok indulnak meg. így alakul ki egy foltos,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek