Magyar körtefajták bemutatása - ezekről nem szabad megfeledkeznünk

hirdetes

Ősrégi magyar körtefajták, amiket nem illik elfelejtenünk!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Ősrégi magyar körtefajták, amiket lassan elfelejtünk

Magyar körtefajták – Az Arabitka

Vélhetően magyar eredetű, történelmi fajtakör tagja, amelynek nagyon sok típusa terjedt el hazánkban, leginkább a Duna-Tisza közén. Az Arabitka egy nyári fajta, ami általában június végén-július elején érik be. Héja eleinte zöld, akkor szedhető, amikor már elkezd sárgulni, legtökéletesebb akkor lesz, amikor már teljesen aranysárga színben pompázik. A termés bőlevű, húsa fehér színű, édeskés, gyengén illatos, július környékén válik pompássá, ekkor fogyasztjuk.

Az Arabitka gyümölcse kicsi, de széles, kerekded – általában olyan hosszú, mint amilyen széles. Az ágakon csomósan helyezkednek el a körték, elég korán termőre fordul, pozitív tulajdonsága, hogy nagyon bőtermésű, viszont szakaszosságra hajlamos. Gondozásáról annyit mondanék, hogy nagyon ellenálló, edzett, és viszonylag igénytelen fajta, bírja a meleget, a szárazságot, a homokos és az agyagos talajt egyaránt. A koronája más körtefajtákéhoz képest erőteljesebb, feltörekvőbb. 

hirdetes

Magyar körtefajták – A Mézvackor

Erdély területén már a XV. században ismert volt a Mézvackor nevezetű körtefajta, ami sokunk nagy kedvence volt régen. A Mézvackor termése szinte szabályos gömb alakú, kisméretű, édeskés, isteni finom, a héja pedig sárgászöld színű. Hasonlít az Árpávalérő fajtához annyiban, hogy inkább azonnali fogyasztásra ajánlott, ugyanakkor kiváló pálinkaalapanyagnak is. Kifejezetten bőtermő fajta, régebben az ágak szó szerint roskadoztak a rengeteg gyümölcs súlya alatt, alá kellett karózni, nehogy letörjenek. Éppen ezért szerették a régi öregek, rengeteg pálinka született a gyümölcsből. 

hirdetes

Magyar körtefajták – A Vadkörte

1960-ban Terpó András fedezte le a Pomáz felett gyűjtött herbáriumok között, de pontos leírási helye nem ismert. Később megtalálták Visegrád mellett is, de sajnos megsemmisült ez a pár egyedből álló állomány egy útépítés miatt. Manapság a Pilisben, a Szentendrei-szigeten, a Dél-Börzsönyben és a Visegrádi-hegységben találkozhatunk vele, de rossz hír, hogy a kihalás szélén áll, ezért fokozottan védett. A vadkörte maximum a 8-10 méteres magasságot éri el, magas, karcsú alakú, kevés elágazással. Almatermése gömbölyded, vagy csiga alakú, szeptember-októberben érik és hullik. Meleg-, és fényigényes, közepesen szárazságtűrő, de az aszályos nyarak megviselik, ilyenkor megbarnulnak, elszáradnak és lehullanak a levelei. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-07-25

Ezek a legjobb szárazságtűrő gyümölcsfák – Készülj az elkövetkező évekre!

A forró és száraz területeken néha még a szokásos házimunkához is nehéz a víz rendelkezésre állása, így főleg aszály idején felejtsd el a növények öntözését!

2022-07-30

Cseresznyefa nevelése magról

Te is szétköpködöd a cseresznyemagokat? És gondolkodtál már rajta, hogy mikor fog belőle fa nőni? Mert bizony, nem is olyan lehetetlen magról fát nevelni!

2022-07-29

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

Ha szeretnéd kihasználni a nyarat, és biztosítani, hogy a nyári hónapok során finomabbnál-finomabb terméseket szüretelhess, akkor az alábbi útmutató neked szól!

További cikkek ebben a témában


hideg levegős szénaszárító

a szálastakarmányok, különösen a pillangósok viszonylag kis tápanyagveszteséggel járó és... Tovább

izzadmány

a gyulladás folyamán a vérerekből kilépett nagy fehérjetartalmú, zavaros, a szöveteket... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert