Hasznos információk a lime termesztéséhez

hirdetes

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Sikeresen termeszthetünk lime-ot

A lime ültetése a kertben

Akárcsak minden citrusféle, a lime fák is olyan helyre kell kerüljenek, ahol a lehető legtöbb közvetlen napfényt kapják. Lehetőleg déli oldalról járja őket körbe a nap. Legalább 6-8 óra erős napfényre van szükségük, amit télen nevelőlámpákkal helyettesíthetsz. Ha szeretnél lime-ot termeszteni otthonodban, akkor a következőket kell tudnod.

                  

A lime talajigénye

A lime-oknak jó vízelvezetésű, tápanyagokban gazdag talajra van szükségük, különösen, ha növénytartóban neveled őket. Ne ültesd őket sós, vagy erősen agyagos talajba. A vízelvezetés különösen fontos, hiszen a túlöntözött növények gyökerei könnyedén kirohadhatnak.

hirdetes

A magok ültetése

Lime fát ültethetsz csemeteként vagy maggal is. Más citrusfélékkel ellentétben a lime-okat egészen egyszerű magról felnevelni. Mielőtt elültetnéd a magokat, alaposan mosd le őket, és hagyd, hogy napokig száradjanak. Ezután közvetlenül a növénytartóba ültetheted őket, virágföldbe. Kerüljenek egymástól 6mm-re, durván másfél cm mélyre. Igyekezd melegen tartani a magokat, hogy könnyebben kicsírázzanak.

A csemeték ültetése

Ha lime csemetét ültetsz, akkor először is áss egy lyukat, ami nagyobb, mint ami a jelenlegi cserépben lévő gyökérlabda. Valójában magával a cseréppel együtt bele kell, hogy férjen a csemete a lyukba. Vedd ki a csemetét a cserépből, és óvatosan lazítsd meg valamennyire a gyökereit, hogy kirázódjon közülük a föld, és valamennyire meg tudd lazítani őket.

hirdetes

Ez segít majd, hogy a gyökerek könnyebben megszokják az új helyüket. Ezután temesd vissza a maradék helyet a lyukban táptalajjal, és jó erősen nyomkodd is a helyére, hogy stabilan tartsa a csemetét. Fontos, hogy ne maradjon levegő a gyökerek körül, mert ettől a fa elpusztulhat. A talaj összetömörítésében segíthet, ha néhány centinként egy kicsit meg is öntözöd azt, ahogy töltöd vissza a fa köré.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


visszakeresztezés

(back cross): az elsőhibridnemzedék (F1) keresztezése egyik szülői genotíoussal.Jelentős... Tovább

bárányok tenyésztésbe vétele

nagymértékben függ az állatok korától, fejlettségétől, testtömegétől, továbbá az adott... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés