A kerti mák termesztése - most tudj meg róla mindent

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Kerti mák termesztése – Kisokos mindenkinek

Trágyázás

A kerti mák akkor teljesít a legjobban, ha organikus anyagokkal dúsított talajban növekedhet, de nem „túltáplált” talajban, ami tele van gyors felszívódású tápanyagokkal. Ha máktermelésre termesztesz mákokat zöldségeskertedben, akkor érdemes olyan helyre ültetni őket, ahol az előző szezonban tápanyagokra éhes növények foglaltak helyet. Fontos az is, hogy a talaj mélyebb rétegeiben is legyen elég tápanyag, különben a főgyökér nagy részének nem lesz mit felvennie, és a mák fogékonyabbá válik a különféle betegségekre. A talajba legalább 30 centi mélyen érdemes beledolgozni ezeket a tápanyagokat a kerti mák számára.

Keresztbeporzás

Ha szeretnéd megtartani a magokat étkezési, vagy újraültetési célokból, és többféle mákváltozatot is tartasz birtokodon, akkor ügyelj rá, hogy ezek kellő távolságra legyenek egymástól, különben a keresztbeporzás problémákat okoz majd. A mákok öntermékeny növények, ezért érdemes legalább 600 méterre ültetni egymástól a különböző változatokat, de minél nagyobb a távolság, annál biztosabb, hogy nem származnak majd gondjaid a keresztbeporzásból. Egy másik megoldás odafigyelni a virágokra – amikor nyílni kezdenek, fogj egy puha esetet, és végezd el a beporzást az adott változat példányai között, majd takard le a virágokat papírfóliával, hogy elkerüld a keresztbeporzást.

hirdetes

A magházakról

Amennyiben a mákokat virágaikért termeszted, az elhalt virágokat le kell metszeni, miután elvirágzottak, amikor pedig sárgulni kezdenek, az egész növényt vissza kell vágnod egészen a talajig. Ha azonban a magok miatt termesztesz mákot, akkor ügyelned kell rá, hogy egészségesek maradjanak, amíg a magházak teljesen fel nem duzzadnak.

hirdetes

A mák kártevői és betegségei – A mákokat kevés kártevő vagy betegség zaklatja, de érdemes odafigyelni néhány dolgora.

Gombás kórokozók

Mivel a mákok szárazabb talajhoz szoktak, nedves körülmények között fogékonyak az olyan gombás problémákra, mint a botritisz, a peronoszpóra, vagy a pítiumos gyökérrothadás. Hacsak nem túl száraz vagy meleg az idő, öntözd őket ritkán, és biztosítsd, hogy jó vízelvezetésű talajba kerüljenek.

Mozaikvírus

A mákot a mák, illetve a dohány mozaik vírus is megtámadhatja. Sajnos a fertőzött növényekkel már nem lehet mit tenni, de arra mindenképpen ügyelj, hogy e példányok minden részét (a magokkal együtt) tüntesd el kertedből, nehogy a fertőzés tovább terjedjen. A magokat természetesen ne használd fel semmilyen módon (étkezésre vagy ültetésre).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-05-09

Minden, amit a rizsföldekről tudni akartál

Hogyan termelik ki a rizset? Hogyan műkődik a rizsföld? Itt megtalálod a választ! Hol terem a rizs? Ezekre a kérdésekre adok választ! Ezt kell tudni a rizsföldekről!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-05-10

Senki nem kér a lengyelek almájából – Támogatást biztosítanak az almatermesztőknek

Támogatással próbálják javítani a lengyelek az étkezési alma helyzetét, ugyanis már láda számra állnak az eladatlan almák az almatermelők raktáraiban!

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

További cikkek ebben a témában


bársonykerep (Tetragonolobus maritimus [L.] Roth.)

a —>pillangósok családjához tartozik. Évelő, az egész növény finoman szőrözött,... Tovább

Budapest Corvinus Egyetem

Egyetem Kertészettudományi Kar A KERTÉSZETI OKTATÁS TÖRTÉNETE A budapesti kertészeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Mezőgazdaság Növénytermesztés