Semmit sem kell kidobnod - használd fel a lenyírt füvet is!

8 dolog, amire felhasználhatod a lenyírt füvet

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az egy dolog, hogy a füvet rendszeresen nyírni kell a ház körül, de ezzel bárki megbirkózik. Az igazi kihívás eldönteni, hogy mit csináljon az ember a sok lenyírt fűvel, ami ilyenkor keletkezik. A legtöbben egész egyszerűen csak a kukába hajítják őket, ezzel azonban felesleges organikus hulladékot küldenek a szeméttelepekre, amit sok másra is felhasználhatnának kertjükben. Hogy mi mindenre? Most megmutatjuk!

Erre használhatod fel a lenyírt füvet

Hagyd ott, ahol lenyírtad

Akik tökéletes gyepről álmodoznak, azok rendszerint mindig összegyűjtik a füvet, miután végeztek a nyírással. Ez azonban nagy hiba, ugyanis így rengeteg hasznos tápanyagot vonsz meg a gyeptől. Ehelyett hagyd inkább a füvet ott, ahol lenyírtad. A kisebb darabkák hamar lebomlanak, gazdagítva ezzel a talajt és tápanyagokat biztosítva a megmaradó gyepnek.

A meghagyott levágott fű akár a gyep tápanyagszükségletének egy negyedét képes biztosítani, nem is beszélve azokról a mikroorganizmusokról, amik szívesen fogyasztják a maradékokat. A túl hosszú lenyírt fűszálak azonban nem fognak rendesen lebomlani és csak odaszáradnak a friss gyepre. Ezt elkerülheted, ha gyakrabban nyírsz fövet, hogy mindig csak a fűszálak magasságának egyharmadát vágd le. Habár a gyakoribb fűnyírás több időt is vesz igénybe, a levágott fű összegyűjtésének idejét mindig megspórolod majd.

Állateledel

A lenyírt fűből szilázs is készíthető, amit az állatok etetésére használhatsz fel. Egyes tesztek szerint a frissen nyírt fűből készült szilázs több mint 18%-ban tartalmaz fehérjét, és 68%-a emészthető anyagokból áll. Ez sokkal jobb arány, mint a szénánál, aminek általában csak 59%-át képesek megemészteni az állatok. Nem csak a szarvasmarhák, hanem a juhok étrendje is biztonságos kiegészíthető a lenyírt fűvel. Az egyetlen dolog, amire nagyon fontos odafigyelni, hogy ha a fűbe bármilyen módon vegyszerek (rovarirtók, stb.) jutottak, akkor semmiképpen ne használd fel állatok etetésére! 

Komposzt

Ez egy igazán egyértelmű felhasználási mód. Ha nem szeretnéd a gyepen hagyni, akkor a levágott fű akár a komposzt közé is bekerülhet. A megfelelően előkészített és kezelt fű nagyon sok tápanyaggal dúsíthatja a talajt, ha komposztálod. Egy jó komposzthalomban barna (száraz) és zöld (nedves) összetevők is vannak. A frissen nyírt fű a zöld kategóriába tartozik, és valamilyen barna összetevővel kell ellensúlyozni, ha a komposzt közé öntöd (például száraz levelekkel, száraz fűvel, gallyakkal, papírral, stb.). 

Soha ne csak a halom tetejére szórd az új összetevőket – mindig forgasd alaposan bele, hogy megfelelő szellőzést biztosíts az elemek lebomlásához. Természetesen megvárhatod azt is, hogy a lenyírt fű megszáradjon, hogy barna összetevőként használhasd fel a komposzhoz. A következő oldalon még több remek ötlet vár! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csírázás

a növény embrionális fejl.-ének nyitó szakasza. A nyugalmi szakasz után az érett csíra a... Tovább

megporzás

a virágpornak (pollen) a magkezdemény csúcsára (nyitvatermők) v. a bibére (virág) kerülése... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert