Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

Quadrantidák Meteorraj

Látványos lesz az Új Év!


Az évkezdet egyik legizgalmasabb és leglátványosabb csillagászati eseményével találkozhatunk, amikor a Quadrantidák meteorraj a csillagos égboltot díszíti. Ebben a cikkben közelebbről ismerkedünk meg ezzel a különleges meteorzáporral, amely rendkívüli látvánnyal ajándékozza meg a csillagászat iránt érdeklődőket.

A Quadrantidák meteorraj: Egyedülálló természeti spektákulum

A meteorrajok mindig lenyűgöző látványt nyújtanak az éjszakai égbolton, és a Quadrantidák nem kivétel. Ez a meteorraj átlagosan százharminc hullócsillagot rajzol az északi égboltra óránként, így méltán versenyez az év egyéb kiemelkedő csillagászati eseményeivel, mint például az augusztusi Perseidák vagy a decemberi Geminidák.

Meteorok titokzatos születése

De mi is pontosan a meteorok eredete? Ezek a hullócsillagok apró porszemcsékből és kődarabokból származnak, amelyek elképesztő sebességgel száguldanak az űrben. Amikor ezek az anyagok belépnek a Föld felső légkörébe, hosszú, fényesen világító ioncsatornát hoznak létre, amit mi hullócsillagként észlelünk.

A Meteorraj szülőobjektuma: 2003 EH1

A Quadrantidák meteorraj forrása a mindössze három kilométer átmérőjű 2003 EH1 jelű kisbolygó. Különlegessége, hogy a kisbolygók ritkán hoznak létre meteorrajokat alkotó törmelékfelhőt a pályájukon. A 2003 EH1 azonban kivétel, valószínűleg az ősi C/1490 Y1 jelű üstökös magja, amelyet ötszáz évvel ezelőtt távol-keleti csillagászok figyeltek meg. Ez az objektum hagyhatta maga után azt a vékony porfelhőt, amely minden évben, január első napjaiban találkozik a Földdel, keresztezve bolygónk Nap körüli pályáját.


Ne maradj le róla!

A Quadrantidák megfigyelése csütörtök hajnalban a legalkalmasabb. A raj radiánspontja ekkor emelkedik a legmagasabbra, hajnali hat órakor a nyolcvan fokos horizont feletti magasságot fogja közelíteni a keleti égbolton. Ugyanakkor a Hold ebben az időszakban közel lesz a radiánshoz a Szűz csillagképben, negyvenkilenc százalékos fázisban, megnehezítve a meteorok észlelését.


Készüljünk Fel a Csillagok Csodájára!

A Quadrantidák meteorraj ígéretes lehetőséget kínál az égi jelenségek szerelmeseinek. Ha szeretnénk élvezni a látványt, érdemes olyan helyet választanunk, ahol minimális a városi fények zavara. Budapesten például a Normafa vagy a Hármashatár-hegy ideális lehet. A Quadrantidák meteorraj minden évben részese a csillagok varázsának, emlékezetes pillanatokat szerezve az égboltra tekintőknek.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ellés rendellenességei (nehézellés)

okai a magzat v. az anyaállat részéről keresendők; lehet a magzat túlságosan nagy, esetleg... Tovább

Növényvédelmi Kutatóintézet (NKI)

Kutatóintézet A Növényvédelmi Kutatóintézet (NKI) 1982 óta a Magyar Tudományos Akadémia... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés