Magyarország legszebb barlangjai

Magyarország legszebb barlangjai, amit neked is látnod kell!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az év ebben időszakában szeretnénk minél több időt a természetben tölteni, mielőtt beköszöntene a hideg, de ahhoz, hogy szép dolgokat lássunk, nem feltétlenül kell külföldre utaznunk! Fedezd fel velünk Magyarország rejtett kincseit, most az erdőkben és a hegyoldalakban megbújó magyarországi barlangokról olvashattok képes ajánlónkban! Magyarország legszebb barlangjait Neked is látnod kell!

magyar barlangok

Fedezd fel velünk Magyarország legszebb barlangjait!

Magyarországon rengeteg eldugott természeti kincs felfedezhető, de ehhez elő kell venni a túracipőt! Hogyha kíváncsi vagy Magyarország legszebb barlangjaira, akkor nézd meg képes ajánlónkat! Ez után biztosan kedvet kapsz a hétvégi túrázáshoz! 

1.    Aggteleki Nemzeti Park barlangjai

Persze mi más is szerepelhetne Magyarország legszebb barlangjainak listáján, mint a leghíresebb magyar barlang, az Aggteleki Nemzeti Park. 280 kisebb és nagyobb barlang található a nagyjából 20 000 hektáros Észak-Magyarországi területen, amik közül számos páratlan szépséggel rendelkezik. A legszebb Aggteleki barlangok a Baradla-barlang, a Rákóczi-barlang és a Meteor-barlang. A Baradla-barlangban széles lépcsősor vezet a Csontház-terembe, ahol a barlangi medve csontjai mellett emberi csontvázak is rejtőznek, amik a régészek szerint, még a törökök idején ide rejtőző emberek maradványai, akik éhen haltak a barlangban. Emellett még Hangversenyterem is található a barlangban, aminek misztikus és káprázatos a hangulata, nem mellesleg itt csordogál a Styx-patak vize is.

2.    Lillafüredi Anna-barlang és a Szent István Cseppkő barlang

A Lillafüredi Anna-barlang közvetlenül a lillafüredi vízesés mellett található, és igazi magyar különlegességnek számít, hiszen ehhez hasonló barlang csak hat létezik az egész világon. De miért is olyan különleges? Különlegessége abban rejlik, hogy rengeteg növényi fosszília található a barlangban, amit túrázás során fel is fedezhetünk. Hogyha nem vagy kibékülve a denevérekkel, akkor készülj, mert itt szép számban megtalálhatóak!

Hogyha egyébként is Lillafüreden járunk és már megnéztük a vízesést és az Anna-barlangot is, akkor érdemes átmennünk a Szent István Cseppkőbarlanghoz is, amelynek különlegessége, hogy nem csak a turistákat látja. Bizony a Szent István Cseppkőbarlang úgy van kialakítva, hogy a Fekete-teremnek nevezett, benső termében gyógytermet alakítottak ki 1992-ben.

3.    Jósvafői barlang

A világ leghosszabb kivilágított barlangját fedezhetjük fel a Vörös-tó-Jósvafő közötti két kilométeres kiépített szakaszán. A barlang azok számára is új élményt nyújt, akik már korábban is fedeztek fel hasonló barlangokat, hiszen különleges adottságokkal rendelkezik ez a barlangrendszer. A barlangtúravonala a Styx-patak mentén halad és érinti hazánk legnagyobb állócseppkövét, a Csillagvizsgálót, ami 19 méter magas, és a barlang legnagyobb termét is, az Óriások-termét.

4.    Miskolc-tapolcai Barlangfürdő

A tavas-barlang egyedülálló kialakítású barlangfürdő nem csak Magyarországon, de Európa szerte is. A barlangfürdőben nem csak a kellemes hőmérsékletű termálvizet próbálhatjuk ki, de kristálytiszta vízben is úszkálhatunk a barlangrendszer kacskaringós vonalain. Egyedi élménnyel párosul itt a fürdőzés, ugyanis olyan mintha egy vulkán belsejében lubickolnánk.

5.    Tapolcai tavas-barlang


Ezt a barlangot csónakkal is bejárhatod, az országban egyedülállóan, hiszen egy vízi körútvonal vezet végig a háromkilométeres szakaszból kétszáz méteren keresztül. A csónakázást a Tapolca-patak visszaduzzasztásával érik el, viszont a víz az átlagosnál melegebb, 18-20 fokos és mélysége csupán csak 1 méter. A barlang klímája viszont egész évben hűvös, körülbelül 20 fok körüli.

+ 1 Budapesti barlangok 

Hogyha több barlangot is megszeretnétek egy nap alatt nézni, akkor erre Budapesten is van lehetőségetek, hiszen a Szemlő-hegyi-barlang és a Pál-völgyi-barlang olyan közel vannak egymáshoz, hogy mind a kettő belefér a túratervedbe. Az előbb említett barlangot Budapest „földalatti virágoskertjének” is nevezik, az utóbbi pedig hazánk leghosszabb barlangja. Fedezd fel a Szemlő-hegyi-barlang különleges borsó- és karfiolcseppköveit és járd végig a leghosszabb barlangi útvonalat Pál-völgyön. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

visszacsatolás

(feed back): az életjelenségekkel kapcsolatos aktiválásban v. gátlásbanmegnyilvánuló... Tovább

elektrolit

ionokat tartalmazó szilárd v. folyékony halmazállapotú anyagok, amelyeknek olvadéka v. oldata... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek