Mely falevelek alkalmasak komposztálásra? Elmondjuk!

hirdetes

Komposztáljuk a lehullott faleveleket – Tavasszal hálás leszel érte!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A lehullott falevelek komposztálása

Mit komposztálhatunk? 

Erről is írtam már egy érdekes cikket, itt olvashatod el! Igazából bármilyen növényi származékot fel tudunk használni, kivéve a tűlevelűeket. Ezen kívül kiváló komposztba a teafilter, a kávézacc, az elhervadt virág, elhalt szobanövény, gyümölcsök héja, maradékai. 

A diófalevél komposztálása

Elterjedt az a tévhit, hogy a diófa levele annyira káros, hogy nem lehet komposztálni sem. Ez egyáltalán nem így van, komposztálni egyébként azért nem érdemes annyira ezeket a leveleket, mert nagyon hosszú a lebomlási idejük, nagyjából három-négy év, mire érett komposzt keletkezik. Ha viszont mindenképp komposztálni szeretnénk, megtehetjük. A tévhit abból adódik, hogy a diófa levele csírázás-, és növekedésgátló anyagokat tartalmaz, ami igaz is. Viszont ezek a komposztálás során lebomlanak, átalakulnak, ezért az érett komposztban nem fognak már jelentkezni az említett hatások. 

hirdetes

Mire használhatjuk a komposztot

Javíthatjuk vele a talaj minőségét, szétszórhatjuk a kertben, a pázsit is hálás lesz érte, de használhatjuk ültetéshez is, szobanövények, és kerti növények esetén egyaránt. A komposzt hatására a növények ellenálló képessége nő, nagyobb virágokat és zöldebb leveleket fogunk látni, ráadásul sokkal erősebb, szerte ágazóbb gyökérzete lesz kedvenceinknek. A komposzt teljesen természetes, sokkal jobb, mint a boltban kapható drága műtrágya, nem jelent veszélyt a környezetre sem. Átültetés esetén, hogyha az általunk készített komposztot használjuk, akkor elkerülhetjük az úgynevezett átültetési sokkot, mivel a komposzt segít abban a növények gyorsabban beleszokjanak az új talajba. 

hirdetes

Remélem, hogy mindenkinek elnyerte tetszését cikkem, kérlek téged arra, hogy oszd meg ismerőseiddel, jó lenne, ha mindenki érdeklődését felkeltené a komposztálás, és végre alább hagyna az értelmetlen tüzelés. 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

További cikkek ebben a témában


áteresz

olyan, ált. cső alakú, vasbetonból készült ->műtárgy (cső-á.), amely utak, vasutak,... Tovább

heterózishatás

az ivadékok egy vagy több tulajdonságban felülmúlják a megfelelő szülői tulajdonságok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert