Magyarország legszebb várai

Indulhat az őszi vártúra – Ezeket a várakat semmiképp ne hagyjátok le a bakancslistáról!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Magyarországon rengeteg csodás helyet felfedezhetünk, amire az egyik legszebb időszak az ősz, hiszen nincs túl meleg, se túl hideg a nagyobb túrákhoz sem, nem beszélve arról, hogy kirándulásainkat az ősz ezernyi színe kíséri, amitől még szebbé válik minden túraútvonal. Ma a legszebb várakat hoztuk el Nektek, amiket semmiképp nem szabadnak kihagynia senkinek se, és legalább egyszer mindenkinek látnia kellene őket! Lássuk Magyarország csodálatos várait!

Legszebb várak Magyarországon

Legszebb várak Magyarországon

1.    Boldogkőváraljai vár

A magasba emelkedő, sziklára épített várat csodás barackfák és sudár feketefenyők ölelik körül, amivel sokkal romantikusabbá válik az egykori lovagivár helyszíne. Boldogkőváralja vára csodás panorámájában várja a vendégeket az újjáépített palotaszárnyban, ahol október végéig minden hétégén különböző programokon is részt vehetünk. Szerveznek lovagi bemutatókat, jelmezes tárlatvezetést és interaktív, középkori fegyvertapogatót is, de az állandó programok mellett és a kiállításokon kívül mindig tartanak különleges rendezvényeket is.

2.    Tiszadobi Andrássy-kastély

Az 1880 és 1885 között épült romantikus stílusú tiszadobi Andrássy-kastélyt az Idősebb Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar-Monarchia első külügyminisztere építtette a francia Loire folyó mentén elhelyezkedő középkori lovagi várkastélyok mintájára Erzsébet magyar királyné tiszteletére. A kastély parkját is azokban az években alakították ki, amely még ma is az egyik legszebb angolkert az országban. Az épület sok tornyával neogótikus és romantikus stílusjegyeket hordoz a Tisza partjához közel, de mivel magaslatra épült, így kiemelkedik a Tisza árterének lapályából.


3.    Bory vár

A Képzőművészeti Főiskola szobrász és a Műszaki Egyetem építész tanára, Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök építette saját elképzelése és fantáziája alapján. Az építkezés 40 nyáron át tartott, amellyel emléket emelnek a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. A várban mindenhol jelen van a kortárs művészet, amiben persze festőművész felesége is közrejátszott, Komócsin Ilona (1885-1974), hiszen rengeteg festményt láthatunk itt tőle és hitvesétől is a műteremben egy kiállítás keretein belül. Az udvar árkádja száz oszlopból áll, ahol eredetileg gipsz szobrok helyezkedtek el, amiket ma már az ország különböző településein fedezhetünk fel márványba faragva vagy bronzba öntve.


4.    Sümegi vár

Az egyik legszebb és legjobb állapotban fennmaradt középkori erőd, amely Sümeg fölé emelkedik a kopár hegytetőn. Az erődítmény az 1260-as években épült. Az háromosztatú épület magját készítették el ebben az évben, az öregtorony alsó szintjét, azonban a fellegvár falai csak egy évszázaddal később készültek el, és véglegesen a 15. században húzták fel a vár előtti fennsíkon is az erős és magas falakat is.


5.    Tatai vár

Az Öreg-tó partján található vízi vár már sok film, sőt egy világhírű sorozat, a Vaják, helyszínéül is szolgált, amin nem is csodálkozunk. A várat 1397-1409 között építtette Luxemburgi Zsigmond király, a Lackfiak egykori erődítményének helyén. A víz tükröződésében gyönyörű rálátásunk lehet a várra, ha teszünk egy kört a tó körül, hiába már csak töredéke maradt fenn a régi mivoltjának.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kiegészítő talajművelő gépek

a talajművelés alapvető művelete a szántás, eszköze az eke; a szántott talaj további... Tovább

126/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

A zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek nemzeti szabályozásáról... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek