11/2006. (II. 3.) FVM rendelet
az Izsáki Arany Sárfehér védett eredetû borról
A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. §-a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következõket rendelem el:
1. § Kizárólag e rendelet szerint készített borok esetén használható az "Izsáki Arany Sárfehér" védett eredetû bor elnevezés.
A szõlõ származási helye
2. § Izsáki Arany Sárfehér bort készíteni csak a Kunsági borvidék Izsák, Ágasegyháza, Orgovány, Páhi, Fülöpháza, Fülöpszállás, Szabadszállás, Kunszentmiklós településeinek az I. és II. termõhelyi kataszteri osztályba sorolt területén lévõ szõlõültetvényeken termelt szõlõbõl lehet.
Szõlõ-fajtahasználat
3. § Izsáki Arany Sárfehér bor elõállítása során 100%-ban Arany sárfehér szõlõfajtát lehet használni.
Szõlõtermesztés
4. § (1) Izsáki Arany Sárfehér bor - a térállástól és a mûvelésmódtól függetlenül - akkor állítható elõ, ha az ültetvény tõkehiányának mértéke és az idegen tõkék aránya együttesen nem haladja meg a telepítéskori tõkeszám 10%-át, és ennek tényét a hegyközségi nyilvántartásban rögzítették. Az érintett hegybírókból alakított bizottság az ültetvény tõkehiányára és a fajtaidegen tõkeállomány nagyságára irányuló felmérést köteles évente elvégezni. Ha a bizottság azt állapítja meg, hogy a tõkehiány és a fajtaidegen tõkék aránya nagyobb mértékû a nyilvántartásban rögzítettnél, a termelõ védett eredetû borra vonatkozó származási bizonyítványt nem kaphat.
(2) Az Izsáki Arany Sárfehér bor olyan szõlõültetvényrõl szüretelt szõlõbõl készülhet, amelynek tõkeszáma legalább 4000 db/ha, továbbá az ültetvényen a tõkék távolsága legalább 0,8 méter. Az ültetvényeken mûvelésmódként fejmûvelés vagy alacsony kordon alkalmazható rövid csapos metszéssel.
(3) A szõlõültetvényeken csak gyökeres dugvány szaporítóanyag használható.
(4) A szõlõültetvényeken a mûvelési rendszer sûrû soros, ikersoros és mûvelõutas lehet. A támrendszer tekintetében a karós támasz és a huzalos támrendszer alkalmazható.
Tõketerhelés, termésmennyiség
5. § Az Arany sárfehér szõlõfajta rügyterhelése az alkalmazott mûvelésmódnak megfelelõen végezhetõ. A tõkénkénti átlagos termésmennyiség nem lehet több 2 kg/tõke értéknél, de az ültetvény termésmennyisége nem haladhatja meg a 100 hl/ha mennyiséget.
A szõlõ minõsége
6. § Az Izsáki Arany Sárfehér bort legalább 16 MM° cukorfokú szõlõfajtából lehet elõállítani.
Helyszíni szemle
7. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor elõállításához szüretelt szõlõfajtára, területre, mennyiségre és minõségre vonatkozó származási bizonyítvány a termõhely szerint illetékes hegybíró által kiállított helyszíni szemle jegyzõkönyve alapján adható ki.
(2) A helyszíni szemlén kiállított jegyzõkönyv tartalmazza a termelõ adatait, a terület azonosítási adatait, a termés mennyiségére és minõségére vonatkozó megállapításokat, a vizsgálatot végzõ adatait, valamint az ültetvény állapotát.
Szõlõfeldolgozás, borászati technológia
8. § (1) Izsáki Arany Sárfehér bor elõállítása kizárólag érvényes mûködési engedéllyel rendelkezõ, a hegyközség által ellenõrzött, a Kunsági borvidéken pincekataszterben nyilvántartott pincészetekben történhet.
(2) Izsáki Arany Sárfehér bort csak kézzel szüretelt szõlõbõl lehet készíteni oly módon, hogy a szõlõt a szüret napján fel kell dolgozni. Az Arany sárfehér szõlõ feldolgozását a többi szõlõfajta feldolgozásától elkülönítetten kell végezni.
(3) A préselés csak szakaszos üzemû szõlõsajtolóval végezhetõ, amelyet követõen kötelezõ a must tisztítása. A mustot csak szabályozott, legfeljebb 15 °C hõmérsékleten, épített vagy természetes pincében lehet erjeszteni.
A bor minõsítése
9. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor érzékszervi minõsítését a Kunsági Borvidék Borvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) végzi.
(2) A Bizottság 15 tagból áll, akik közül 5 külsõ, független bíráló, 10 tag pedig helyi szakember. A bírálatokra 11 tagot, 8 helyi és 3 külsõ bírálót kell meghívni. A bírálathoz legalább 7 fõ jelenléte szükséges, amibõl legalább egy fõnek borvidéken kívüli bírálónak kell lenni.
(3) A Bizottság titkári feladatait a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára (a továbbiakban: titkár) látja el.
(4) A Bizottság mûködésének részletes szabályait a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által jóváhagyott mûködési szabályzat tartalmazza.
Jelölés
10. § A címkén az Izsáki Arany Sárfehér elnevezés mellett fel kell tüntetni
a) a "Védett Eredetû Bor", vagy a "VEB" megjelölést, vagy a "Districtus Hungaricus Controllatus" vagy a "DHC" megjelölést;
b) a melléklet szerinti szimbólumot.
Bejelentések
11. § (1) A szõlõtermelõ minden év április 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetû bor alapanyagául szolgáló szõlõt kíván elõállítani.
(2) A borászati üzem minden év augusztus 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetû bort kíván elõállítani.
Nyilvántartások
12. § (1) A hegybíró által vezetendõ nyilvántartások a következõk:
a) a szüret megkezdése elõtt végzett helyszíni szemlérõl szóló jegyzõkönyv,
b) ültetvény kataszter.
(2) A borászati üzem által vezetendõ nyilvántartások a következõk:
a) védett eredetû bor mintavételi jegyzõkönyve;
b) a Bizottság minõsítési jegyzõkönyve és határozata;
c) palackozási és ellenõrzési jegyzõkönyv;
d) pincekönyv.
Adatszolgáltatás
13. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor továbbfeldolgozás céljára történõ értékesítése esetén az eladó köteles értesíteni az értékesített mennyiségrõl a telephely szerint illetékes hegyközség hegybíróját az adásvételi szerzõdés megkötését követõ 8 napon belül.
(2) A borászati üzem a palackozási szándékáról 48 órával a palackozás megkezdése elõtt értesíti a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsát.
Záró rendelkezések
14. § Ez a rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.
Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez
A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....
A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor
Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...
Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg
A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...
Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel
A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...
Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint
A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...
Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre
Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...
Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás
Az amarillisz (Hippeastrum) az egyik legkedveltebb szobanövény, különösen télen és kora tavasszal, amikor gyönyörű, nagy virágai az otthon díszei lehetnek. Bár hagyományosan...
Fenyőfa vásár kisokos: melyik karácsonyfa fajtát válaszd idén
A fenyőfa vásárok megjelenése hivatalosan is elindítja az ünnepi készülődést, és ilyenkor sokan azon gondolkodnak: idén milyen legyen a fa? Kicsi vagy nagy? Klasszikus lucfenyő,...
A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer
A kertészetben egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a módszerek, amelyek nemcsak hatékonyak, hanem fenntarthatóak is. A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus...
Orchideabetegségek: Hogyan ismerd fel és mit tegyél ellenük?
Az orchideák szépségük miatt sokunk szívét rabul ejtik, de ha nem figyelünk rájuk eléggé, ezek a csodás növények hamar megmutatják, hogy ők is sérülékenyek. Az orchidea...
A legfinomabb fűszernövények fajtái: így lehet konyhai fűszerkerted
Egy beltéri fűszerkert nemcsak friss alapanyagokat biztosít a konyhához, hanem kellemes illatokat és zöld színt is varázsol otthonodba. A megfelelő fűszernövények...
A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez
A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata, hiszen ez a növény évről évre gyönyörű, élénk színű virágokkal örvendezteti meg...