A szilveszteri mákvetés szerencsét hoz?

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A mák egy szuper hidegtűrő növény, ezért minél hamarabb érdemes elvetni a magját egy finoman megmunkált talajba. A babona szerint a gazdáknak hajdanán akkor volt jó a máktermésük, amikor egy szép, napos szilveszteri napon ültették el azokat.

Szilveszteri mákvetés

A fantasztikus tulajdonságokkal rendelkező mák

A mákot nem csak a gyógyszeriparban, de a konyhában is sokszor felhasználják, hiszen sajátos, jellegzetes íze van, illetve magas olaj-és fehérjetartalma is. A vas-és magnéziumtartalma is kiemelkedően magas. 
A boglárkavirágúak rendjébe tartozik, amikor virágzik a csészelevelei lehullanak, majd a magház gubóterméssé fejlődik, abban pedig megtalálhat lesz a sok apró mákszem. Kifejezetten fagytűrő növény, több fajtája létezik, van, amit dísznövényként használnak és van, amit kertbe, étkezi mákkén termesztenek. Az ópiumgyártás alapját képezi, hiszen gubóija alkaloidákat tartalmaznak.

A mák a magyarok kedvelt növénye

Hazánkban kifejezetten kedvelt növénynek számít az étkezi mák, hisz sok ételünkben felhasználjuk, kiváltképp húsvétkor és karácsonykor. Gondoljunk csak a mákos bejglire, mákos gubára, mákos tésztára, mákos rétesre és számos mákkal készült süteményre.
Érdekesség, hogy az ausztrálok egy magyar gyógyszerésznek, Kabay Jánosnak köszönhetik azt, hogy a 80-as évekre a világ legnagyobb morfin előállítói lettek. Ugyanis a gyógyszerész benyújtott egy szabadalmat 1932-ben, melynek révén megemelkedett a mákból kinyert alkaloidmennyiség, ez a szabadalmaztatás pedig tíz országba is eljutott, köztük Ausztráliába is, ahol a gyógyszerész tiszteletére még szobrot is emeltek. 

A mákhoz köthető babonák

Van belőlük szép számmal. A babona szerint a friss házasokra illik mákot szórni, hisz, csak így lesz biztos a bőséges gyermekáldás. Luca napjához is köthető egy kacifántos babona: a templomban, ha valaki feláll a Luca székére és boszorkányt lát, akkor mákot kell szórni a templom padlójára, a boszorkány azt felszedi, így amíg ezzel el van foglalva, a többiek megmenekülhetnek előle és biztonságban hazatérhetnek. 
Ha karácsonykor mákot darálnak a hajadonok, azok követkető évre meg fogják találni életük szerelmét, illetve a mákot, ha elvetjük mindig csendben tegyük, mivel, ha fecsegünk közben akkor nem fog kikelni vagy csúnya és kukacos lesz.

Valóban szilveszterkor vessük el a mákot?

A mák valóban fagytűrő növény, de a vetési ideje hazánkban február-márciusra tehető, a kikelet idejére. 1-2 cm az optimális vetési mélység, ha túl mélyre vetjük, az az állomány teljes pusztulását fogja jelenteni, ha pedig rosszul készítjük elő a talajt, akkor a gyomosodás vethet véget a mákunk fejlődésének. Tehát a szilveszteri mákvetés túlzás, akkor ajánlott csak az ilyen korai vetés, ha valóban enyhe az időjárás december végéhez képest.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

balin (fenekeszeg, kapókeszeg, őnhal, ragadozó őn, villámkeszeg)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó ragadozó hal. Teste megnyúlt, ezüstszínű;... Tovább

gulya

olyan szm.-csoport, amelyet tavasztól őszig a legelőn tartanak. A szm.-k kora, ivara stb. szerint... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet Mezőgazdaság Növénytermesztés Ünnep