Magyarország térképét rakták ki a méhek

Természeti csoda – Méhek rakták ki Magyarország térképét

xy, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nem mindennapi alkotásra bukkantunk, aminek az a különlegessége, hogy a természet szülte. Perneki Lajos kiskunmajsai méhész kis szorgos méhei kirakták Magyarország tökéletes térképét! 

Méhek rakták ki Magyarország térképét

„Ez maga a csoda!” – állítja nem kis büszkeséggel Perneki Lajos kiskunmajsai méhész, aki igencsak meglepődött, amikor a kaptárból kivett egyik kereten Magyarország térképe rajzolódott ki. A nem mindennapi alkotásra a baon.hu portálon bukkantunk rá. 

„Ötven éve méhészkedem, de még csak hasonlót sem láttam” – mondta a Bács-Kiskun megyei hírportálnak a méhészkörökben csak „Mézes Lajcsi” néven ismert szakember. Mint mesélte: a méhei napraforgóból gyűjtötték azt a nektárt, amiből kirajzolódott hazánk térképének szinte pontos mása. 

„Nagyot néztem, amikor az őszi pergetés előtt kivettem a Hunor-keretet, aminek mindkét oldalán jól látható a mai Magyarország területe. A méhek csak néhány sejtet nem födték be, az egyik nagyobb helyet Budapestnél, a másikat Kiskunmajsánál hagyták ki. Fantasztikus ez az egész, tényleg maga a természet csodája, nincs ebben semmi praktika!” – mesélte lelkesen a méhész, akitől megtudtuk, hogy alig volt 10 éves, amikor elhatározta, hogy a méhekkel akar foglalkozni.

„Ínségesebb idők voltak az 1960-as évek elején, és cukor is nagyon ritkán akadt a tanyánkon. Édesanyám egyszer átküldött valamiért a szomszéd nénihez, aki megkínált mézzel. Gyönyörű, aranysárga színe volt annak méznek, éppen csak belemártottam a kenyérdarabot, amikor rám szólt, hogy ne úgy, hanem kanállal egyek belőle. Azt az ízt soha nem feledtem, és már akkor eldöntöttem, hogy méhészkedni akarok. Ötven éve mindennek, de nem bántam meg a döntésemet, jelenleg 140 méhcsaládom van” – tudtuk meg az ezüst okleveles méhésztől, aki mindenképpen szeretné megőrizni az utókornak a „térképes keretet”.

Perneki Lajos azt ugyan még nem tudja, miként kell „tartósítani” a méhek alkotását, de azt már eldöntötte, hogy felajánlja a gödöllői méhészeti múzeumnak. A mi tetszésünket elnyerte a nem mindennapi természeti alkotás, reméljük, hogy megtartják jó szokásukat a szorgos ki méhek! (Az eset 2013-ban történt)

Forrás: baon.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

87/2008. (VII. 11.) FVM rendelet

A Magyar Agrárgazdasági Minõség Díjról szóló 103/2005. (XI. 4.) FVM rendelet... Tovább

páni félelem

az állatok rendellenes — indulati zavarai közé tartozó — magatartási reakciója.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek