A madarak itatása télen

hirdetes

Segíts a madaraknak – Hasznos tanácsok a madarak téli itatásához!

Szélesi Ferenc, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nem elegendő, ha ételt biztosítunk a madarak számára, mivel nekik is szükségük van a vízre. Mostani cikkemben nagyon hasznos tanácsokat gyűjtöttem össze nektek, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a madarak téli itatásáról!

Minden a madarak téli itatásáról

Miért fontos a madarak itatása?

A magyarországi madarak többsége minden egyes nap többször is iszik és fürdőzik is – ami pedig nagy kihívást jelent számukra a száraz nyarakon, valamint a csapadékmentes téli időszakokban. Éppen ezért fontos, hogy segítsük a madarak itatását, már itt, a cikk elején leszögezem, hogy nemcsak télen, hanem egész évben érdemes figyelmet fordítanunk az itatásra! A madarak a téli fagyok idején élelmet még csak-csak találnak, de vizet már nagyon nehezen, főleg akkor, ha se hó, se zúzmara nincs. Kevesen tudják, de az általunk kihelyezett magvak kevés víztartalommal rendelkeznek, ezért azok nem elegendők ahhoz, hogy nedvességhez jussanak a madarak. 

A madarak itatásával ráadásul magunknak is jót tehetünk, mivel a jó helyre kihelyezett víz mágnesként vonzza a szárnyasokat, így gyorsabban odaszoknak a kertünkbe. A nyári nagy melegben megfigyelhető, hogy akár nagyobb távolságokról is érkeznek madarak a vízzel feltöltött itatóhoz, ezért, ha egész évben itatunk, akkor a madarak biztosan állandó vendégeink lesznek, így könnyebben megfigyelhetjük, fotózhatjuk őket. 

hirdetes

Mi szükséges a madarak téli itatásához? 

Télen érdemes lány műanyagból készült virágalátétet használnunk, mivel ez nem fagy el, nem törik el, és könnyedén megszabadíthatjuk a jégtől – ezt úgy tegyük meg, hogy kézmeleg vizet engedünk a jégre, valamint az edény hátuljára. Elkerülhetjük a jegesedést azzal, hogy éjszakára egy követ teszünk a fűtőtestre, majd a jégtelenített itató vizébe tesszük.

Érdemes az itatónak napos helyet keresni, így késleltethetjük a jegesedést, ráadásul a madarak is könnyebben észreveszik majd a csillogó víztükröt. Ablakpárkányokon, erkélyeken elhelyezett itatók esetében használhatunk galambászok által is használt termosztátos akváriumfűtőt melegítőlappal, így viszonylag kis költség árán tarthatjuk fagypont feletti hőmérsékleten a vizet.

hirdetes

Kis itató esetében beválhat a cukros megoldás is – egy kevés cukrot oldjunk fel a vízben, ez természetes fagyállóként fog üzemelni, ráadásul plusz energiautánpótlást is ad a madaraknak. A folyadék pótlását segíthetjük azzal is, hogy a madáretetőbe almát teszünk, ez ugyanis egy kis vízutánpótlást is ad a madaraknak – ha megfagy, akkor engedjünk rá egy kis melegvizet, így megpuhul hamar. Sok sikert kívánok mindenkinek, vigyázzatok a madarakra és segítsetek nekik! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Amandha (KX 2385)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva gyengén... Tovább

bélelzáródás

elsősorban mechanikai okok (eltömődés, összenyomatás, lefűződés, a —>sérv... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok