Hasznos információk a lime termesztéséhez

hirdetes

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Sikeresen termeszthetünk lime-ot

A lime ültetése növénytartóba

Ha cserepekben vagy ládákban szeretnél lime fákat nevelni, akkor érdemes ehhez akkora műanyag, agyag, vagy kerámia cserepeket használni, amelyek nagyobbak a csemete gyökérlabdájánál. Fontos továbbá, hogy a növénytartónak sok vízelvezető nyílása is legyen.

Tápanyagban gazdag, jól vízáteresztésű talajt keress nekik, lehetőleg olyat, mit kifejezetten citrusfélékhez állítottak össze. Ha kint és bent is szeretnéd tartani fáidat az évszaktól függően, akkor érdemes kerekes, vagy más, könnyedén mozgatható növénytartókba ültetni őket.

A lime gondozása

Ha ültetésnél odafigyelsz rájuk, a lime fák nem igényelnek majd semmilyen különleges, rendkívüli gondoskodást.

hirdetes

Öntözés

Ha azt szeretnéd, hogy lime fáid erősek és egészségesek legyenek, akkor folyamatos nedvességre lesz szükségük. A talaj mindig nyirkos kell, hogy legyen alattuk, akárcsak egy alaposan kifacsart szivacs. Mint azt már többször olvashattad, a lime fák nem tűrik jól, ha sokáig átázott talajban kell állniuk. Azonban kiszáradnod sem szabad hagynod csemetéidet, hiszen ettől is elpusztulhatnak.

Akkor érdemes tehát meglocsolni őket, amikor a talaj felső 2 centije száraznak érződik (ezt az ujjaddal könnyedén ellenőrizheted). A hervadó, lehulló levelek kiszáradásra, míg a sárguló összekuporodó levelek túlöntözésre utalnak, amelyek nem egyenesednek ki, miután megöntözted őket. Ha ez utóbbit tapasztalod, akkor hagyj időt a talajnak, hogy kiszáradjon.

hirdetes

Trágyázás

A lime fák, akárcsak a többi citrusféle, éhes növények, ezért kéthetente tápanyag-utánpótlásra lesz szükségük. Ehhez kifejezetten citrusfákhoz készült, vagy lassú lebomlású műtrágyát érdemes használni. Ügyelj rá, hogy a műtrágya kétszer annyi nitrogént tartalmazzon, mint foszfort és nitrogént (tehát pl. 20-10-10 NPK arányban). A műtrágya adagolásakor csak a javasolt mennyiség egyharmadát használd. Keverd bele a talaj felső rétegébe, majd öntözd bele alaposan, hogy mélyre szivároghasson a vízzel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


Gyomirtó Gesaprim 90 WG

Az eredeti atrazin modern formulációban.Hatóanyag: 90% atrazinFelhasználható:... Tovább

alkat (konstitúció)

olyan összetett tulajdonság, amely részben a külső test-a.-ot, részben a belső élettani... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés