Mandulafa nevelése saját kezűleg

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így lehet saját mandulád! - Mandula nevelése magról

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

A mandulák nem csupán finomak, de nagyon táplálóak is egyben. Általában az 5-8 közötti USDA zónákban érzik magukat a legjobban. Legnagyobb mennyiségben Kalifornia államban termelik őket kereskedelmi célokra.

Így nevelhetsz otthon mandulafát

Habár ezek a nagyipari termesztők oltással szaporítják őket, a mandulákat akár magról is ki lehet nevelni. Persze ez nem csak annyiból áll, hogy az ember belenyom egy mandulamagot a földbe, és várja, hogy fa nőjön belőle. A mandulanevelés mind kezdő mind tapasztaltabb házi kertészek számára igazán szórakoztató elfoglaltság lehet. A következőkben felsoroljuk, amit a mandulatermesztéshez tudnod kell!

Néhány szó a mandulaültetésről

Egy pár tudnivaló, mielőtt belekezdenénk. A mandulák csonthéjas termések. A mandulafák februárban vagy márciusban virágzanak és hoznak leveleket. Termésük egy zöldes gyümölcs, ami kinézetre egy zöld barackhoz hasonlít. A gyümölcs idővel megkeményedik, majd szétreped, és láthatóvá válik benne a mandula héja.

Ha magról szeretnél mandulát nevelni, akkor jobb, ha nem feldolgozott mandulákkal próbálkozol. A 2000-es évek szalmonellajárványai miatt az USDA elrendelte, hogy minden mandulát pasztörizáljanak 2007-től kezdődően (még a „nyersként” címkézetteket is). A pasztörizált mandulákból nem lehet fát nevelni. Friss, hámozott, nem pasztörizált mandula magokra lesz tehát szükséged, ha fát szeretnél nevelni. Ilyeneket csak termelőktől vagy külföldről lehet beszerezni. 

hirdetes

Mandulafa nevelése otthon

Először is töltsd vizet egy tárolóba, majd helyezz bele legalább egy tucat mandulát. Hagyd őket ázni 8 órán keresztül, majd vedd ki őket a vízből. De miért van szükség egyetlen fához ennyi magra? Mert a mandulamagok csírázásának sebessége nem határolható be egyszerűen, és számolnod kell vele, hogy néhány bepenészedhet majd. Egy diótörő segítségével részlegesen törd meg a mandulák héját, hogy láthatóvá váljon a belső mag. Ne távolítsd el róla a héjat, csak legyen látható a mag. Helyezd a mandulákat egy nyirkos papírral vagy tőzegmohával bélelt tárolóba, majd takard le celofánnal, hogy bent tartsd a nedvességet. Tedd a tárolót egy hűtőbe és hagyd ott 2-3 napig. Minden héten ellenőrizd, hogy  elég nedves-e belülről.

hirdetes

Ezt a folyamatot sztratifikációnak nevezzük. Lényege, hogy a magok azt „érezzék”, hogy eltelt a tél, meggyorsítva ezzel a későbbi csírázásukat. A magokat a szabadban is sztratifikálhatók – ilyenkor egy éjszakára be kell áztatni, majd a kertben elültetni őket ősszel. A magok tavaszig nem kezdenek el kinőni, de a sztratifikációs folyamat felgyorsítja majd a csírázásukat, amint az megkezdődik.

A (hűtőben végzett) sztratifikációt követően töltsd fel egy tárolót virágfölddel. Nyomkodd bele a magvakat nagyjából 2,5 cm mélyen, és ez után öntözd meg őket. Végül helyezd a tárolót meleg, napos helyre. A magok heti egy öntözést igényelnek majd, de ha a talaj 4 cm mélyen szárazzá válik, akkor is szükség lesz egy kis újranedvesítésre. Amint a palánták elérik a 46 cm magasságot, ki- vagy átültetheted őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


laboda (Atriptex)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) család egyik nemzetsége. A kerti l. (A. hortensis) egyéves.... Tovább

Joana RM (változat)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Joana peronoszpóra rezisztens változata, rnorfológiailag... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés