Magyarország Legszebb Birtoka, kertészeti kategória - Specialmix Kft.

hirdetes

Magyarország Legszebb Birtoka 2018 (Kerészeti kategória) - Gödöllőre került a díj!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Specialmix - Magyarország Legszebb Birtoka

Mit kell tudnunk a faiskola mai kinézetéről, mivel foglalkozik ma a faiskola? 

A faiskola mai mérete végleges, 2008 óta a termelés volumene is közel azonos a terület nagysága miatt, az viszont, hogy milyen fajta növényeket termesztünk, változott. Míg a Gergely Faiskola elsősorban örökzöldeket állított elő, és abból is csak szaporítóanyagot és csak kevés készárut, addig a Specialmix Kft, mivel itt nagyobb lett a terület, így lehetősége nyílt arra, hogy a szaporítóanyagon kívül készárut és nagyobb méretű konténeres és földlabdás növényt is előállítson.

Az örökzöldek mellett a díszcserjék, tehát a lomblevelű növények is helyet kaptak a kertészetben, ezek nagy részét szintén mi szaporítjuk, ugyanakkor vásárolunk is szaporítóanyagot. A kertészetünk rendezett, átlátható, bő kínálattal rendelkezik mind konténeres örökzöld és cserje valamint földlabdás örökzöldekből. Örökzöldből nagyjából 300 féle, cserjéből pedig 350 féle növényt állítunk elő. Kiemelném még a kertészetben található tavat is, amire nagy szükségünk volt, ez ugyanis egy öntözőtó.

hirdetes

Akkora öntözendő felület van, hogy még ennek a hatalmas tónak is 10-15 centit apad a szintje egy-egy nyári éjszaka alatt. Mindenképpen kellett egy víztározó, és ha már kellett, akkor olyat szerettünk volna csinálni, ami szép és rekreációs célokat is szolgál.  És ez nem csak a tóra igaz, hanem mindenre, mindent próbálunk igényesen, szépen kialakítani. 

Hány ember dolgozik a Specialmixben, diákok jelentkezhetnek hozzátok? 

hirdetes

Ezen a 10 hektáros területen húsz állandó emberrel dolgozunk együtt, nyáron ez a csapat kiegészül a hozzánk érkező diákokkal. Büszkeséggel tölt el az is, hogy nagyon sok olyan diák van, akik visszajárnak hozzánk évről-évre. Idén is sok okos-értelmes középiskolás diák jött  hozzánk dolgozni, ki kéthétre, ki egész nyárra, nagyon szuperek voltak, öröm volt velük együtt dolgozni.

Egyébként akkreditált gyakorlati hely is vagyunk, így a duális képzésben is részt veszünk. Állandó gyakorlati helyként működünk a kertészeti felsőoktatási képzésben mind a Corvinus mind pedig a Szent István Egyetem hallgatói részére is. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-24

Túl árnyékos a kerted? - ezek a kültéri növények imádják az árnyékot

Ha túl árnyékos a kerted, akkor se búsulj, mert ezek a növények imádják az árnyékot, ezért érdemes a listából legalább egyet elültetned az árnyékos kertedbe!

2023-02-10

Így készíts komposztot a növények táplálására és a hulladék csökkentésére

A komposztálás nem csak környezetbarát tevékenység, de csodálatos módja a növényeink táplálásának: kezdd el te is még ma, és sohasem akarod majd abbahagyni ezt!

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-30

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A különféle tökök rengeteg ínycsiklandozó ételalternatívát kínálnak. De, hogy melyik tökfajtát mikor érdemes szüretelni? Mostani cikkünkből ez is kiderül!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Kaposvári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Ügyfélfogadási rend:      ... Tovább

savanyúfüvek

a ->gyep kevésbé értékes összetevői. Alaktanilag abban térnek el az—>édesfüvektől,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Környezetvédelem Mezőgazdaság