Lovak és menedzserek

hirdetes

Vágtázó menedzserek, avagy leader vs. horseman

Szerző és fotók: Bibók Barbara
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Vágtázó menedzserek, avagy leader vs. horseman

A vágta az a jármód, mely’ utat mutat a szabadság felé. Az ember örömében rohan. A ló, amikor felszabadult, és boldog, akkor vágtázik. Száguld a vágyai felé, az ember pedig a céljai felé. Ha ketten közösen teszik ezt, akkor egy irányba tartanak. Abba az irányba, melyet a kezdet kezdetén a lovas jelölt ki. Megosztotta ezt a lóval, aki az embert a társának fogadta attól a pillanattól, amikor felismerte, hogy az ember útja az övé is. „A lovon az embert az életösztön tartja”- írják a Harvard Business Manager folyóiratban. Én kiegészíteném azzal, hogy a lovat pedig a lovas alatt az életösztön hajtja. Így tehát összeköti őket az életösztön, s eztán ló és lovasa együtt vágtáznak a végtelen lehetőségek felé, melyeket kettőjük kapcsolata nyitott meg előttük…

hirdetes

 

Véleményem szerint ilyen lehet a gyakorlatban egy leader és a munkatársai közt fennálló kapcsolat. A leader, ahogyan a lovas, stratégiában gondolkodik, megtervezi a terepfeladatot, irányt mutat, és lelkesedésével az aznapi (vagy távolabbi) programba vetett hitével elképzeléseinek hitelt ad, s munkatársainak irányt mutat. Kapcsolatuk fokozatosan épül ki. Egy vezető először megismeri a céget, majd megismeri munkatársait. A jó vezető ettől tovább megy: külön-külön, mélyrehatóbban is megismeri kollégáit, hogy ez által személyre szabhassa kéréseit, s egységesíthesse munkatársai közt a vállalat céljait.

 

A lovammal való kapcsolatépítés során többször megfordultak már bennem olyan gondolatok, melyek által párhuzamot vontam az ember-állat, valamint az ember-ember kapcsolatok között. Felmerültek hasonlóságok, különbségek, s ugyanakkor határozott egybeesések is. Ebben a cikkben igyekszem rávilágítani mindarra, amit tudattalanul már átpörgettem magamban: hogy hogyan is kell megfelelően, és célravezetően irányítani akár embert, akár állatot, s hogyan lehet tenni mindezt úgy, hogy a felek kiegyensúlyozottan, és egyetértésben egy irányba tartsanak, egy célért dolgozzanak.

hirdetes

 

Összefoglalásként gondolatmenetem üzenete a következő: a szervezetben dolgozók lehetnek a féltonnás ló, s a szó nemes értelmében Leader csupán az, aki úgy irányít, ahogyan teszi ezt egy jó lovas!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-12-11

Fáznak kint a cicák télen? Erre figyelj nagyon télen, ha van cicád!

Mivel a cicák nincsenek hozzászokva a szélsőséges időjáráshoz, hipotermiát és fagyási sérülést kaphatnak, ezért a legjobb, ha a téli hónapokban melegen tartod őket.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

antidotumok

olyan készítmények, amelyek más ->növényvédő szereknek a kultúrnövényre gyakorolt... Tovább

állatok

aktív mozgásra (hely- v. helyzetváltoztatás) képes,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés