Megmutatjuk, hogyan érdemes az öreg meggyfáinkat megmetszeni februárban!

hirdetes

Így metszd meg februárban öreg meggyfádat egy kertész tanácsaival

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hideg téli hónapok ellenére a február számos lehetőséget rejt a kerti munkákra, különösen a gyümölcsfák gondozására. Az öreg meggyfa gondozása ebben az időszakban kiemelten fontos annak érdekében, hogy a közelgő tavaszra egészséges és virágzó állapotban legyenek. A februári metszés során a meggyfa készen áll az új növekedésre, és a megfelelő gondoskodással garantálhatjuk a gazdag termést.

február meggyfa metszés

Miért fontos a februári metszés?

A gyümölcsfák, így a meggyfa is, a hideg téli hónapok alatt nyugalmi állapotba kerülnek. Februárban azonban a természet ébredezni kezd, és a növények felkészülnek a tavaszi növekedésre. A februári metszés lehetővé teszi, hogy a meggyfa egészséges és egyensúlyban legyen, elősegítve az új hajtások kifejlődését és a virágok kialakulását.
Hogyan metszd februárban az öreg meggyfát?

Elhalt és beteg ágak eltávolítása

Az első lépésben vegyük sorra a fát, és távolítsuk el az elhalt vagy beteg ágakat. Ezek a fák könnyen megfertőződhetnek, és a metszés során ezeket a részeket csonkítva megelőzhetjük a további terjedést.

Vezető ágak rövidítése

Rövidítsük le a vezető ágakat méretük negyedére. Ez segít fenntartani a fa kívánt méretét és formáját, valamint ösztönzi az új hajtásokat.

hirdetes

Túlnyúló ágak vágása

Vágjuk le a túlnyúló ágakat, különös figyelmet fordítva arra, hogy azok ne sértsék meg a fa természetes formáját. A rendszeres metszés segít elkerülni a fa túlzott terhelését.

Ágak rendezése

Távolítsuk el azokat az ágakat, amelyek a lombkorona belsejébe nőnek, vagy egymást keresztezik. A rendszeres rendezés javítja a levegőáramlást és csökkenti a nedvességet, elősegítve ezzel a fa egészségét.

Vágások minimalizálása

Kerüljük el a 10 cm-nél nagyobb vágásokat, mivel ezek hajlamosak lehetnek fertőzésekre és károsodásokra. Használjunk éles metszőeszközöket, hogy pontos és tiszta vágásokat érhessünk el.

A februári metszés időzítése

A februári metszést február közepétől február végéig érdemes elvégezni. Azonban ügyeljünk arra, hogy csak száraz és enyhe időjárás mellett végezzük a munkát. A hideg időjárás károsíthatja a frissen vágott ágakat, ezért fontos, hogy a metszés után a fa nyugodtan regenerálódhasson.

hirdetes

További tanácsok az öreg meggyfa gondozásához

Ne feledjük, hogy a metszés csupán egy része a meggyfa gondozásának. A rendszeres öntözés, trágyázás és a kórokozók elleni védekezés is elengedhetetlenek. A februári metszéssel együtt ezek a tevékenységek biztosítják, hogy a meggyfa egészséges és virágzó legyen, és a következő időszakban gazdag termést hozzon.

A februári metszés tehát ideális lehetőség arra, hogy az öreg meggyfát megújítsuk és felkészítsük a közelgő tavaszra. Kövessük ezeket a tanácsokat, és élvezhessük a gazdag termést és a virágzó kertet az év további részében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ebszékfű (Matricaria maritima ssp. inodora L.)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, egy-, ritkábban kétéves v.... Tovább

Bacillus thuringiensis hatóanyagú növényvédő szerek

a hagyományos ->rovarölő szerektől eltérően a —>biológiai növényvédelem eszközei... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek