Levéltetvek ellen háztartási szerekkel, a legjobb megoldások - Így dolgozz konyhaszerekkel a levéltetvek ellen

hirdetes

Védekezzünk természetesen a levéltetvek ellen

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Levéltetvek elleni megoldások

Levéltetvek elleni védekezés

Ma már rengeteg szer létezik a levéltetvek elleni harc sikeres megvívásához. Most először beszéljünk a permetezőszerekről. Megemlítem azért az előnyöket is, bár nincsen sok. Szóval előnyös, mert gyorsan megszabadulhatunk a levéltetvekkel kontakt, illetve felszívódó szerekkel egyaránt, a felszívódók a leveleken keresztül eljut a növény belsejébe, így hosszan tartó védelmet nyújt. Hátrány viszont az, hogy mivel bejut a növénybe, fontos, hogy nézzük az élelmezési várakozási időt, permetezési naplót használjunk, a legtöbb ilyen szer 28 és akár még több napig is a növényben marad.

Hátrány az is, hogy egy tasak alsóhangon 6-700 forintba kerül, ami 10 liter vízhez elegendő, ami valljuk be, azért nem olyan olcsó, főleg, hogyha nagy gyümölcsösünk van. Hátránya még, hogy nem biztosan nyújt 100 százalékos védelmet, én próbálkoztam sok szerrel, eddig nem győzött meg egyik sem. Tudom viszont azt is, hogy sok mindentől függ a permetezés sikere, a szélviszonyoktól, a napsütéstől, a páratartalomtól, mikor, mennyi csapadék hullik, és még sorolhatnám.

hirdetes

Sokaknak beváltak ezek a szerek, de ha inkább a természetes megoldásokat pártolod, akkor lapozz inkább a következő oldalra, és próbáld ki azokat a szereket, amik nekem beváltak.

Természetes védekezési módok levéltetvek ellen

Kezdjük azzal a szerrel, amit talán a legtöbben ismernek, ez nem más, mint a szappan. Nincs más dolgunk, mint szappant keverni a vízbe és azzal bőségesen lemosni a növényeket. Nem mondom, hogy egyszerű a nagyobb növényeket ekképpen megvédeni, de biztosan megfelelő védelmet nyújt. Permetezőbe is keverhető.

Második megoldás már lehet, kicsit meglepő lesz, de ez nem más, mint a banán. Ha azt látod, hogy megjelentek a levéltetvek, akkor nincs más dolgod, mint kiszárított és felszeletelt banánhéjat helyezel a növény földjébe, a tetvek menekülni fognak. Ez azonban csak cserepes növényeknél jelent megoldást.

Védekezés mosogatószerrel – 2-3 teáskanál mosogatószer 1 liter meleg vízhez a megfelelő dózis. Permetezzük vele a növényeket és megszabadulhatunk a levéltetvektől könnyedén.

hirdetes

Negyedik megoldás a csalán. Bármennyire is néztem, én soha, egyetlen egy csalánon sem láttam még levéltetűt. Te igen? Ezen felbuzdulva kipróbáltam a csalánnal való permetezést, család teát készítettem, és lefújtam pár kisebb növényemet, jelentem, bevált.

Ecet – Bizony, az ecet mindenre jó, erre is, írtam erről korábbi cikkemben, olvassátok el ti is: ecet felhasználása a kertben.

Paradicsomlé – A paradicsomot kifejezetten gyűlölik a levéltetvek. Készítsük egy kis főzetet nekik, rakjuk bele a leveleket, a szárakat, és 1-2 termést is. Főzzük egy óráig ezeket vízben, majd adjunk hozzá egy kis káliszappant, majd még egy ki víz és mehet a permetezés.

Meglepő lehet, de utolsónak a fokhagymát hagytam. Nem szükséges főzni sem, nagyon egyszerű a használata, de csak cserepes növényeknél használható. Dugjunk pár gerezd fokhagymát a növény földjébe, és várjuk a hatást, a levéltetvek menekülni fognak hamarosan.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

További cikkek ebben a témában


Bikini (H 46520)

Cukorrépa Cél: rizománia és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

ló fogazata

a lovak fogazata zománcredős, növényevő típusú. A méneknek ált. 40, a kancáknak 36 foguk... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem