notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kerti mák termesztése

Hirdetés

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kerti mák termesztése – Kisokos mindenkinek

Trágyázás

A kerti mák akkor teljesít a legjobban, ha organikus anyagokkal dúsított talajban növekedhet, de nem „túltáplált” talajban, ami tele van gyors felszívódású tápanyagokkal. Ha máktermelésre termesztesz mákokat zöldségeskertedben, akkor érdemes olyan helyre ültetni őket, ahol az előző szezonban tápanyagokra éhes növények foglaltak helyet. Fontos az is, hogy a talaj mélyebb rétegeiben is legyen elég tápanyag, különben a főgyökér nagy részének nem lesz mit felvennie, és a mák fogékonyabbá válik a különféle betegségekre. A talajba legalább 30 centi mélyen érdemes beledolgozni ezeket a tápanyagokat a kerti mák számára.

 

Keresztbeporzás

Ha szeretnéd megtartani a magokat étkezési, vagy újraültetési célokból, és többféle mákváltozatot is tartasz birtokodon, akkor ügyelj rá, hogy ezek kellő távolságra legyenek egymástól, különben a keresztbeporzás problémákat okoz majd. A mákok öntermékeny növények, ezért érdemes legalább 600 méterre ültetni egymástól a különböző változatokat, de minél nagyobb a távolság, annál biztosabb, hogy nem származnak majd gondjaid a keresztbeporzásból. Egy másik megoldás odafigyelni a virágokra – amikor nyílni kezdenek, fogj egy puha esetet, és végezd el a beporzást az adott változat példányai között, majd takard le a virágokat papírfóliával, hogy elkerüld a keresztbeporzást.

Hirdetés

 

A magházakról

Amennyiben a mákokat virágaikért termeszted, az elhalt virágokat le kell metszeni, miután elvirágzottak, amikor pedig sárgulni kezdenek, az egész növényt vissza kell vágnod egészen a talajig. Ha azonban a magok miatt termesztesz mákot, akkor ügyelned kell rá, hogy egészségesek maradjanak, amíg a magházak teljesen fel nem duzzadnak.

Hirdetés

 

A mák kártevői és betegségei – A mákokat kevés kártevő vagy betegség zaklatja, de érdemes odafigyelni néhány dolgora.

Gombás kórokozók

Mivel a mákok szárazabb talajhoz szoktak, nedves körülmények között fogékonyak az olyan gombás problémákra, mint a botritisz, a peronoszpóra, vagy a pítiumos gyökérrothadás. Hacsak nem túl száraz vagy meleg az idő, öntözd őket ritkán, és biztosítsd, hogy jó vízelvezetésű talajba kerüljenek.

 

Mozaikvírus

A mákot a mák, illetve a dohány mozaik vírus is megtámadhatja. Sajnos a fertőzött növényekkel már nem lehet mit tenni, de arra mindenképpen ügyelj, hogy e példányok minden részét (a magokkal együtt) tüntesd el kertedből, nehogy a fertőzés tovább terjedjen. A magokat természetesen ne használd fel semmilyen módon (étkezésre vagy ültetésre).

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-09-12

Ősszel termeszthető fűszernövények

Ősszel is termeszthetünk fűszernövényeket, mostani cikkemben azokat a fűszernövényeket mutatom be nektek, amiket ősszel is lehet termeszteni!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-09-10

Szaporítsuk eredményesen a fügét! – Szakértői tanácsok

A füge szaporításával érdemes mindenkinek megpróbálkozni, mivel nem annyira bonyolult művelet, viszont nagy sikereket lehet elérni! Nézzük, mi szükséges a füge szaporításához.

2019-09-04

Ezeket a dolgokat kell megtenned szeptemberben, hogy tavasszal újra díszítsenek növényeid!

Vannak dolgok, amiket meg kell tennünk nyár végén ahhoz, hogy növényeink tavasszal újra csodálatosan szépek legyenek, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, mik ezek a fontos teendők!

2019-08-15

Tudományosan bizonyítva – Tovább élnek azok a nők, akik sok zöldnövénnyel veszik körül magukat!

Azok a hölgyek, akik rengeteg növénnyel veszik körbe magukat, sokkal tovább élnek, mint azok, akiknél szinte egyetlen egy növény sincs a házban, vagy a környéken.

2019-08-26

Áldás vagy átok? - A földönkívülinek tartott alkörmös

Nagyon sokan nem ismerik még ezt a sokoldalú növényt, pedig szinte mindenhol lehet vele találkozni. Most bemutatom nektek az alkörmöst, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-08-01

Bevezetés a méhészkedésbe - Útmutató kezdő méhészeknek

Most vágnál bele a méhészkedésbe? Akkor mindenképp olvasd el cikkünket, ugyanis most mindent elmondunk nektek a méhészkedés alapjairól!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
285 464
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 880 199
Közösség

flegmone (phlegmone)

a szövetek gennyes gyulladásának az az alakja, amikor a genny diffúzán beszűri a szöveteket.... Tovább

borsó növényvédelmi és vegyszeres gyomirtása

a zöldborsó csirázási betegségei ellen csávázással (csávázószerek, nedves csővázas,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 98

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Mezőgazdaság Növénytermesztés