A világ legjobb madártej receptje

hirdetes

A világ legjobb madártej receptje

Szélesi Ferenc - Főkertész

Szerintem mindenki szereti a madártejet, bennem olyan emlékeket ébreszt, hogy el sem tudom mondani. Régen minden második vasárnap madártej volt a desszert és bevallom őszintén, hogy mindig nagyon vártam. A most következő cikkben anyukám szuper receptjét mutatom meg nektek!

Csináld magad – madártej

A madártej, ha nem is hivatalosan, de szerintem egy igazi magyar édesség. A világ egyik legfinomabb desszertje, sajnos sokan nem fogyaszthatják, mivel tej és rengeteg cukor van benne. Manapság már én sem eszem azért minden második héten, de azért még mindig nagyon imádom.

Anyukám mindig úgy készítette el, ahogyan nem csak mi, hanem szerintem mindenki szerette, szereti. Sűrű volt, krémes, vaníliás, és az az istenien finom habgaluska, ami úszkál a tetején, áááh, összefut a nyál a számban a látványtól és az illattól.

Fontos azt tudni, hogy anyukám mindig igazi hozzávalókból készítette és még ma is így készíti a madártejet. Egyszer próbálta másként, megbánta. Az igazi hozzávalók alatt azt értem, hogy házi tojás, össze sem lehet hasonlítani a bolti tojással madártej készítésekor.

A másik a vanília, ő mindig vaníliarúdat használ, ez is sokkal jobb, mint például a vanilincukor.  És neki meg volt mindig a legjobb hozzávaló is, ami sok embernél hiányzik, az egyik a szeretet, a másik a türelem, a harmadik pedig a nyugalom. Ezek nélkül nem megy. Azonban ha ezek meg vannak, akkor olyan madártej készül, hogy nagyjából 10 perc alatt el is fogy az egész. Nagyon imádja mindenki.

hirdetes

Két buktató létezik, ezt azért le kell szögezni. Az egyik a habgaluskák főzése. Sokan hibáznak, és galuska vagy nem fő meg, vagy megfőnek, de össze is esnek. A másik buktató a tojássárgája, sokaknak ugyanis kicsapódik, ami már rossz. Más buktató igazából nincsen, ezekre a dolgokra viszont nagyon oda kell figyelni. Ezt letisztáztuk, nézzük, hogyan készül az istenien finom madártej! A következő oldalon megmutatom a receptet! 

Csináld <a class="autolinkeles" title="mag" href="https://www.agraroldal.hu/mag-kifejezes.html">mag</a>ad – madártej

Hozzávalók

7-8 centiméteres vaníliarúd, 5 házi tojás, 1,5 liter tej, 2 evőkanál porcukor, 100 gramm kristálycukor, 1 evőkanál liszt, só(ízlés szerint), 1 kávéskanál citromlé.

Elkészítése

Hasítsuk fel a vaníliarudat, a tejet öntsük bele egy vastag falú fazékba, adjuk hozzá a vaíliarudat, tegyük fel melegíteni, vigyázzunk arra, hogy ne forraljuk fel. A tej melegszik egyedül is, foglalkozzunk addig a tojásokkal. Válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét külön edényekbe, majd keverjük habot a fehérjéből.

Adjuk hozzá a citromlevet, majd addig keverjük, amíg egészen megkeményedik. Mi ezt úgy szoktuk ellenőrizni, hogy megfordítjuk az edényt, ha ügyesek voltunk, akkor az edényben marad.

hirdetes

Ekkor adjuk hozzá a porcukrot, és keverjük el. Helyezzük bele a tejbe, úgy, hogy kanál segítségével szaggassunk darabokat, ne egybe öntsük bele. Főzzük nagyjából fél perig az egyik oldalát, majd fél percig a másikat is.

Ezután szedjük ki a habot egy szűrőbe. Ha kész, akkor szűrjük le a tejet is, majd a tojássárgájához adjuk hozzá a kristálycukrot, és keverjük el jó alaposan. A lisztet keverjük el egy edényben, hogy ne legyen csomós, öntsük hozzá a leszűrt tejet, és sózzuk meg ízlés szerint.

Ezután forraljuk fel, és főzzük sűrűre. Ha ez is meg van, akkor a lisztes tejet öntsük hozzá, hagyjuk a tűzön még egy kicsit. Akkor lesz igazán jó, ha sűrű a végén, ezután még langyos állapotában rakjuk rá a habot, és már kész is vagyunk! Ha szeretnél több receptet, akkor kattints ide: Főzés.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-04-15

Hogyan tudod beazonosítani a kertedben csiripelő madarakat?

Kerted rengetegféle madárnak képes otthont nyújtani, arról nem is beszélve, hogy akik nem ott fészkelnek is megpihenhetnek benne, átrepülhetnek rajta.

2020-08-11

A világ legszuperebb gyomnövénye – A kövér porcsin felhasználása

A kövér porcsin a világ legfantasztikusabb gyomnövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kövér porcsinról, a kövér porcsin felhasználásáról!

2020-08-18

Gyepszellőztetés ősszel

Ősszel is nagyon fontos a gyepszellőztetés elvégzése. Olvasd el cikkünket, és tudd meg, miért van ekkora jelentősége. Kiderül az is, hogyan érdemes elvégezni ezt a műveletet.

2020-07-31

Jobb, mint a fű – 14 alternatíva, amit meg is ehetsz!

Ezeket az alternatívákat ti is szeretni fogjátok, ugyanis mind a 14 ehető és még mutatósabb is, mint a fű. Nézzük, mire lehet lecserélni a füvet.

2021-01-28

Mitől pusztul el a gyep télen? – A téli elhalás kezelése

Ha a tavasz beköszöntével csúnya, elhalt foltokat veszel észre gyepeden, akkor most megmutatjuk, hogy mi okozhatja ezeket, és mit tehetsz ilyenkor!

2021-04-13

Rengetegféleképpen fel tudod majd használni – Így gondozd helyesen bodzád!

Mindig is szerettél volna bodzát nevelni kertedben? Mostani cikkünkben segítünk - tudj meg most mindent a bodza neveléséről, gondozásáról, ültetéséről.

2021-04-07

Csodás örökzöld – ismerd meg a kaméliát

Ti tudjátok, mely növények lehetnek a legbüszkébbek arra, hogy a világon a legfogyasztottabb teáknak számítanak? Akkor most ismerd meg Te is a kemáliát.

2021-04-12

Május szépsége – tudj meg most mindent Te is az orgona gondozásáról

Lassan a májusba lépünk, ami csak egyet jelenthet - elkezd virágozni minden idők legkedveltebb virága, az orgona! Tudj meg mostani cikkünkből róla mindent!

További cikkek ebben a témában


bendőrenyhesség

a bendő (->gyomor) eleinte gyenge, később gyenge és ritka mozgásával v. teljes... Tovább

ugar

a termesztésből időszakosan kivont, tehát be nem vetett, de rendszeresen művelt szántóföld.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet