11/2006. (II. 3.) FVM rendelet

hirdetes

az Izsáki Arany Sárfehér védett eredetû borról


A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. §-a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következõket rendelem el:
1. § Kizárólag e rendelet szerint készített borok esetén használható az "Izsáki Arany Sárfehér" védett eredetû bor elnevezés.

A szõlõ származási helye
2. § Izsáki Arany Sárfehér bort készíteni csak a Kunsági borvidék Izsák, Ágasegyháza, Orgovány, Páhi, Fülöpháza, Fülöpszállás, Szabadszállás, Kunszentmiklós településeinek az I. és II. termõhelyi kataszteri osztályba sorolt területén lévõ szõlõültetvényeken termelt szõlõbõl lehet.

Szõlõ-fajtahasználat
3. § Izsáki Arany Sárfehér bor elõállítása során 100%-ban Arany sárfehér szõlõfajtát lehet használni.

Szõlõtermesztés
4. § (1) Izsáki Arany Sárfehér bor - a térállástól és a mûvelésmódtól függetlenül - akkor állítható elõ, ha az ültetvény tõkehiányának mértéke és az idegen tõkék aránya együttesen nem haladja meg a telepítéskori tõkeszám 10%-át, és ennek tényét a hegyközségi nyilvántartásban rögzítették. Az érintett hegybírókból alakított bizottság az ültetvény tõkehiányára és a fajtaidegen tõkeállomány nagyságára irányuló felmérést köteles évente elvégezni. Ha a bizottság azt állapítja meg, hogy a tõkehiány és a fajtaidegen tõkék aránya nagyobb mértékû a nyilvántartásban rögzítettnél, a termelõ védett eredetû borra vonatkozó származási bizonyítványt nem kaphat.
(2) Az Izsáki Arany Sárfehér bor olyan szõlõültetvényrõl szüretelt szõlõbõl készülhet, amelynek tõkeszáma legalább 4000 db/ha, továbbá az ültetvényen a tõkék távolsága legalább 0,8 méter. Az ültetvényeken mûvelésmódként fejmûvelés vagy alacsony kordon alkalmazható rövid csapos metszéssel.
(3) A szõlõültetvényeken csak gyökeres dugvány szaporítóanyag használható.
(4) A szõlõültetvényeken a mûvelési rendszer sûrû soros, ikersoros és mûvelõutas lehet. A támrendszer tekintetében a karós támasz és a huzalos támrendszer alkalmazható.

Tõketerhelés, termésmennyiség
5. § Az Arany sárfehér szõlõfajta rügyterhelése az alkalmazott mûvelésmódnak megfelelõen végezhetõ. A tõkénkénti átlagos termésmennyiség nem lehet több 2 kg/tõke értéknél, de az ültetvény termésmennyisége nem haladhatja meg a 100 hl/ha mennyiséget.

A szõlõ minõsége
6. § Az Izsáki Arany Sárfehér bort legalább 16 MM° cukorfokú szõlõfajtából lehet elõállítani.

Helyszíni szemle
7. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor elõállításához szüretelt szõlõfajtára, területre, mennyiségre és minõségre vonatkozó származási bizonyítvány a termõhely szerint illetékes hegybíró által kiállított helyszíni szemle jegyzõkönyve alapján adható ki.
(2) A helyszíni szemlén kiállított jegyzõkönyv tartalmazza a termelõ adatait, a terület azonosítási adatait, a termés mennyiségére és minõségére vonatkozó megállapításokat, a vizsgálatot végzõ adatait, valamint az ültetvény állapotát.

Szõlõfeldolgozás, borászati technológia
8. § (1) Izsáki Arany Sárfehér bor elõállítása kizárólag érvényes mûködési engedéllyel rendelkezõ, a hegyközség által ellenõrzött, a Kunsági borvidéken pincekataszterben nyilvántartott pincészetekben történhet.
(2) Izsáki Arany Sárfehér bort csak kézzel szüretelt szõlõbõl lehet készíteni oly módon, hogy a szõlõt a szüret napján fel kell dolgozni. Az Arany sárfehér szõlõ feldolgozását a többi szõlõfajta feldolgozásától elkülönítetten kell végezni.
(3) A préselés csak szakaszos üzemû szõlõsajtolóval végezhetõ, amelyet követõen kötelezõ a must tisztítása. A mustot csak szabályozott, legfeljebb 15 °C hõmérsékleten, épített vagy természetes pincében lehet erjeszteni.

A bor minõsítése
9. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor érzékszervi minõsítését a Kunsági Borvidék Borvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) végzi.
(2) A Bizottság 15 tagból áll, akik közül 5 külsõ, független bíráló, 10 tag pedig helyi szakember. A bírálatokra 11 tagot, 8 helyi és 3 külsõ bírálót kell meghívni. A bírálathoz legalább 7 fõ jelenléte szükséges, amibõl legalább egy fõnek borvidéken kívüli bírálónak kell lenni.
(3) A Bizottság titkári feladatait a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára (a továbbiakban: titkár) látja el.
(4) A Bizottság mûködésének részletes szabályait a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által jóváhagyott mûködési szabályzat tartalmazza.

