Ételmaradékokból új növény nevelése otthon

Kertészkedés a konyhában, avagy ételmaradékok, amiknek nem a kukában a helyük

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nem mindenkinek van lehetősége egy hatalmas, vagy akár egy lépésnyi kertben nevelnie növénykéit, de ez még a panellakások tulajdonosait sem kell, hogy eltántorítsa a kertészkedéstől. Valójában nincs is hozzá szükség másra, mint néhány konyhai maradékra, és némi türelemre.

Hozzunk létre új növényt ételmaradékokból

A „konyhai kertészkedés” persze nem egy egész család élelmezéséről szól – célja az, hogy egy szórakoztató, tanulságos és természettudatos projektet indíts otthonodban, ami nem mellékesen néhány finom terméssel is megajándékozza majd odafigyelésedet. Fogj egy jó vízáteresztést biztosító növénytartót, helyezd egy napos ablakpárkányra, és máris indulhat a konyhai kertészkedése!

Burgonya

A burgonyákkal nem lesz nehéz dolgod, ráadásul szinte minden háztartásban találni belőlük (és nem nehéz beszerezni őket). Sokan tapasztalhatták már, hogy a kamrában tárolt krumplik apró rügyeket növesztenek magukból. Vágd ki ezeket a rügyeket egy durván 4x5 cm-es burgonyadarabbal együtt, és ültesd azt 7,5 cm mélyre úgy, hogy a rügy felfelé mutasson.

Édesburgonya

Az otthon újraültetett édesburgonyáktól ne várd, hogy újabb termést hozzanak, de meglehetősen mutatós szobanövényekké nőhetik ki magukat. Az ültetéshez nem kell mást tenned, mint kivágni belőle egy szeletet, amin megjelent egy rügy (hasonlóképpen a fent említett burgonyákhoz) és elültetni azt, rüggyel felfelé, durván 4-5 cm mélyre egy adag virágföldbe.

Zeller

Ahelyett, hogy a zeller koronájának alsó 2 centijét kidobnád, ültesd azt el egy adag virágföldbe. Néhány hónapon belül új szárakat növeszt majd, amiből rendszeresen szüretelhetsz anélkül, hogy újra kéne ültetned újdonsült zelleredet. 

Alma

Mivel az almákat nem zavarja a h ideg idő, gyakran meglehetősen hűvös körülményekre van szükségük, hogy a magvak „felébredjenek” nyugalmi állapotukból. Szedj össze egy nagy adag magvat és hagyd megszáradni őket. Ezután csomagold őket tőzegmohába egy műanyag zacskóban, és helyezd azt a hűtőbe. 12 héttel később a magvak készen állnak majd, hogy virágföldbe ültesd őket. Idővel felcseperedik majd egy kis fa, amit akár a szabadba is kiültethetsz. 

Citrom, narancs, lime

A citrusféléket annyiból egyszerűbb elültetni az almáknál, hogy nem igényelnek hideg „ébresztőt”, és rögtön mehetnek is a termőtalajba. Melegebb éghajlatokon egész évben kint lehet hagyni a cseperedő fákat, hűvösebb vidékeken viszont házon belül kell átteleltetni őket. Még ha termést így nem is hoznak, a leveleik illata kárpótol ezért.

Ananász

Igen, otthonodban akár egy kisebb ananászt is felnevelhetsz, méghozzá a következőképpen: fogj egy ananászt és vágd le a tetejét (meg kell skalpolnod). Ez után kapard ki belőle a gyümölcshúst, majd fogd a „skalpot” és ültesd termőtalajba úgy, hogy a levelek felfelé kiálljanak belőle.

Amikor a levelek kétszer akkorára nőnek, mint amekkorák ültetéskor voltak (nagyjából 25-30 cm), helyezz közéjük egy szelet almát. Csomagold az egész növényt átlátszó műanyag zacskóba és hagyd úgy három napig. Az almaszelet etilént bocsát majd ki magából, aminek köszönhetően az ananász virágzani kezd majd.

A zacskóra és az almára ez után nem lesz szükség. Innentől hagyd, hogy az ananász egy napos ablakban növekedhessen. Ha minden körülmény ideális, egy hónap múlva egy új, apró ananász jelenik majd meg rajta.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

expanziós fázis

a növényi sejtek növekedésének az a szakasza, amelyben a sejt a tér minden irányában... Tovább

Debreceni Egyetem

Egyetem Mezõgazdaságtudományi Kar Történeti áttekintés A debreceni agrár felsõoktatás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek