Magyar almafajták - Ismerjétek meg a magyar almafajtákat

hirdetes

Ismerd meg Te is magyar almafajtáinkat

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Világhíres magyar almafajták

Almafajták – Idared

Az Idared egy amerikai almafajta, világszerte közkedvelt, de csökkenő jelentőségű. Magyarországon széles körben elterjedt. Rendkívül jól tárolható, ezért fő funkciója a kései friss fogyasztási piac ellátása volt. Gyümölcsének minősége erősen függ a termőhelyi és környezeti tényezőktől. Húsa fehéres, vajszínű, bőlevű, kemény, roppanós. Íze nem jellegzetes, de kellemes, harmonikus, nem túl savas.

Magyarországon először Porpáczi Aladár telepítette, de a vizsgálatok során a gyümölcsök színeződését kedvezőtlennek találták, így a vele kapcsolatos vizsgálatok leálltak. Gyümölcse nagyméretű, lapított, néha szabálytalan, ami időnként problémát jelent a gépi osztályozásnál. Héja közepesen vastag, élénkpiros. Húsát világos, fehéres vajszín jellemzi, kemény, roppanó, bőlevű.

hirdetes

Gyors puhulásra nem hajlamos, eltarthatósága kiváló. Íze enyhén savanykás, harmonikus. Aromája és zamata közepes. A  nem megfelelően színeződött gyümölcsöknek sokszor a beltartalmi értékei is elmaradnak az elvárttól, ugyanakkor a korona külső részéről szüretelt, hosszú vesszőkön termett erősen színeződött gyümölcsök íze néha szintén kedvezőtlen, mivel a sok fény lehetővé teszi a gyors színeződést, amit nem követ megfelelő gyorsasággal a beltartalmi értékek változása, így az ilyen gyümölcsök sokszor túl korán betakarításra kerülnek.

hirdetes

Almafajták – Golden delicious

A Golden delicious egy amerikai almafajta. Világszerte elterjedt, Magyarországon is népszerű és az Egyesült Államokban is a legkedveltebb fajták közé tartozik. Gyümölcse jellegzetes, más fajtákéval össze nem keverhető, kezdeti érésben zöldessárga, később sárga színű, középnagy vagy nagy. Húsa sárgás, édeskés, kellemes ízű, harmonikus, aromás és illatos. Az ökológiai viszonyokhoz jól alkalmazkodik, Magyarországon bárhol termeszthető, de jó minőséget csak optimális termőhelyi körülmények között produkál, ilyenek a kiegyenlített klíma, üde, laza és humuszban gazdag talaj.

Fotók forrása: Bellonfaiskola.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Teraszburkolat

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagot választunk a terasz burkolásához. A... Tovább

dajkaság

az —>e1lés után elpusztult v. valami oknál fogva szoptatni nem tudó anyaállat összes... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet