A madarak itatása télen

hirdetes

Segíts a madaraknak – Hasznos tanácsok a madarak téli itatásához!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Nem elegendő, ha ételt biztosítunk a madarak számára, mivel nekik is szükségük van a vízre. Mostani cikkemben nagyon hasznos tanácsokat gyűjtöttem össze nektek, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a madarak téli itatásáról!

Minden a madarak téli itatásáról

Miért fontos a madarak itatása?

A magyarországi madarak többsége minden egyes nap többször is iszik és fürdőzik is – ami pedig nagy kihívást jelent számukra a száraz nyarakon, valamint a csapadékmentes téli időszakokban. Éppen ezért fontos, hogy segítsük a madarak itatását, már itt, a cikk elején leszögezem, hogy nemcsak télen, hanem egész évben érdemes figyelmet fordítanunk az itatásra! A madarak a téli fagyok idején élelmet még csak-csak találnak, de vizet már nagyon nehezen, főleg akkor, ha se , se zúzmara nincs. Kevesen tudják, de az általunk kihelyezett magvak kevés víztartalommal rendelkeznek, ezért azok nem elegendők ahhoz, hogy nedvességhez jussanak a madarak. 

A madarak itatásával ráadásul magunknak is jót tehetünk, mivel a jó helyre kihelyezett víz mágnesként vonzza a szárnyasokat, így gyorsabban odaszoknak a kertünkbe. A nyári nagy melegben megfigyelhető, hogy akár nagyobb távolságokról is érkeznek madarak a vízzel feltöltött itatóhoz, ezért, ha egész évben itatunk, akkor a madarak biztosan állandó vendégeink lesznek, így könnyebben megfigyelhetjük, fotózhatjuk őket. 

hirdetes

Mi szükséges a madarak téli itatásához? 

Télen érdemes lány műanyagból készült virágalátétet használnunk, mivel ez nem fagy el, nem törik el, és könnyedén megszabadíthatjuk a jégtől – ezt úgy tegyük meg, hogy kézmeleg vizet engedünk a jégre, valamint az edény hátuljára. Elkerülhetjük a jegesedést azzal, hogy éjszakára egy követ teszünk a fűtőtestre, majd a jégtelenített itató vizébe tesszük.

Érdemes az itatónak napos helyet keresni, így késleltethetjük a jegesedést, ráadásul a madarak is könnyebben észreveszik majd a csillogó víztükröt. Ablakpárkányokon, erkélyeken elhelyezett itatók esetében használhatunk galambászok által is használt termosztátos akváriumfűtőt melegítőlappal, így viszonylag kis költség árán tarthatjuk fagypont feletti hőmérsékleten a vizet.

hirdetes

Kis itató esetében beválhat a cukros megoldás is – egy kevés cukrot oldjunk fel a vízben, ez természetes fagyállóként fog üzemelni, ráadásul plusz energiautánpótlást is ad a madaraknak. A folyadék pótlását segíthetjük azzal is, hogy a madáretetőbe almát teszünk, ez ugyanis egy kis vízutánpótlást is ad a madaraknak – ha megfagy, akkor engedjünk rá egy kis melegvizet, így megpuhul hamar. Sok sikert kívánok mindenkinek, vigyázzatok a madarakra és segítsetek nekik! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Pandémia

Magyar Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi... Tovább

Mv 437

Kukorica Cél: siló Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva antociános... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok