A majoránna termesztése, a majoránna nevelése - tudj meg róla most mindent

hirdetes

Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, GE.
Tudj meg mindent a majoránna termesztéséről

A majoránna ültetése magról

Mint említettük, a majoránna nem képes elviselni a túlzott hideget, így hát érdemes házon belül elültetni a magokat, lehetőleg a tél végén vagy kora tavasszal, az utolsó várható fagy előtt 6-8 héttel. A magvak nagyjából 10 nap alatt csíráznak ki, szóval érdemes türelmesnek lenned velük (még akkor is, ha ennél többet kell várnod rájuk). Ügyelj rá, hogy a magvak körül mindig nyirkos legyen a talaj, hogy ne száradhassanak ki, és helyezd őket egy napos ablakpárkányra, ahol elegendő napfényt kaphatnak.

A majoránna kiültetése

Két héttel az utolsó tavaszi fagyot követően a már palántakorú majoránnák kikerülhetnek a kerti ágyásokba. Szánj 7-10 napot a kiszoktatásukra, mielőtt végérvényesen a kerti talajba ültetnéd őket. A palántákat 20-30 centire ültesd egymástól, a sorok között pedig 50-60 cm-t hagyj. Ha párás vidéken laksz, akkor a jobb szellőzés érdekében még ennél is nagyobb hézagokat hagyj a palánták és a sorok között.

hirdetes

A majoránna szaporítása dugványokkal

Ha olyan vidéken szeretnél majoránnát termeszteni, amire kemény, fagyos telek jellemzők, akkor nem valószínű, hogy évelőként megmarad majd minden termőidőszak után. Az egyik megoldás tavasz végétől a nyár közepéig dugványt vágni egy kifejlett példányról, majd cserépbe ültetni azt télire. Egy másik lehetőség gyökerestől felásni az egész majoránnát, és télire egy megfelelő méretű növénytartóba ültetni.

hirdetes

A dugványokat a majoránna félkemény fás részéből érdemes levágni, lehetőleg reggelente, száraz időben, de ügyelj rá, hogy előző nap alaposan megöntözd azt a példányt, amiről vágni szeretnél. Válassz egy oldalhajtást, és vágj magadnak több dugványt, mint amennyire úgy gondolod, hogy szükséged lesz.

Vágj 5-10 centis darabokat, egészen vissza a levélalapig (ahol a levelek a szárhoz csatlakoznak). A vágást dőlt szögben, a levélalap alatt végezd el, ne fölötte. A dugványt helyezd termőtalajba, és ne hagyd, hogy az kiszáradjon, amíg a majoránna gyökérzete meg nem erősödik.

A majoránna termesztése növénytartóban

Ha bármilyen okból növénytartóban szeretnéd, vagy muszáj gondozni majoránnádat, akkor szerencséd van, mert ez egy meglehetősen egyszerű feladat lesz. A majoránnát házon belül, szobanövényként, vagy akár egy erkélyen is termesztheted növénytartóban. Az egyetlen dolog, amire nagyon fontos odafigyelned, hogy amint az idő hűvösebbé válik, a majoránnát melegebb, védett helyre (házon belülre) kell vinni, hiszen a hideget nem bírja valami jól.

Az ültetéshez használj egy legalább 15 cm átmérőjű cserepeket, amiknek az alján vízelvezető lyukak is vannak. A cserepek kerüljenek egy napos (délre néző) ablakpárkányba, ahol sok napfény éri őket. A szabadban szintén minél naposabb helyre kerüljenek. A következő oldalon a majoránna gondozásáról fogok beszélni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


csikó betanítása

a különböző használatra különféleképpen tanítják be a csikót. Az igásszolgálatra... Tovább

ketreces pecsenyecsirke-nevelés

a pecsenyecsirke-előállítás döntően nagyüzemi méretekben mélyalmos istállótípusokban... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés