notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kerti mák termesztése

Hirdetés

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kerti mák termesztése – Kisokos mindenkinek

Trágyázás

A kerti mák akkor teljesít a legjobban, ha organikus anyagokkal dúsított talajban növekedhet, de nem „túltáplált” talajban, ami tele van gyors felszívódású tápanyagokkal. Ha máktermelésre termesztesz mákokat zöldségeskertedben, akkor érdemes olyan helyre ültetni őket, ahol az előző szezonban tápanyagokra éhes növények foglaltak helyet. Fontos az is, hogy a talaj mélyebb rétegeiben is legyen elég tápanyag, különben a főgyökér nagy részének nem lesz mit felvennie, és a mák fogékonyabbá válik a különféle betegségekre. A talajba legalább 30 centi mélyen érdemes beledolgozni ezeket a tápanyagokat a kerti mák számára.

 

Keresztbeporzás

Ha szeretnéd megtartani a magokat étkezési, vagy újraültetési célokból, és többféle mákváltozatot is tartasz birtokodon, akkor ügyelj rá, hogy ezek kellő távolságra legyenek egymástól, különben a keresztbeporzás problémákat okoz majd. A mákok öntermékeny növények, ezért érdemes legalább 600 méterre ültetni egymástól a különböző változatokat, de minél nagyobb a távolság, annál biztosabb, hogy nem származnak majd gondjaid a keresztbeporzásból. Egy másik megoldás odafigyelni a virágokra – amikor nyílni kezdenek, fogj egy puha esetet, és végezd el a beporzást az adott változat példányai között, majd takard le a virágokat papírfóliával, hogy elkerüld a keresztbeporzást.

Hirdetés

 

A magházakról

Amennyiben a mákokat virágaikért termeszted, az elhalt virágokat le kell metszeni, miután elvirágzottak, amikor pedig sárgulni kezdenek, az egész növényt vissza kell vágnod egészen a talajig. Ha azonban a magok miatt termesztesz mákot, akkor ügyelned kell rá, hogy egészségesek maradjanak, amíg a magházak teljesen fel nem duzzadnak.

Hirdetés

 

A mák kártevői és betegségei – A mákokat kevés kártevő vagy betegség zaklatja, de érdemes odafigyelni néhány dolgora.

Gombás kórokozók

Mivel a mákok szárazabb talajhoz szoktak, nedves körülmények között fogékonyak az olyan gombás problémákra, mint a botritisz, a peronoszpóra, vagy a pítiumos gyökérrothadás. Hacsak nem túl száraz vagy meleg az idő, öntözd őket ritkán, és biztosítsd, hogy jó vízelvezetésű talajba kerüljenek.

 

Mozaikvírus

A mákot a mák, illetve a dohány mozaik vírus is megtámadhatja. Sajnos a fertőzött növényekkel már nem lehet mit tenni, de arra mindenképpen ügyelj, hogy e példányok minden részét (a magokkal együtt) tüntesd el kertedből, nehogy a fertőzés tovább terjedjen. A magokat természetesen ne használd fel semmilyen módon (étkezésre vagy ültetésre).

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-05

Többé nem álom – Így alakítsd ki a saját mediterrán kertedet!

Mediterrán kert létrehozása – Bármennyire is hihetetlen, te magad is létrehozhatsz egy szuper mediterrán kertet, mostani cikkemben mindent elmondok a mediterrán kertről!

2019-11-07

A világ leghülyébb traktorosai – Elképesztő képsorok…

Itt az idő, hogy megmutassuk nektek is a világ leghihetetlenebb traktorosait. Tartsatok velünk, és ismerkedjetek meg velük, elképesztő, hogy mit művelnek, nem találom a szavakat.

2019-12-04

Egy gyümölcs, ami maga az ízletesség – A csirimojó bemutatása

A csirimojó egy nagyon ritka, de annál ízletesebb gyümölcs, amit egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolni. Mostani cikkemben mindent elmondok a csirimojóról.

2019-11-29

Szépek és hasznosak – 19 légtisztító szobanövény

Mostani cikkemben egész pontosan 19 szobanövényt mutatok be nektek, amik nemcsak szépek, hanem nagyon hasznosak is, ismerjétek meg a legjobb levegőtisztító növényeket!

2019-11-20

A sokoldalú csodamirtusz – A szegfűszeg felhasználása

A szegfűszeg a világ egyik legsokoldalúbb mirtusza, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szegfűszegről, érdemes elolvasnotok remek írásomat a szegfűszegről!

2019-11-28

14 bámulatosan szép bokor, ami rendkívül gyorsan nő

Mostani cikkemben 14 csodálatosan szép bokrot mutatok be nektek, amik pillanatok alatt képesek megnőni, ezzel hamar csodás díszévé válhatnak kertünknek!

2019-11-09

Soha többé nincs szükségünk a méhekre…

Méhek nélkül készítettek mézet az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai. Döntse el mindenki, hogy ez jó, vagy nem, nekem az a véleményem, hogy meg kellene hagyni ezt a méheknek!

2019-11-14

Kiirthatatlan növényfaj jelent meg, ami mindennel végez

Elképesztő károkat képes okozni a nem olyan régen előkerülő homoki prérifű. Mostani cikkemben bemutatom nektek a homoki prérifüvet és az is kiderül, mire számíthattok vele kapcsolatban.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
289 634
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 532 755
Közösség

takarmányozási hibák

bekövetkeznek, ha az állatokkal nem az igényeiknek megfelelő beltartalmú, hibás v. romlott... Tovább

heterotróf szervezetek

azok az élőlények, amelyek szervetlen anyagoknak szerves anyaggá való átalakítására nem... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 98

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Mezőgazdaság Növénytermesztés