Március 15., történelmi esély, Magyarország, Gráf József, agrárium, megemlékezés, politikai helyzet, ünnep, magyar nép, mezőgazdaság, mezőgazdaság támogatás, többletteljesítmény-potenciál, Budapest

Március 15.

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Gráf József - Történelmi esély az agráriumnak - A magyar agrárium az uniós csatlakozással történelmi esélyt kapott, amelyet nem szabad elszalasztania - hangoztatta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium március 15-e alkalmából tartott megemlékezésén.
Március 15., történelmi esély, Magyarország, Gráf József, agrárium, megemlékezés, politikai helyzet, ünnep, magyar nép, mezőgazdaság, mezőgazdaság támogatás, többletteljesítmény-potenciál, Budapest
A miniszter aláhúzta: március 15-ének a túlfűtött politikai helyzetekben is meg kell maradnia a magyar emberek közös ünnepének és nem szabad megengedni, hogy a politika elvegye ezt az ünnepet a magyar néptől és saját céljaira használja fel.
 
A mezőgazdaságról szólva Gráf József arra mutatott rá, hogy 2004. május 1-jén a magyar mezőgazdaság az ország uniós tagságával történelmi esélyt kapott a fejlett országokhoz való felzárkózásra.
 
Állítását azzal támasztotta többek között alá, hogy a csatlakozás előtti évben a mezőgazdaság támogatási forrásai még 200 milliárd forintot sem tettek ki, míg ebben az évben 450 milliárd forint áll az agrárium rendelkezésére. Az elkövetkező 7 évben fejlesztési forrásként mintegy 1.500 milliárd forintot vehetnek igénybe a magyar gazdálkodók és további mintegy 1.700-1.800 milliárd forintot közvetlen támogatásként kapnak.
 
Jelezte azt is, hogy az ágazat eredménye 2003-ban még negatív volt, 7 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, addig 2006-ban már több mint 60 milliárd forintos volt az eredmény ágazati szinten.
 
Az agrártárca vezetője ugyanakkor utalt arra is, hogy az uniós csatlakozást követően nehézségekkel is szembe kellett néznie az ágazatnak. Példaként említette, hogy a támogatottsági szint csupán 25 százaléka volt a fejlett országokénak, ez várhatóan 2010-2011-ben egyenlítődik majd ki.   Megemlítette, hogy a magyar gazdálkodók fáziskésésben is vannak a fejlett országok gazdálkodóihoz képest. Jelenleg ezt a lemaradást kell behoznia az ágazatnak. Ezért is kell a miniszter szerint a műszaki-technológiai fejlesztésre igen nagy hangsúlyt helyezni, mivel egy évtizede Nyugat-Európában ez a folyamat már lezajlott.
 
Emellett Magyarországnak még ki kell használnia az ágazatban rejlő többletteljesítmény-potenciált, és 10 év alatt 30 százalékkal kell növelni a termelést.
 
Fel kell készülni ugyanakkor arra, hogy 2013 után jelentősen csökkennek a közvetlen mezőgazdasági támogatások és várhatóan már csak vidékfejlesztési források állnak majd uniós pénzekből rendelkezésre.
 
Ezért Gráf József történelminek mondta a jelenlegi agrárirányítás felelősségét abban, hogy a magyar mezőgazdaság felzárkózzon a fejlett országokéhoz.
 
A megemlékezésen több mint százan vehettek át különféle elismerést a minisztertől. 

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Rex Kutyaotthon Alapítvány

Állatvédõ szervezet Menhely kóborkutyák számára. Cím: Budapest Óceánárok út 33. 1046... Tovább

Mezõtúr Városi Földhivatal

Földhivatal Városi Földhivatal Cím: Mezõtúr Kossuth tér 1. 5400 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra