notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

11/2006. (II. 3.) FVM rendelet

Hirdetés

az Izsáki Arany Sárfehér védett eredetû borról


A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. §-a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következõket rendelem el:
1. § Kizárólag e rendelet szerint készített borok esetén használható az "Izsáki Arany Sárfehér" védett eredetû bor elnevezés.

A szõlõ származási helye
2. § Izsáki Arany Sárfehér bort készíteni csak a Kunsági borvidék Izsák, Ágasegyháza, Orgovány, Páhi, Fülöpháza, Fülöpszállás, Szabadszállás, Kunszentmiklós településeinek az I. és II. termõhelyi kataszteri osztályba sorolt területén lévõ szõlõültetvényeken termelt szõlõbõl lehet.

Szõlõ-fajtahasználat
3. § Izsáki Arany Sárfehér bor elõállítása során 100%-ban Arany sárfehér szõlõfajtát lehet használni.

Szõlõtermesztés
4. § (1) Izsáki Arany Sárfehér bor - a térállástól és a mûvelésmódtól függetlenül - akkor állítható elõ, ha az ültetvény tõkehiányának mértéke és az idegen tõkék aránya együttesen nem haladja meg a telepítéskori tõkeszám 10%-át, és ennek tényét a hegyközségi nyilvántartásban rögzítették. Az érintett hegybírókból alakított bizottság az ültetvény tõkehiányára és a fajtaidegen tõkeállomány nagyságára irányuló felmérést köteles évente elvégezni. Ha a bizottság azt állapítja meg, hogy a tõkehiány és a fajtaidegen tõkék aránya nagyobb mértékû a nyilvántartásban rögzítettnél, a termelõ védett eredetû borra vonatkozó származási bizonyítványt nem kaphat.
(2) Az Izsáki Arany Sárfehér bor olyan szõlõültetvényrõl szüretelt szõlõbõl készülhet, amelynek tõkeszáma legalább 4000 db/ha, továbbá az ültetvényen a tõkék távolsága legalább 0,8 méter. Az ültetvényeken mûvelésmódként fejmûvelés vagy alacsony kordon alkalmazható rövid csapos metszéssel.
(3) A szõlõültetvényeken csak gyökeres dugvány szaporítóanyag használható.
(4) A szõlõültetvényeken a mûvelési rendszer sûrû soros, ikersoros és mûvelõutas lehet. A támrendszer tekintetében a karós támasz és a huzalos támrendszer alkalmazható.

Tõketerhelés, termésmennyiség
5. § Az Arany sárfehér szõlõfajta rügyterhelése az alkalmazott mûvelésmódnak megfelelõen végezhetõ. A tõkénkénti átlagos termésmennyiség nem lehet több 2 kg/tõke értéknél, de az ültetvény termésmennyisége nem haladhatja meg a 100 hl/ha mennyiséget.

A szõlõ minõsége
6. § Az Izsáki Arany Sárfehér bort legalább 16 MM° cukorfokú szõlõfajtából lehet elõállítani.

Helyszíni szemle
7. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor elõállításához szüretelt szõlõfajtára, területre, mennyiségre és minõségre vonatkozó származási bizonyítvány a termõhely szerint illetékes hegybíró által kiállított helyszíni szemle jegyzõkönyve alapján adható ki.
(2) A helyszíni szemlén kiállított jegyzõkönyv tartalmazza a termelõ adatait, a terület azonosítási adatait, a termés mennyiségére és minõségére vonatkozó megállapításokat, a vizsgálatot végzõ adatait, valamint az ültetvény állapotát.

Szõlõfeldolgozás, borászati technológia
8. § (1) Izsáki Arany Sárfehér bor elõállítása kizárólag érvényes mûködési engedéllyel rendelkezõ, a hegyközség által ellenõrzött, a Kunsági borvidéken pincekataszterben nyilvántartott pincészetekben történhet.
(2) Izsáki Arany Sárfehér bort csak kézzel szüretelt szõlõbõl lehet készíteni oly módon, hogy a szõlõt a szüret napján fel kell dolgozni. Az Arany sárfehér szõlõ feldolgozását a többi szõlõfajta feldolgozásától elkülönítetten kell végezni.
(3) A préselés csak szakaszos üzemû szõlõsajtolóval végezhetõ, amelyet követõen kötelezõ a must tisztítása. A mustot csak szabályozott, legfeljebb 15 °C hõmérsékleten, épített vagy természetes pincében lehet erjeszteni.

A bor minõsítése
9. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor érzékszervi minõsítését a Kunsági Borvidék Borvizsgáló Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) végzi.
(2) A Bizottság 15 tagból áll, akik közül 5 külsõ, független bíráló, 10 tag pedig helyi szakember. A bírálatokra 11 tagot, 8 helyi és 3 külsõ bírálót kell meghívni. A bírálathoz legalább 7 fõ jelenléte szükséges, amibõl legalább egy fõnek borvidéken kívüli bírálónak kell lenni.
(3) A Bizottság titkári feladatait a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára (a továbbiakban: titkár) látja el.
(4) A Bizottság mûködésének részletes szabályait a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által jóváhagyott mûködési szabályzat tartalmazza.

Jelölés
10. § A címkén az Izsáki Arany Sárfehér elnevezés mellett fel kell tüntetni
a) a "Védett Eredetû Bor", vagy a "VEB" megjelölést, vagy a "Districtus Hungaricus Controllatus" vagy a "DHC" megjelölést;
b) a melléklet szerinti szimbólumot.

Bejelentések
11. § (1) A szõlõtermelõ minden év április 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetû bor alapanyagául szolgáló szõlõt kíván elõállítani.
(2) A borászati üzem minden év augusztus 15-ig köteles bejelenteni, hogy védett eredetû bort kíván elõállítani.

Nyilvántartások
12. § (1) A hegybíró által vezetendõ nyilvántartások a következõk:
a) a szüret megkezdése elõtt végzett helyszíni szemlérõl szóló jegyzõkönyv,
b) ültetvény kataszter.
(2) A borászati üzem által vezetendõ nyilvántartások a következõk:
a) védett eredetû bor mintavételi jegyzõkönyve;
b) a Bizottság minõsítési jegyzõkönyve és határozata;
c) palackozási és ellenõrzési jegyzõkönyv;
d) pincekönyv.

Adatszolgáltatás
13. § (1) Az Izsáki Arany Sárfehér bor továbbfeldolgozás céljára történõ értékesítése esetén az eladó köteles értesíteni az értékesített mennyiségrõl a telephely szerint illetékes hegyközség hegybíróját az adásvételi szerzõdés megkötését követõ 8 napon belül.
(2) A borászati üzem a palackozási szándékáról 48 órával a palackozás megkezdése elõtt értesíti a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsát.

Záró rendelkezések
14. § Ez a rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 191

Átlagos értékelés: 4.9

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Készítsünk tökéletes főtt kukoricát!

Így készíthetsz te is tökéletes főtt kukoricát!

Lassan itt a nyár, végre ismét jön a főtt kukorica szezonja, a legtöbb ember erre vár egész évben. A most következő cikkben elmondjuk nektek, hogyan készíthetitek el a...

A szumátriai tyúkfajta bemutatása

Szumátrai tyúkok, avagy még mindig divat a fekete

A kivételesen elegáns szumátrai tyúkok az indonéziai Szumátra szigetéről származnak. Habár manapság többnyire csak versenyekre tenyésztik őket, önálló magatartásuk miatt a...

Kerti kártevők elleni védekezés

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

A kertészkedés az egyik legnyugtatóbb, legkellemesebb időtöltés, amely során nem csak sokat tanulhatunk, de még kedvenc receptjeink hozzávalóit is megtermelhetjük saját...

Nem mindegy, hogy GMO vagy hibrid, ez a különbség

GMO vagy hibrid? Egyáltalán nem mindegy!

A GMO-k és a hibridek kérdése mostanában sok táplálkozási és növénytermesztési vita központját képezi. Napjaink egyik legmegosztóbb vitája kapcsán gyakran merül fel az...

A veteményeskert felszámolásra került

Amerikában felszámolásra került egy veteményes, az indok elképesztő…

Egy veteményeskertet általában azért hoznak létre az emberek, hogy családjuk elfogyaszthass a saját kézzel nevelgetett zöldségeket. Amerikában már ez is szúrja a törvényhozók...

Minden, ami okra

Mire jó az okra, és hogyan termeszthetsz magadnak otthon?

Az okra (Abelmoschus esculentus) az egyik legnépszerűbb észak-afrikai eredetű zöldség. Ez a növény a mályvafélék családjának tagja, és ehető, zöld hüvelyei miatt termesztik....

Alkossunk együtt erdőkertet

Így lehet neked is szüretelhető erdőkerted

Az erdőkertekről sajnos eddig még nem sokan hallottak, pedig egy nagyon fantasztikus kertészeti megoldás. Mostani cikkemben elmondom nektek, milyen előnye van egy erdőkertnek, és ha...

Az allelopatikus növények megismerése

Mik azok az allelopatikus növények (és hogyan bánj velük)

Ha már évek óta kertészkedsz, de még sosem hallottad az „allelopatikus” kifejezést, akkor nem vagy egyedül. Abban azonban biztos lehetsz, hogy hallottál, sőt,...

Így készül a tökéletes édes burgonya

Így főzd tökéletesre és fogyaszd az édesburgonyát

Az édesburgonyák nem csupán ízletesek, hanem rendkívül táplálóak is, ráadásul rengeteg rostot tartalmaznak. Egyetlen problémájuk, hogy megfelelő elkészítésük időigényes...

Ehető előkert létrehozása

Így lehet neked is ehető előkerted

Habár a füvesített területek nagyon csinosan mutathatnak az utcafronton, sokan bele sem gondolnak, hogy a porta e részét más, hasznosabb dolgokra is fel lehetne használni. Kissé...

Tudj meg mindent a függőleges kertek öntözéséről

A két legjobb módszer függőleges kerted öntözésére

Egyre jobban kezd elterjedni a világban, így Magyarországon is a függőleges kertészkedés, ez nem véletlen, hiszen rendkívül sok helyet takaríthatunk meg ezzel a módszerrel,...

Kertbe csalogatjuk a gyerekeket

5 csináld magad projekt, amikkel a kertbe csalogathatod a gyerekeket!

A kert feldíszítése mindig izgalmas feladatnak ígérkezik, azonban általában annyi munkával jár, hogy az ember azt sem tudja, hogy hogyan lásson hozzá. Aggodalomra azonban semmi ok...