Levendula szaporítása, levendula gondozása, levendula nevelése

Minden, amit tudni kell a levenduláról

Biztosan te is szeretnél csodálatos levendulát a kertedben! Éppen ezért javaslom, hogy olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a levendula termesztéséről, igényeiről és neveléséről! 


Tudj meg mindent a levenduláról te is

Levendula termesztése

A levendula a Déli Alpokban őshonos, olajával a francia parasztok már a 16. században sebet gyógyítottak, férget űztek. A 20. század elején telepítették az első levendulásokat 700 méter tengerszint feletti magasságban. A forró száraz klíma, a meszes talaj kedvezett a termesztésnek. A provance-i levendulamezők júliustól októberig virítanak. A levendulaszüret folyamatos, júliustól szeptemberig tart. Ekkor a forró nyári nap a virágokba csalja az illóolajat. A virágokat 2-3 napos szárítás után szállítják a desztillálókba. A levendulatövek kertünkben, telkünkön is viríthatnak, ha a feltételek megfelelnek telepítésének.

Levendula környezeti igénye

A levendulatelepítésbe csak azt követően fogjunk, ha megismertük a levendula környezeti igényeit, hogy a legoptimálisabb körülményeket tudjuk megteremteni számára. Napos, száraz helyre, jó vízvezetésű talajba való. Fagyzugos helyre ne ültessük!

Termesztésével főleg a száraz, kopár területek, köves lejtők, domboldalak, legelők hasznosíthatók. A levendulasorok - a rétegvonalakkal párhuzamosan telepítve- gátolják a talaj lepusztulását. Elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jól. Kerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ott gyakori a fagykár. A mínusz 15-20 C -os hideget jól tűri, de a késő tavaszi fagyok kárt tehetnek a már fejlődésnek indult növényekben. Fényigényes, a fény a virágképződést, az illóolaj-tartalmat és annak észter-tartalmát befolyásolja. A szárazságtűrése közismert. A levendula-ültetvények vetésforgón kívül helyezkednek el, 12-15 évig veszik igénybe a területet. A következő oldalon folytatom!

Forrás: Kertlap.hu

Tudj meg mindent a levenduláról te is

Talaj előkészítés levendula számára

Nagyüzemben a telepítést megelőző év őszén mélyszántással 35-50 t/ha szerves trágyát, 70-80 kg/ha hatóanyagú foszfor- és 100-120 kg/ha hatóanyagú kálium- műtrágyával kiegészítve célszerű a talajba juttatni. A túlzott tápanyagellátás, különösen a magas nitrogéndózis csökkenti a virághozamot.

Levendula szaporítóanyag-előállítás

A valódi levendula palántázással, fásdugványozással és feltöltéses bujtással szaporítható. A kedvező őszvégi időjárása lehetővé teszi a késő őszi telepítést – ill. ha valaki saját maga akarja előállítani a szaporítóanyagot -, a magvetést.

Magvetés

A vetés ideje november első fele. A magvak csírázásához ugyanis fagyhatásra van szükség. Ezt hívjuk tél alá vetésnek. A fényes fekete magok 2-3 évig tartják meg csírázóképességüket. Ha szabadföldbe vetjük a sötét színű, apró magvakat, vetéskor egy kis homokkal összekeverve vessük, mert. Így egyenletesebben tudjuk a talaj felszínére szórni a magvakat, és jobban látjuk, hogy hova vetettünk. A 20-30 cm sortávolságra ültetett magvakat vékonyan takarni kell, 0,5 – 1 cm, mások szerint 1 – 1,5 cm vastagon. Finoman földet rostálhatunk a vetésre olyan vastagon, vagy gereblyével történő talajráhúzással takarjuk magvetést. Végül tömörítsük a talajfelszínt.

Magvetésből következő év őszére nyerhetünk kiültetésre alkalmas palántákat. Ebben az esetben bármelyik vetőmagboltban kapható magot most érdemes elvetni, mert a mag csírázásához fagyhatásra van szükség. Vethetünk a kert egy gondosan előkészített, öntözhető részébe -vagy, ha csak néhány tőre van szükségünk-, mély cserépbe is, amelyet a télen a szabadban hagyunk. A tavasszal kikelt kis csíranövényeket rendszeresen öntözni, gyomlálni kell. Fontos ápolási munka a bokrosodást elősegítő visszavágás. Ezt akkor kell elvégezni, mikor a bimbók megjelentek. Ekkor a virágzati szárat -1-2 levél-párral együtt levágjuk. Az őszi kiültetésig ezt a műveletet még egyszer-kétszer megismételhetjük.

Ha csak néhány tő levendulát szeretnénk, vessük a magvakat cserépbe. Ha a cserepeket beltéren tartjuk, a magvaknak vetés előtt hideg hatásra van szükségük. Ennek legegyszerűbb módja, hogy tépőzáras nejlonzsákba, palántafölddel együtt hűtőbe tesszük a magvakat 2-3 hétre. Cserépbevetéskor a vetőmagot nyomjuk bele a palántaföldbe, de ne takarjuk, mert ha túl mélyre kerül a mag, nem fog kikelni. A csírázáshoz szükséges idő kb. egy nap. A kikelt növénykéket tűzdeljük át kis cserepekbe. A palántákat a májusi kiültetés előtt fokozatos edzéssel vigyük a szabadba. A cserepeket ne tegyük ki teljes napsütésnek. Az ideális, egészséges levendulapalánta szabad ég alatt nevelt, így bírja az időjárás viszontagságait. Magassága 10-15 cm, erőteljes gyökérzete és szép, tömött formája sikeres telepítést ígér.

Forrás: Kertlap.hu

Tudj meg mindent a levenduláról te is

Levendulatelepítés

A telepítés során több dologra kell figyelni. Szép állományt, csak jó minőségű palántából tudunk létesíteni. Az I. osztályú palánta jellemzői: a gyökérnyakban mért “szár” átmérője min. 5 mm, legalább 4 db alul fásodó oldalhajtás és jól fejlett körkörös gyökérzet. Telepítés optimális ideje október vége, várhatóan szép időjárás esetén nov. közepe. Telepíthetünk kora tavasszal is. Kiültetéskor – ha a palánták gyökérzete hosszú-, kb. 15 cm-re vissza kell vágni. A növényeket a gyökérnyaknál 4-5 cm-rel mélyebben kell ültetni, azaz az oldalelágazásokból 4-5 cm hosszú rész kerüljön a talajba. Az ajánlott sortávolság 1m, a tőtávolság 50 cm. Gondoljunk arra, hogy a növényeket hosszú időre telepítjük, hagyjunk teret a növekedésükhöz.

Levendula ápolása

Az új telepítésű levendula-ültetvény legfontosabb ápolási munkái: a visszavágás, a sorközművelés és a pótlás. Az első éves állományban a hajtásnövekedés megindulása után – május végén, június elején, a bokrosodás elősegítése miatt- a fiatal töveket 8-10 cm magasságban vissza kell vágni. (A visszavágást a második év tavaszán, a hajtásfejlődés megindulása előtt, 15-18 cm magasságban meg kell ismételni. Az új és a termő ültetvények elengedhetetlen évközi ápolási munkája a sorközművelés – jóllehet vegyszeres gyomirtásra van lehetőség-, mert a levendula nem kedveli a tömődött talajt. A szükséges pótlásokat már az első év végén ajánlatos elvégezni, különben csökken a hozam és a hiányos állomány látványa sem szép.

Forrás: Kertlap.hu

Tudj meg mindent a levenduláról te is

Levendula betakarítása

A levendula vágását teljes virágzásban célszerű elvégezni. A valódi levendula virágzása június második felében kezdődik és július közepéig tart. Mivel a legalkalmasabb betakarítási idő nagyon rövid, mindössze 7-8 nap, ezért nagyobb területeken a betakarítást már a virágzás kezdetén meg kell kezdeni, Későbbi betakarításnál az illóolaj-tartalom csökkenésével és a virágok pergésével kell számolni. A helyes vágási magasságra ügyeljünk.

A levendulavirágot szárával együtt, közvetlenül a virágzat alatti első levél-párral kell vágni. A bokron maradó virágszárak a következő évi virágképződést károsan befolyásolják, míg a túl mély vágás a bekerülő levelek miatt az illóolaj minőségét rontja és fokozza a fagyérzékenységet. Virágaroma készítéséhez a levágott virágzatot legföljebb 40 C-on, azonnal árnyékos helyen szárítjuk és hasonló körülmények között tároljuk. Így a következő évi betakarításig lesz elegendő arománk a fürdővizünkbe, ajándékba készíthető álom-és illatpárnába, sőt molyriasztóként a szekrényünkbe is. Míg idáig eljutunk, addig is szívet-lelket nyugtató illatos levendula-ültetvényben gyönyörködhetünk.

Forrás: Kertlap.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2017-01-09

A babér gondozása, nevelése

A babér egy nagyon sokoldalú dísznövény, igazán csodálatossá teszi, hogy szoliterként, sövényként is megállja a helyét, de szinte mindenhol jól mutat!

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, illetve ránk, emberekre? Mostani cikkünkben mindent elmondunk a hólyaghúzófélékről, és az ellenük való védekezési lehetőségekről!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

2019-04-02

Minden, amit egy kertésznek a körtetermesztésről tudnia kell

Körtetermesztési kisokos mindenkinek, szakértőnk most mindent elmond nektek a körte termesztéséről, gondozásáról, neveléséről! Nagyon hasznos tanácsok minden kertész számára!

További cikkek ebben a témában


Mosonmagyaróvári Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mosonmagyaróvár Pozsonyi u. 87. 9200 Magyarország Tovább

71/2006. (IX. 28.) FVM rendelet

a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás