notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kerti mák termesztése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Kerti mák termesztése – Kisokos mindenkinek

Trágyázás

A kerti mák akkor teljesít a legjobban, ha organikus anyagokkal dúsított talajban növekedhet, de nem „túltáplált” talajban, ami tele van gyors felszívódású tápanyagokkal. Ha máktermelésre termesztesz mákokat zöldségeskertedben, akkor érdemes olyan helyre ültetni őket, ahol az előző szezonban tápanyagokra éhes növények foglaltak helyet. Fontos az is, hogy a talaj mélyebb rétegeiben is legyen elég tápanyag, különben a főgyökér nagy részének nem lesz mit felvennie, és a mák fogékonyabbá válik a különféle betegségekre. A talajba legalább 30 centi mélyen érdemes beledolgozni ezeket a tápanyagokat a kerti mák számára.

Keresztbeporzás

Ha szeretnéd megtartani a magokat étkezési, vagy újraültetési célokból, és többféle mákváltozatot is tartasz birtokodon, akkor ügyelj rá, hogy ezek kellő távolságra legyenek egymástól, különben a keresztbeporzás problémákat okoz majd. A mákok öntermékeny növények, ezért érdemes legalább 600 méterre ültetni egymástól a különböző változatokat, de minél nagyobb a távolság, annál biztosabb, hogy nem származnak majd gondjaid a keresztbeporzásból. Egy másik megoldás odafigyelni a virágokra – amikor nyílni kezdenek, fogj egy puha esetet, és végezd el a beporzást az adott változat példányai között, majd takard le a virágokat papírfóliával, hogy elkerüld a keresztbeporzást.

hirdetes

A magházakról

Amennyiben a mákokat virágaikért termeszted, az elhalt virágokat le kell metszeni, miután elvirágzottak, amikor pedig sárgulni kezdenek, az egész növényt vissza kell vágnod egészen a talajig. Ha azonban a magok miatt termesztesz mákot, akkor ügyelned kell rá, hogy egészségesek maradjanak, amíg a magházak teljesen fel nem duzzadnak.

hirdetes

A mák kártevői és betegségei – A mákokat kevés kártevő vagy betegség zaklatja, de érdemes odafigyelni néhány dolgora.

Gombás kórokozók

Mivel a mákok szárazabb talajhoz szoktak, nedves körülmények között fogékonyak az olyan gombás problémákra, mint a botritisz, a peronoszpóra, vagy a pítiumos gyökérrothadás. Hacsak nem túl száraz vagy meleg az idő, öntözd őket ritkán, és biztosítsd, hogy jó vízelvezetésű talajba kerüljenek.

Mozaikvírus

A mákot a mák, illetve a dohány mozaik vírus is megtámadhatja. Sajnos a fertőzött növényekkel már nem lehet mit tenni, de arra mindenképpen ügyelj, hogy e példányok minden részét (a magokkal együtt) tüntesd el kertedből, nehogy a fertőzés tovább terjedjen. A magokat természetesen ne használd fel semmilyen módon (étkezésre vagy ültetésre).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-11

Diétás burgonya a kertből – A yacon termesztése

Az inkagumó termesztéséről mondok el mostani cikkemben mindent, olvassátok el írásomat és ismerkedjetek meg közelebbről az inkagumóval!

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-07-07

Fantasztikus ötlet – Hozzunk létre fűszersövényt!

Fűszersövény létrehozása, hozzunk létre könnyedén praktikus, mutatós, fantasztikus fűszersövényt, cikkünkben mindent elmondunk nektek a fűszersövény létrehozásáról!

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-07-03

Pekándió sikeres termesztése

Pekándió sikeres termesztése, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pekándió sikeres termesztéséről, próbálkozzatok meg sikeresen a pekándió termesztésével!

2020-07-03

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

Padlizsán termesztése cserépben, cserépben is termeszthetünk padlizsánt, nézzük, hogyan lehet padlizsánt termeszteni cserépben, próbáljátok ki ti is ezt a szuper módszert!

2020-03-31

Kerüld el a vitaminhiányt a koronavírus alatt is, ezekkel pótold a kertedből

Vitaminhiány a koronavírus alatt? Sajnos nagy rá az esély, de meg kell akadályoznod. Ezekkel pótold a vitaminokat egyenesen a kertedből, hogy egészséges maradj!

2020-04-17

A mikroklíma szerepe és hasznosítása a kertben

A mikroklímáról eddigi tapasztalataim szerint csak nagyon kevés szó esett, pedig hihetetlenül fontos megismerkednünk a mikroklímával és hasznosítani a kertünkben!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

Pannonia

Burgonya Cél: korai érésû étkezési burgonya Leírás:A növény középmagas-magas,... Tovább

háromvonalas hibrid

hármas keresztezés, alakulásának a gazd. állatok küllemi elbírálásában van jelentősége.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Mezőgazdaság Növénytermesztés