Ezek a világ legfinomabb pezsgő fajtái! - Ismertető az Újévre!

hirdetes

A legjobb széles körben kapható pezsgők és habzóborok

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Akár egy nagyobb bulira készülsz, akár a legjobb pezsgővel készülnél az újévre, ezek nem okoznak csalódást.

pezsgő vagy prosecco

A pezsgő olyan eleganciát áraszt, hogy félelmetes lehet. Tegyük hozzá azt a tényt, hogy ha kinyitunk egy üveget, jellemzően késztetést érezünk, hogy azonnal megigyuk, és néhányunk számára olyan dologgá válhat, amit csak a legritkább esetben iszunk meg, még akkor is, ha mást, például a borokat szeretjük. 

De érdemes belemártózni a habzóborok világába, ha eddig nem tetted. Számos nagyszerű pezsgő létezik, nem csak a pezsgő és a prosecco, amelyek az ízek és ízek világát kínálják anélkül, hogy túlzóak lennének. Jók lehetnek egy pohár koccintásra a szilveszteri hagyományok részeként, vagy kortyolgatva, miközben krumplichipset majszolsz (próbáld ki ezt), miközben Netflixet nézel, és hűsölsz igazi krimiműsorokat. (Egy pezsgődugó segít megőrizni a palack maradék részét egy másik éjszakára.)

Először is egy nagyon gyors magyarázat a pezsgőkről és habzóborokról:

Mi az a Pezsgő vs Prosecco vs Habzóbor?

A habzóbor készítésének két fő módja van. A legrégebbit gyakran pezsgő stílusúnak, vagy palackos erjesztésűnek nevezik. Ilyenkor a csendes bort egy palackba töltik élesztővel, és az erjedés okozza a buborékokat. Champagne-ban minden pezsgő (és sok-sok bor mindenhol máshol) így készül.

Egy újabb módszer (amelyet gyakran Charmat-módszernek neveznek, Eugène Charmat feltaláló után) az, hogy hagyjuk a buborékokat kialakulni, amikor a bort óriási, lezárt tartályokban erjesztik, majd palackozzák, buborékok és minden. Szinte minden Prosecco így készül. (A Prosecco bor az olasz Prosecco faluról kapta a nevét, és Olaszország szabályozza a Prosecco nevű bort, ugyanúgy, ahogy Franciaország a Champagne-nak nevezett bort.)

Bár igaz, hogy általában véve a Prosecco stílusú borkészítés lehet a legköltséghatékonyabb és így olcsóbb is, mindkét fajta kapható drága és olcsó palackok közül, és vannak ízletes (és nem is olyan ízletes) palackok habzóborból, amelyeket az egész országban készítenek.

hirdetes

Ünneplésre inkább a palackos erjesztésű pezsgőket részesítjük előnyben, keveréshez pedig inkább a Charmat módszert ajánljuk, de mint a legtöbb dolognál, ennek sincs helytelen módja.

Alább találhatod öt kedvenc habzóborunkat és pezsgő fajtánkat Franciaországban és Olaszországon kívül, valamint néhány tanácsot a megtaláláshoz, hogy ki is próbálhasd.

1.    VEUVE CLICQUOT - Legnépszerűbb pezsgő

A pezsgőnek – a helynek – megérdemelt képviselője van, hogy nagyon finom pezsgőt kavarjon, és az egyik következetesen ízletes a Veuve Cliquot jellegzetesen fényes üveg brut (vagyis száraz) bora. Fizetni kell a hírnévért, de az ünnepségekért ez az üveg nem fog csalódást okozni.

Elérhetőség: Megvásárolhatod online, de széles körben elérhető, ahol bort árulnak.

2.    Crémants: Pezsgőn kívül pezsgő francia bor

Bár lehet, hogy nem ismered, rengeteg (legalább nyolc) régió van Champagne-n kívül, ahol nagyszerű habzóborokat készítenek. Ezek kifejezése "crémants". A Crémant d'Alsace az egyik különösen kedvelt régió, amelyet mind ízben, mind értékben szeretünk, a Domaine Bechtold Crémant d'Alsace Brut pedig rendkívül megfizethető és ízletes alternatíva.

Elérhetőség: Ha nem szeretnéd megrendelni ezt a palackot, és nem szeretnéd kiszállíttatni, informálódj helyi borászatoknál – valószínűleg nem az élelmiszerboltban lesz. Ha nincs ott, akkor azt javasoljuk, hogy kérdezd meg, van-e más Crémant-juk, amit ajánlanak. Crémant de Bourdeaux és Crémant de Limoux két további régió, amelyet érdemes kipróbálni.

3.    A legjobb bor a mimózák számára

Tagadhatatlan, hogy a Prosecco rendkívül népszerűvé vált az elmúlt években. Néha könnyebbnek vagy szénsavasabbnak mondják, mint a palackos erjesztésű borokat, ezért úgy találjuk, hogy tökéletes a mimózák és más habzóborkoktélok készítéséhez. Bár ez a Luna Argenta DOC Prosecco őszintén szólva elég finom ahhoz, hogy higítsuk is.

hirdetes

Elérhetőség: Ez a bor elég széles körben elérhető, de ha nem látnád, kipróbálhatod a La Marcát is, ami jó. Ha egyik sem elérhető, kérdezd meg (vagy nézd meg), hogy megbizonyosodj arról, hogy Prosecco DOC-e, ami azt jelenti, hogy valóban egy Prosecco-gyártó régióban készült.

4.    Pezsgőstílus Franciaországon kívül

Meglepő lehet, de az egyik legjobb hely a pezsgő stílusú borhoz Franciaországon kívül Dél-Afrikában van. Pontosabban Graham Beck Brut NV-t, amely elég magasan van ahhoz, hogy az elnöki beiktatáson szolgálják.

Elérhetőség: Ezt már többször láttuk néhány élelmiszerboltban, valamint a legtöbb borszaküzletben, de ha nem látod, kérdezz rá. A helyi borboltnak nem lehet nehéz a beszerzése.

5.    ROEDERER EGYESÜLTSÉG - A legjobb amerikai habzóbor

Ha egy nagyszerű amerikai pezsgő stílusú bort szeretnél találni, akkor érdemes ellátogatnod egy pezsgő borász amerikai szőlőültetvényeibe. Louis Roederer 1776 óta készít pezsgőt Franciaországban. Bár „csak” 1984 óta termelnek bort Kaliforniában, egyértelműen rengeteg tapasztalatot hoznak magukkal, és ez meg is látszik ebben a nagyra becsült Roederer Estate Brutban.

Elérhetőség: Kérdezz meg helyi borszaküzletet, ha nem rendelkezik ilyennel, nem lehet nehéz beszerezni. Ha nincs, kérdezd meg, hogy van-e más palackos erjesztésű kaliforniai pezsgőjük, amit ajánlanak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló lábállása

szabályos állású a ló elülső végtagja akkor, ha a vállbúb közepe egy egyenesbe esik a... Tovább

ciklon

1. (met.) Olyan légköri képződmény, amelynek a belseje felé haladva a légnyomás fokozatosan... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek