Magyarország 5 ámulatba ejtő kilátója, ahonnan igazi őrszemként vizsgálhatjuk a környéket

hirdetes

Magyarország 5 ámulatba ejtő kilátója, ahonnan igazi őrszemként vizsgálhatjuk a környéket

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ellátogattunk az ország különböző pontjaira egészen a Gödöllői-dombságtól, a Bükk vadregényes vidékein keresztül, a Balaton északi és a déli partjáig, hogy felkutassuk a leg ámulatba ejtőbb kilátókat Magyarországon. Őrszemként leshetünk le az apró falvakra és a kies völgyekre, de a magyar tenger is ezekből a magaslatokból a legszebb.

Mogyoród – Szent László kápolna-kilátó

Magyarország 5 ámulatba ejtő kilátója

Összegyűjtöttük a legcsodásabb kilátásokkal bíró őrszemeket az országban, hogy a legszebb szemszögből láthassuk Magyarország lankás vidékeit kivirágozva ezen a tavaszon!

1.    Mogyoród – Szent László kápolna-kilátó

A Mogyoródi-patak völgye, ahol Szent László kápolnája is található, a hullámzó Gödöllői-dombság egy kis mélyében húzódik. Mogyoród településének legmagasabb pontján találhatjuk, ami a 326 méter magas Somlyó-hegy, amelynek a tetején található a Szent László kápolna-kilátó. Makovecz Imre építész tervei alapján épült, amely őrszem tekintetén egészen a Budai-hegységtől a Mátra homályba vesző vonulatáig elér.

 

+Tipp: Innen egy csodás kiránduláson is részt vehettek, ha bejárjátok a 4,2 km-es Szent László Tanösvényt, amely érinti a mogyoródi pincesorokat, a szélmalmot, a Klastrom-dombot és a Szent László Emlékhelyet is.

2.    Naplás-tavi kilátó


A Gödöllői-dombságot követve és a Szila-patak mentén haladva eljuthatunk a budapesti Naplás-tavi kilátóhoz. A nem régiben felújított és így különleges formát kapott 22 méter magas kilátón 360 fokos nézetben tekinthetünk le a környékre, ami Budapest második legnagyobb természetvédelmi területe, és ráadásul éjjel-nappal ingyenesen látogatható, körülötte pedig rengeteg tanösvény található, amik izgalmas kirándulásokra buzdítanak.

hirdetes


3.    Zamárdi – Kőhegyi-kilátó

hirdetes


Kicsit távolabbi környékeket bejárva induljunk el a szőlők alatt roskadozó Balatonboglári borvidékre, ahol Zamárdiból hihetetlen kilátásunk nyílik a Balaton szemben lévő partján fekvő Tihanyra. A partról kezdhetjük meg ide utunkat a sárga jelzésű túraútvonalat követve. A kilátót a boros pincék ölelésében találjuk, mivel a hajdani apátsági présház helyére építették. A Badacsony és a Zalai-dombság vonulatai csodálatosan látszódnak ebből szemszögből.


4.    Szilvásvárad – Millenium kilátó


Az egyik legkedveltebb turistacélpont Magyarországon az erdőkkel borított Bükk-vidék, de ezek közül is a leglátogatottabb Szilvásvárad. A Szalajka-völgyi kirándulás után és a Fátyol-vízesést is körbejárva, innen körülbelül egy óra túrára található a Millenium kilátó, de ez alatt a túra alatt sem fogunk unatkozni, mert közben ismertető táblákon ismerkedhetünk meg a vidékkel. A Millenium kilátó terasza 20 méter magasan helyezkedik el a dombok felett, így összesen 612 méter magasságból követhetjük a Magas-Tátra körvonalait.


5.    Balatongyöröki Batsányi-kilátó


Balatongyörök a Keszthelyi-fennsík lábánál fekszik, ahol nem csak egy, de egyből három izgalmas panorámapontról is őrizhetjük hazánk szépségeit. Az első a Bél Mátyás kilátó, majd irány a Szépkilátó, majd végül a Pap-hegy csúcsán található Batsányi-kilátó. Erről a pontról már jól látszik majd a következő kitűnő túrahelyszínetek is: a Szigligeti Vár, amit szintén érdemes megnézni, ha erre jártok. 

Forrás: környékem.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hifa

zömében kitinből, ritkábban cellulózból felépült sejtfalú gombák tenyésztestét és... Tovább

testnagyság

Mértéke a gyak. áll.-ben v. a marmagasság, v.az élőtömeg. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek