A madárbirs bemutatása - ismerd meg Te is ezt a mesés színekben pompázó növényt

hirdetes

Meseszép színekben pompázik a madarak kedvence – A madárbirs bemutatása

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Bemutatjuk a madárbirset

A madárbirs gondozása

A madárbirs nem igényel nagy odafigyelést, a kezdeti időszakban viszont nagyon fontos az öntözés. A későbbiekben viszont már csak a metszésre kell odafigyelnünk. A metszésre abban az esetben kell sort kerítenünk, ha meg akarjuk tartani a madárbirs szép, természetes formáját. Az egyedül tartott madárbirseket nem javaslom metszeni, ezek ugyanis felveszik eredeti formájukat az évek során. 

Az egymás mellé ültetett madárbirsek nyírása viszont fontos, mert csak így érhetünk el egységes talajtakarót a segítségével. A madárbirs nagyon jól viseli a metszést, azt viszont fontos megjegyeznem, hogy minden alkalommal sűrűbbé fog válni, és egyre több új hajtást fog hozni. Tehát, ha egyszer elkezditek a metszést, akkor nincs megállás: legalább évente egyszer meg kell metszeni a növényeket, erre legjobb, ha a tél végén sort kerítünk. 

hirdetes

A madárbirs szaporítása dugványozással

Dugványozással könnyedén szaporítható, erre májusban érdemes sort kerítenünk, amikor még új hajtások vannak a cserjén. Ebben az esetben nagyjából 13-15 centiméteres félfás részeket kell levágnunk a növényről, amiket hormonporba kell mártani és földkeverékbe duggatni. Fontos, hogy ezután alaposan öntözzük meg a dugványokat, ezzel is segítve a gyökerek képződését. Az elkészült szaporítótálcát érdemes nejlonnal fedni, így a bent lévő párás levegőben hamarabb és gyorsabban fognak növekedni a kicsinyek. Gyökeresedést követően ültessük külön a csemetéket, így kellő helyük lesz a további fejlődéshez. Az így szaporított madárbirseket a következő év tavaszán ültethetjük ki a szabadba. 

hirdetes

A madárbirs szaporítása magról

Magról is szaporíthatjuk a madárbirset, ehhez ősszel kell összegyűjtenünk a még kemény húsú terméseket, amiket kupacokba kell rendeznünk (ez az alakzat segít abban, hogy a termés megpuhuljon). Amikor már kellőképpen puha a termés, akkor jöhet az általános virágföld, és egy edény. Vessük bele a magokat, a megpuhult termés húsa le fog esni a magról a tél alatt, tavasszal pedig el fog kezdeni csírázni az új növény. Már a csírázás évében külön ültethetjük a növényeket, ekkor viszont figyeljünk a vékony gyökerekre, nehogy sérüljenek! A vetés utáni második év végére kellőképpen erősek lesznek a csemeték ahhoz, hogy kiültessük a szabadba. Sok sikert kívánok mindenkinek a madárbirs gondozásához! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2023-01-20

Egy üres borosüveg segítségével locsolhatod a növényeidet, amíg távol vagy

Biztosan veled is előfordult már, hogy távol voltál , és egy-két locsolás kimaradt a növényeidnek, egy borosüveg segítségével könnyen orvosolható ez a probléma.

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Kereskedő

A kiskereskedelemben gyakori, hogy egy embernek több munkakört is el kell látnia. Ezért a... Tovább

földműveléstan

a növ.-tan ált. része; a szinte valamennyi növényre érvényes eljárásokkal (trágyázás,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem