Hogyan gondozzam magnóliám? Tudj meg most mindent a magnólia gondozárásól, termesztéséről

Meseszép és hasznos - A csodálatos magnólia gondozása

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Magnólia tudnivalók

A legtöbb magnólia virágzása tavaszra, egész pontosan április-májusra esik, egyes fajták viszont a tavaszi elvirágzás után másodvirágzással örvendeztetnek meg minket nyáron. Ugyanakkor olyan fajták is vannak, amik nem tavasszal, hanem nyáron mutatják meg nekünk hófehér, vagy krémszínű csodálatos virágaikat, ilyen fajta például az örökzöld magnólia. Nemcsak virágzásban, hanem méretben is különbözhetnek egymástól, kis kertbe választhatunk magunknak alacsonyabb fajtát, ezek maximum 2-3 méter magasra nőnek meg. Ha nagyobb kertünk van, akkor viszont bátran ültethetünk nagyobb méretű magnóliát, ami kifejlett korában akár a 10 méteres magasságot is eléri. 

A magnólia igényei

A magnólia esetében nagyon fontos a megfelelő talaj, ugyanis leginkább a kissé savanyú, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajban érzi jól magát. Fontos tovább, hogy kedveli a napos, félárnyékos illetve szélvédett helyet, a legjobb, ha a reggeli napsütés éri. A magnólia vízigényes növény, a száraz időszakokban, és nyáron bőségesen öntözzük minden nap.

Télen érdemes betakarni a tövét, főleg akkor, ha még a növény fiatal, erre a célra tökéletesen alkalmas a fenyőkéreg vagy a falevél, de mind a két esetben ügyeljünk arra, hogy a takaróanyag száraz legyen! Fontos megjegyeznem még azt is, hogy a gyökerei nagyon sérülékenyek, ezért érdemes jól meggondolni, hogy hova kerül, az átültetést nem szereti, nem is ajánlom a későbbi helyváltoztatást. 

A magnólia növényvédelme

Ellenálló növény, nagyon ritkán támadják meg kártevők és kórokozók, de ha mégis, akkor érdemes védekeznünk. Jellemző lehet a tetvesedés, de ilyenkor sem kell megijedni, mert nem szenved nagy károkat, elég megvárnunk a károsodott levelek lehullását, ekkor távolítsuk el ezeket a növény alól. Szokott még a levelek sárgulása jelentkezni, ekkor arra kell gyanakodni, hogy a talaj túl meszes.

Forgassunk a talajba egy kis komposztot, és adjunk hozzá rododendron-trágyát. Óvatosan, hogy a gyökerek ne sérüljenek. Ideális megoldás még az öntözővíz cseréje, használjunk inkább eső-, vagy kútvizet! Ha barnul és elszárad a magnólia levele, akkor több mint valószínű, hogy túl szeles helyen van. Átültetéssel ne próbálkozz, inkább vedd körül a növényt valamivel, ami óv a széltől. Másik megoldás, hogy takarjuk a talajt legalább öt cm vastagságban fenyőkéreggel, így a kijuttatott víz nagy része nem párolog el, ezáltal a növény többet képes felszívni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lég-előmelegítéses szénaszárítás

közvetett fűtéssel, a környezeti levegő felmelegítésével történő szénaszárítás. Ált.... Tovább

szalmatüzelés

az energiahordozók árának emelkedése óta a mg. melléktermékek (többek között a... Tovább

Tovább a lexikonra
virág