A szilveszteri mákvetés szerencsét hoz?

hirdetes

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A mák egy szuper hidegtűrő növény, ezért minél hamarabb érdemes elvetni a magját egy finoman megmunkált talajba. A babona szerint a gazdáknak hajdanán akkor volt jó a máktermésük, amikor egy szép, napos szilveszteri napon ültették el azokat.

Szilveszteri mákvetés

A fantasztikus tulajdonságokkal rendelkező mák

A mákot nem csak a gyógyszeriparban, de a konyhában is sokszor felhasználják, hiszen sajátos, jellegzetes íze van, illetve magas olaj-és fehérjetartalma is. A vas-és magnéziumtartalma is kiemelkedően magas. 
A boglárkavirágúak rendjébe tartozik, amikor virágzik a csészelevelei lehullanak, majd a magház gubóterméssé fejlődik, abban pedig megtalálhat lesz a sok apró mákszem. Kifejezetten fagytűrő növény, több fajtája létezik, van, amit dísznövényként használnak és van, amit kertbe, étkezi mákkén termesztenek. Az ópiumgyártás alapját képezi, hiszen gubóija alkaloidákat tartalmaznak.

A mák a magyarok kedvelt növénye

Hazánkban kifejezetten kedvelt növénynek számít az étkezi mák, hisz sok ételünkben felhasználjuk, kiváltképp húsvétkor és karácsonykor. Gondoljunk csak a mákos bejglire, mákos gubára, mákos tésztára, mákos rétesre és számos mákkal készült süteményre.

hirdetes
Érdekesség, hogy az ausztrálok egy magyar gyógyszerésznek, Kabay Jánosnak köszönhetik azt, hogy a 80-as évekre a világ legnagyobb morfin előállítói lettek. Ugyanis a gyógyszerész benyújtott egy szabadalmat 1932-ben, melynek révén megemelkedett a mákból kinyert alkaloidmennyiség, ez a szabadalmaztatás pedig tíz országba is eljutott, köztük Ausztráliába is, ahol a gyógyszerész tiszteletére még szobrot is emeltek. 

A mákhoz köthető babonák

Van belőlük szép számmal. A babona szerint a friss házasokra illik mákot szórni, hisz, csak így lesz biztos a bőséges gyermekáldás. Luca napjához is köthető egy kacifántos babona: a templomban, ha valaki feláll a Luca székére és boszorkányt lát, akkor mákot kell szórni a templom padlójára, a boszorkány azt felszedi, így amíg ezzel el van foglalva, a többiek megmenekülhetnek előle és biztonságban hazatérhetnek. 

hirdetes
Ha karácsonykor mákot darálnak a hajadonok, azok követkető évre meg fogják találni életük szerelmét, illetve a mákot, ha elvetjük mindig csendben tegyük, mivel, ha fecsegünk közben akkor nem fog kikelni vagy csúnya és kukacos lesz.

Valóban szilveszterkor vessük el a mákot?

A mák valóban fagytűrő növény, de a vetési ideje hazánkban február-márciusra tehető, a kikelet idejére. 1-2 cm az optimális vetési mélység, ha túl mélyre vetjük, az az állomány teljes pusztulását fogja jelenteni, ha pedig rosszul készítjük elő a talajt, akkor a gyomosodás vethet véget a mákunk fejlődésének. Tehát a szilveszteri mákvetés túlzás, akkor ajánlott csak az ilyen korai vetés, ha valóban enyhe az időjárás december végéhez képest.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

4/2006. (I. 20.) FVM rendelet

az anyakecsketartás támogatásáról Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997. évi... Tovább

légcsőférgesség (syngamosis)

3-4 hetes madarakban (csirkében, pulykában, fácánban) alkalmilag tömeges elhullást okozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet Mezőgazdaság Növénytermesztés Ünnep