Jelölés
10. § A címkén az Izsáki Arany Sárfehér elnevezés mellett fel kell tüntetni
a) a "Védett Eredetû Bor", vagy a "VEB" megjelölést, vagy a "Districtus Hungaricus Controllatus" vagy a "DHC" megjelölést;
b) a melléklet szerinti szimbólumot.

Bejelentések
11. § (1) A szõlõtermelõ minden év április 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetû bor alapanyagául szolgáló szõlõt kíván elõállítani.
(2) A borászati üzem minden év augusztus 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetû bort kíván elõállítani.

Nyilvántartások
12. § (1) A hegybíró által vezetendõ nyilvántartások a következõk:
a) a szüret megkezdése elõtt végzett helyszíni szemlérõl szóló jegyzõkönyv,
b) ültetvény kataszter.
(2) A borászati üzem által vezetendõ nyilvántartások a következõk:
a) védett eredetû bor mintavételi jegyzõkönyve;
b) a Bizottság minõsítési jegyzõkönyve és határozata;
c) palackozási és ellenõrzési jegyzõkönyv;
d) pincekönyv.

Adatszolgáltatás
13. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor továbbfeldolgozás céljára történõ értékesítése esetén az eladó köteles értesíteni az értékesített mennyiségrõl a telephely szerint illetékes hegyközség hegybíróját az adásvételi szerzõdés megkötését követõ 8 napon belül.
(2) A borászati üzem a palackozási szándékáról 48 órával a palackozás megkezdése elõtt értesíti a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsát.

Záró rendelkezések
14. § Ez a rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.

hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Az olajfa gondozása

Alapvető tudnivalók az olajfák ültetéséről és gondozásáról

A mediterrán vidékeken elterjedt olajfák termései, illetve az azokból készült olajokat a világ minden táján előszeretettel használják gasztronómiai célokra. Sokoldalúságát...

Füge szaporítása eredményesen

Szaporítsuk eredményesen a fügét! – Szakértői tanácsok

A füge hamar az egyik legkedveltebb mediterrán növénnyé vált Magyarországon, ez nem is véletlen, hiszen termése kimondottan ízletes, és maga a növény is mutatós. Mostani...

A diófa metszése, a diófa gondozása

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Először úgy gondoltam, hogy csak és kizárólag a diófa metszéséről fogok beszélni, közben viszont úgy belemelegedtem az írásba, hogy azon kaptam magam, leírtam mindent, ami a...

Kertészkedés ősszel

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Arról nem is beszélve, hogy ha ősszel...

Alkalmazzuk a feng shui-t a kertben

A 10 legjobb kerti tárgy a tökéletes feng shui érdekében

Vannak olyan dolgok, amiknek mindenképpen helyük van a kertben, mostani cikkünkben ezeket a dolgokat mutatjuk be nektek! Szerezzetek be mindegyikből és meglátjátok, hogy az életetek...

Az egres bemutatása

Az egres bemutatása, termesztése

Az egres (Ribes uva-crispa) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe és a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: brüszke, piszke, pöszméte vagy köszméte.

Amarillisz gondozása

Boruljon virágba nálad is tél legszebb virága, minden az amarillisz gondozásáról!

Nem sok virágba gyönyörködhetünk télen, ezért kell mindent megtennünk azért, hogy például az amarillisz csodálatosan szép legyen a leghidegebb évszakban! A most következő...

A gyömbér egy valódi csodaszer, tudd meg, hogyan használhatod fel a gyömbért

Minden, ami gyömbér – A gyömbér termesztése, jelentősége és felhasználása

A gyömbér gyógyító és egyéb jótékony hatásai világszerte ismertek, egyedi íze miatt pedig számos étel és ital hozzávalójaként szokás használni. Ha szeretnél te is...

Minden a bougainvillea teleltetéséről

A bougainvillea teleltetése

A bougainvillea egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is, aminek viszont nem örülünk az az, hogy nagyon fagyérzékeny ez a növény…Nézzük, mit kell tennünk...

Használjuk fel a faleveleket!

Ne égesd el, ne dobd ki! - Használd fel az őszi faleveleket!

Nem kell kidobnunk a lehullott a faleveleket, sőt, nagy hibát követünk el, ha ezt tesszük, de akkor is, hogyha elégetjük! Mostani cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet felhasználni...

Vadrózsa

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ősz, ilyenkor sem áll meg az élet a kertekben – most kezdjük el megtervezni, miket is szeretnénk ültetni még az ősszel. Ennek kapcsán pedig nem szabad megfeledkeznünk...

Készítsünk házi szalámit!

Így készül az isteni házi szalámi!

Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!