Az idei év csapadékossága miatt kiesett idő a szántóföldek nagy részén még behozható.

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Még nincs késő a szántóföldi munkálatokhoz

Kucsma Vivien

Az idei év csapadékossága miatt kiesett idő a szántóföldek nagy részén még behozható. A tavaszi vetésű növények esetében el lehet kerülni a hozamkiesést, a hazai gabonaárakat pedig a piaci árak alakítják. 

Az idei év csapadékossága miatt kiesett idő a szántóföldek nagy részén még behozható.

 

A belvíz miatt eddig 9 ezer hektárral lett kevesebb az őszi vetésterület, de megalapozatlan azt állítani, hogy emiatt felmennének az élelmiszer árak, ugyanis most, hogy az időjárás jóra fordult, az eddig kiesett idő a szántóföldi területek nagy részén még behozható, és a tavaszi vetésű növények esetében elkerülhető a jelentős mértékű hozamkiesés. A gabonaárakat pedig a piaci árak alakítják.
 
Az elmúlt években a csapadék hiánya miatt voltak késésben a mezőgazdasági munkálatok, most viszont a szántóföldeken látható összefüggő vízterületek miatt késik a vetés, mert a sárba nem lehet elvetni a magokat. Viszont az utóbbi hét időjárása és az elkövetkező időszak pozitív előrejelzései optimizmusra adnak okot a mezőgazdasági munkálatokat illetően.
hirdetes
 
Az már biztos, hogy az elmúlt hetekben leesett nagy mennyiségű csapadék miatt idén jóval kevesebb lesz a zöldborsó, mivel – az árpához és a cukorrépához hasonlóan – már el kellett volna vetni. A késői vetés miatt ez az árakra is hatással lesz,
A hazai gabonaárakat főként az orosz és amerikai terméskilátások befolyásolják, ezek fogják meghatározni a hazai gabonaárakat is, mivel egy kenyér árában a búza húsz százalékot tesz ki, a többi az üzemanyag, az energia és az alapanyagok árából tevődik össze.
 
A csonthéjas növényeket idén fagykárok is sújtották, de a károk csak akkor lesznek teljesen felmérhetőek, ha megindult a virágzás. A fagykárok az érintettek számára nagymértékű bevételkiesést eredményeznek, de még nem tudni az országos mennyiséget és az ebből következő árakat sem. A gyümölcsöknél az időjárás nagyobb összefüggésben van az árakkal; a hazai termelés határozza meg az árakat. 
hirdetes
 
A burgonyatermelés esetében az utóbbi idők áremelését követően a szakemberek szerint a termelés stabilizálása a cél. A kukoricánál még bizakodóak a szakemberek, mert most indul a vetése abban bízva, hogy nem lesz olyan száraz, forró nyár, mint tavaly.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


baromfitartás telepei

a termelési célnak (tenyésztés, hús v. tojás) megfelelő, nagyüzemi termelésre szolgáló... Tovább

Concorde (SU 98/22)

Takarmányborsó Cél: száraz borsó Leírás:A mag tojás alakú, sárga. Levélke nélküli... Tovább

Tovább a lexikonra
Talajművelés