Fél év után újra küld adatokat az eltűntnek hitt fiatal fehér gólya, Tisza jeladója.

Megvan Tisza, a gólya

K. V.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Fél év után újra küld adatokat az eltűntnek hitt fiatal fehér gólya, Tisza jeladója. A jeladó adatai szerint a madár Dél-Szudánban, a polgárháborús konfliktusoktól övezett országban bolyongott.

Fél év után újra küld adatokat az eltűntnek hitt fiatal fehér gólya, Tisza jeladója.

Megvan Tisza, a gólya - 12 gólya kapott jeladót

2012 nyarán a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című projekt keretében 12 fehér gólyát szereltek fel újfajta jeladóval. Ezek a jeladók az elődeiktől eltérően már GSM hálózaton keresztül kommunikálnak a vevő egységgel, így élettartamuk jelentősen növelhető. Egyetlen feltétele van a megfelelő működéshez, az hogy folyamatos legyen a mobil lefedettsége annak a területnek, ahol a madarak éppen tartózkodnak.

Megvan Tisza, a gólya - Rakamazról származik

A Tisza névre hallgató fehér gólya a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazról származik. 2012. október 7. óta megszűnt a jel Tisza adójából, amikor is a GPS koordináták szerint megérkezett Szudánba. A Nógrád megyéből származó Patak nevű gólya esetéből kiindulva, amikor is Csádi tartózkodása idején egy hónapig nem sugárzott a jeladó a gyenge lefedettségű mobiltelefon-hálózat miatt, néhány hetet vártak a madarászok. Azonban sokkal tovább nem kaptak jelet Tisza felől, mint azt hitték, ezért a legrosszabbra gondoltak.

Megvan Tisza, a gólya - Dél-Szudánból jött a jel

Április 14-én, mint a hamvaiból feltámadó főnixmadár, újra bejelentkezett Tisza jeladója. A jeladó elmentette az egész téli tartózkodásának koordinátáit és kiderült, hogy a tél nagy részét a polgárháborútól fűtött Dél-Szudánban töltötte. Valószínűleg az országban ritka gyenge volt a GSM hálózat lefedettsége, ezért csak akkor kezdett a jeladó újra SMS-t küldeni, amikor Tisza északra vette az irányt és elért Egyiptomba.
 
Megvan Tisza, a gólya
 

Megvan Tisza, a gólya - Hosszú utat tett meg

A képen Tisza augusztusi indulása óta megtett út látható, ami 13-14 ezer kilométeres táv. A pirossal jelölt útvonal 2012. augusztus és 2012. október 7. között megtett útja, a sárga pedig az eltűnésétől a megtalálásáig bejárt utat jelöli. Hogy mikor tér haza, azt nem lehet tudni. Általában a fiatal fehér gólyák az első telelésük után még két-három évig kóborolnak, és csak azután jönnek vissza fészkelni. Tiszán kívül még másik két fehér gólya egyed is Afrikában tartózkodik. Patak és a szlovák Oliver még nem hagyták el Afrikát, valószínűsíthető abból, hogy róluk sincs már egy ideje friss hír, de remélhetően az ő jeladójukat is újra fogja majd a magyar madarászok készüléke.
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

markoló

anyagmozgatást végző szerkezet a rakodógépen, amely szétválasztja, megfogja és magával... Tovább

magzat beszáradása

akkor alakul ki, ha a méhben elhalt és megrekedt —>magzat testének szövetnedvei és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok