Madeira látnivalói - Ismerd meg a levada túraútvonalakat!

hirdetes

Mi az a Levada? – Tudj meg többet Madeira egyedülálló öntözőrendszeréről!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Madeira leginkább Levadáiról ismert, nem hiába, hisz Madeirán van a világ leghosszabb öntözőrendszere, közel 2150 km levadával. De mik is azok a levadák, hogyan építették őket, és miért fontos a meglétük a szigetlakók számára? Madeirai utazásom során összegyűjtöttem néhány információt a sziget öntözőrendszeréről, amiről most itt bővebben is olvashatsz! 

levada túra

Mik azok a levadák?

A levadák manapság népszerű turisztikai látványosságokként is funkcionálnak, így a látogatók mélyreható, leírhatatlan kilátást nyújtanak Madeira természeti szépségére. De pontosan mik is a levadák és miért építették őket?

levada madeira

A Levadák (a portugál „levar” – hordozni igéből) több kilométer hosszú csatornák vagy vízvezetékek rendszere, amelyek többnyire hegyekkel határolnak, de áthaladnak rajtuk is, több szakaszon zord sziklákon, hogy különböző forrásokból hozzák a vizet közbenső vagy végső felhasználása.

hirdetes
hirdetes

A Levadák olyan csatornák, ahol a víz egész évben akadálytalan felületen, enyhe áramlásban folyik, a gravitáció által enyhe lejtős csatornákon keresztül.

Napjainkban számos híres túraútvonal vezet ezek mellett a levadák mellett, amit a Madeirára utazó turisták előszeretettel látogatnak, és egyedülálló élményben és kilátásban részesíti őket. Mivel a levadák arra szolgálnak, hogy a magas hegységekben felügyelemlett vizet levezessék a településekre, ezért a levada túrák általában gyönyörű, a hegyek völgyeiben megbúvó vízesések mellett halad el, az ember pedig úgy érezheti, mintha egy teljesen más világba csöppent volna.

madeira 25 fontes


 

A következő oldalon leírom, hogyan is alakították ki ezeket a csodálatos és egyben remekül funkcionáló levadákat, hogy megismerhessük a levada történetet!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Baross László Mezõgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

malacok elválasztása

az elválasztással a malacoktól megvonják a kocatejet. Időpontjának helyes megválasztása a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek