notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A majoránna termesztése, a majoránna nevelése

hirdetes

Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Tudj meg mindent a majoránna termesztéséről

A majoránna ültetése magról

Mint említettük, a majoránna nem képes elviselni a túlzott hideget, így hát érdemes házon belül elültetni a magokat, lehetőleg a tél végén vagy kora tavasszal, az utolsó várható fagy előtt 6-8 héttel. A magvak nagyjából 10 nap alatt csíráznak ki, szóval érdemes türelmesnek lenned velük (még akkor is, ha ennél többet kell várnod rájuk). Ügyelj rá, hogy a magvak körül mindig nyirkos legyen a talaj, hogy ne száradhassanak ki, és helyezd őket egy napos ablakpárkányra, ahol elegendő napfényt kaphatnak.

A majoránna kiültetése

Két héttel az utolsó tavaszi fagyot követően a már palántakorú majoránnák kikerülhetnek a kerti ágyásokba. Szánj 7-10 napot a kiszoktatásukra, mielőtt végérvényesen a kerti talajba ültetnéd őket. A palántákat 20-30 centire ültesd egymástól, a sorok között pedig 50-60 cm-t hagyj. Ha párás vidéken laksz, akkor a jobb szellőzés érdekében még ennél is nagyobb hézagokat hagyj a palánták és a sorok között.

hirdetes

A majoránna szaporítása dugványokkal

Ha olyan vidéken szeretnél majoránnát termeszteni, amire kemény, fagyos telek jellemzők, akkor nem valószínű, hogy évelőként megmarad majd minden termőidőszak után. Az egyik megoldás tavasz végétől a nyár közepéig dugványt vágni egy kifejlett példányról, majd cserépbe ültetni azt télire. Egy másik lehetőség gyökerestől felásni az egész majoránnát, és télire egy megfelelő méretű növénytartóba ültetni.

hirdetes

A dugványokat a majoránna félkemény fás részéből érdemes levágni, lehetőleg reggelente, száraz időben, de ügyelj rá, hogy előző nap alaposan megöntözd azt a példányt, amiről vágni szeretnél. Válassz egy oldalhajtást, és vágj magadnak több dugványt, mint amennyire úgy gondolod, hogy szükséged lesz.

Vágj 5-10 centis darabokat, egészen vissza a levélalapig (ahol a levelek a szárhoz csatlakoznak). A vágást dőlt szögben, a levélalap alatt végezd el, ne fölötte. A dugványt helyezd termőtalajba, és ne hagyd, hogy az kiszáradjon, amíg a majoránna gyökérzete meg nem erősödik.

A majoránna termesztése növénytartóban

Ha bármilyen okból növénytartóban szeretnéd, vagy muszáj gondozni majoránnádat, akkor szerencséd van, mert ez egy meglehetősen egyszerű feladat lesz. A majoránnát házon belül, szobanövényként, vagy akár egy erkélyen is termesztheted növénytartóban. Az egyetlen dolog, amire nagyon fontos odafigyelned, hogy amint az idő hűvösebbé válik, a majoránnát melegebb, védett helyre (házon belülre) kell vinni, hiszen a hideget nem bírja valami jól.

Az ültetéshez használj egy legalább 15 cm átmérőjű cserepeket, amiknek az alján vízelvezető lyukak is vannak. A cserepek kerüljenek egy napos (délre néző) ablakpárkányba, ahol sok napfény éri őket. A szabadban szintén minél naposabb helyre kerüljenek. A következő oldalon a majoránna gondozásáról fogok beszélni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-03-31

Kerüld el a vitaminhiányt a koronavírus alatt is, ezekkel pótold a kertedből

Vitaminhiány a koronavírus alatt? Sajnos nagy rá az esély, de meg kell akadályoznod. Ezekkel pótold a vitaminokat egyenesen a kertedből, hogy egészséges maradj!

2020-03-24

A muskátli metszése - Mikor, miért, hogyan?

A muskátli metszése, mikor végezzük el a muskátli metszését, hogyan végezzük el a muskátli metszését? Most mindent elmondunk nektek a muskátli metszéséről!

2020-03-21

Csináljuk együtt - Minden a takarmányrépa termesztéséről!

A takarmányrépa termesztése, hasznos tudnivalók a takarmányrépa termesztéséről. Szakértőnk mond el nektek mindent a takarmányrépa termesztéséről, a takarmányrépa gondozásáról!

2020-03-18

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

Az aranyvessző a tavasz egyik legcsodálatosabb növénye, éppen ezért most elmondok nektek mindent az aranyvessző gondozásáról, valamint az aranyvessző metszéséről!

2020-04-01

Peronoszpóra a kertben - Ismerd fel időben a bajt

A peronoszpóra hatalmas károkat képes okozni a kertben, éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a peronoszpórát, most mindent elmondok, amit tudnotok kell a peronoszpóráról!

2020-02-14

Ezért öntözd növényeidet tojáshéjteával!

A tojáshéjtea fantasztikus hatást gyakorol a növényekre, mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek tojáshéjteát, és hogyan használhatjátok fel a tojáshéjteát!

2020-03-14

10 árnyéktűrő növény, a kert kevésbé fényes részeibe

Öltöztesd pompás színekbe kerted vagy udvarod sötétebb sarkait is. Ezek az árnyékszerető növények a legeldugottabb részeken is jól érzik magukat, ismerd meg mindet!

2020-03-05

Termesszünk cickafarkot – Szakértői tanácsok mindenkinek

A cickafark termesztése, remek tanácsok a cickafark sikeres termesztéséhez. Szakértőnk mond el nektek mindent a cickafark termesztéséről!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

hibrid kukorica

vagy keresztezésével előállított első (F1) utódnemzedék; eszerint fajtahibrid, illetve... Tovább

anyatehén

olyan tehén, amelynek tejét nem fejik ki, hanem teljes mennyiségét a tehén által nevelt borjú... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés