A denevér apró termete ellenére is sokáig él. Titkuk a genetikai alkalmazkodásban rejlik.

Megfejtették a denevérek hosszú életének titkát

Agrároldal

Minél nagyobb testű egy emlős, annál tovább él. A denevér a kivétel szabály alól: egyik fajuk néhány grammos súlya ellenére több mint negyven évet él. Génjeinek elemzésével tárta fel a faj titkait egy nemzetközi kutatócsoport. 


Denevérek hosszú életének titka

Az evolúció egyik legsikeresebb emlőse a denevér.

 
Fajai az összes emlős egyötödét teszik ki, hosszan repülni egyedül ők tudnak, ezen kívül az ultrahangos navigációval tájékozódó ritka állatfajok közé tartoznak.
 
 

Hosszú a denevérek élettartama

A simaorrú denevérek családjába tartozó, mindössze 4-8 grammosra megnövő, rovarevő Brandt-denevér várható élettartama hosszabb, mint egy szarvasmarháé vagy lóé, és vetekszik a delfinével: 41 évet is képes élni.
Testtömegére tekintettel ez szélsőséges rekord.
 
 
 
 
Denevérek hosszú <a class="autolinkeles" title="élet" href="https://www.agraroldal.hu/elet-kifejezes.html">élet</a>ének titka

Mi a denevérek hosszú életének titka?

A kutatók elemezték egy az oroszországi Obvalnaja-barlangban élő hím egyed genomját, azaz teljes örökítő információját, és azt fedezték fel, hogy a genetikai alkalmazkodás lehet az állat apró testméretének és kivételes élettartamának a magyarázata - olvasható a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.
 
Denevérek hosszú életének titka

Denevérek egyedülálló genetikai változásai

A miniatűr denevérnél egyedülálló genetikai változások játszódtak le a növekedési és egy szomszédos másik hormon (az IGF-1) irányításában. Ez a mutáció feltehetően más hosszú életű denevéreknél is megtalálható, és a kutatók szerint hasonló játszódik le az emberi törpenövés esetében is.
 
A genom elemzése feltárta, hogy az örökítő információ miféle alkalmazkodása vezetett Brandt-denevérek hosszú életének titkaihoz: a téli álomhoz, azaz a hibernációhoz, lassú anyagcseréhez és a ritka utódnemzéshez.
Ezt hatásosabbá teszi rejtőzködő életmódjuk: nappal pihennek, éjjel vadásznak, védett barlangok, faodvak rejtekében laknak, és igen megbízható, ultrahangos tájékozódási módszert fejlesztettek ki.
 
 
 
 

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


nádképű csenkesz (Festuca arundinacea Schreb.)

a —>pázsitfüvek családjába tartozó, a —>réti csenkeszhez hasonló bojtos gyokerű,... Tovább

anyagi érdekeltség

az anyagi érdek megjelenési és mozgásformája. A szükséglet kielégítésére épülő érdek... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok