A magyar parlagi kecske a kihalás szélére került

hirdetes

Kihalás fenyegeti a Magyarországon őshonos háziállatfajtát – Segíts te is!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Kihalás szélére került a magyar parlagi kecske

(Fotó forrása: Wikimédia)

A magyar parlagi kecske története

Feltételezések szerint a magyar parlagi kecskét honfoglaló őseink hozták magukkal vándorlásuk során, és a már itt élő népek kecskéivel történő keresztezéséből alakult ki ez az őshonos fajta. Mivel nem céltudatos tenyésztői munka eredményeképpen jött létre, ezért parlaginak nevezik. Sajnos a kecskék tenyésztésére nagyon sokáig rányomta bélyegét az előítélet, és a kecsketartást korlátozó rendszabályrendszer. A XVIII. században sor került a törvénybe foglalásra, mely szerint csak szegény emberek tarthatnak kecskét, vagy azok az illetők, akik egészségügyi okok miatt rá vannak szorulva a kecsketej jótékony hatásaira – éppen ezért nevezték a kecskét a szegény ember tehenének. 

Valószínűleg azért került sor a törvényi tiltásra, mert a kecskék rendkívül falánkok, minden növényi eredetű táplálékot megesznek, és abban az esetben, ha nagyon elszaporodnak, akkor hatalmas károkat képesek okozni. Szaporaságának köszönhetően viszont a szegényebb rétegek is rendszeresen jutottak nagy mennyiségű húshoz. 

hirdetes

A magyar parlagi kecske nemesítése, mai helyzete

A magyar parlagi kecske nemesítése Kovárzik Károly nevéhez fűződik, ő volt az, aki 1915-ben törzstenyészetet hozott létre Szilágysomlyón, Szentmártonkátán és Nyárasladányon. Sajnos ezeket három évvel később felszámolták, a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt. 1943-ban Fáy András állami uradalmakban hozott létre tenyészeteket Kőkúton és Óhaton, melyek szintén hasonló sorsra jutottak.

hirdetes

Az 1970-es években pár mezőgazdasági üzem próbálta a nagyüzemi kecsketenyésztést honosítani a magyar parlagi kecskék és import bakok keresztezésével, de az 1980-as években ezeket az állományokat is felszámolták. Manapság a magyar kecske állományának létszáma rendkívül lecsökkent, a fajta a kihalás szélére került. 

A magyar parlagi kecske bemutatása

Hivatalos tájfajták nem alakultak ki, mégis különbséget tettek a tájak jellemző típusai között: az Alföldön a fehérszínű, suta típust kedvelték, északabbra a szarvalt változat terjedt el, a hegyvidékeken a tarka, nagyobb testű kecske volt jellemző. 

Egyik típusa a tincses kecskefajta, nevét onnan kapta, hogy a Kárpát-medencében háziasított kecske köztakarójának felszőreit nem köti össze fátyol és kötőszál, ezért a hosszú szőrszálak tincseket alkotnak. Tejtermelése szélsőséges értékeket mutat, laktációs időszakban 3-500 liter lehet. Szilárd szervezetű, jól alkalmazkodik. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2020-11-14

CSAK ezekkel szabad etetni a madarakat! - Szakértői tanácsok mindenkinek!

A madarak etetéséről sajnos sokan nem tudnak szinte semmit, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek cikkét, melyben számtalan szuper ötlet vár mindenkit!

2021-01-28

Mikre figyeljünk oda csirkéinknél télen?

Amíg a csirkéket megfelelően tápláljuk, és jó egészségben vannak, elég jól tűrik a téli hideget, legalább nálunk. Azonban nem árt néhány dologra odafigyelnünk.

2020-11-14

Olcsó és szuper ötlet – Így szántsd fel kertedet sertéseiddel!

A következő cikkből megtudhatod, hogy hogyan használhatod sertéseidet kerted felszántására, és hogy mely fajták a legideálisabbak erre a feladatra!

2021-10-26

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, ezekre érdemes figyelni.

2022-01-06

Egy igazi különlegesség: A zöld küllőt választották meg az év madarának

A zöld küllő lett az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása szerint. Nézzük mit kell tudni erről a csodaszép madárról!

2021-10-30

8 gyakori madáretető hiba és hogyan javítsunk ezeken

Hamarosan beköszönt a tél. Ilyenkor érdemes nagyobb figyelemmel fordulni környezetünk felé, madáretetőket kihelyeznünk kertünkbe, ezzel is segítve a madarakat.

További cikkek ebben a témában


zero tillage [e. zéró tiledzs]

a mechanikai művelés mellőzésével folytatott növ. A gyomosodást ilyenkor vegyszerekkel... Tovább

lenbetakarító gépek

a rostlen, olajlen és kéthasznú len betakarítási munkáit ált. összevontan, hasonlóan... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés